Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Cukier puder (4 g)
- Śliwki (200 g)
Przepis na ciasto kruche ze śliwkami i budyniem krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.
Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.
Krem ostudź i wyłóż na tartę.
Ciasto udekoruj pokrojonymi w cząstki śliwkami.
Tartę podpiecz przez 10 minut.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciasta kruchego ze śliwkami i budyniem
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem jest wspaniałą opcją na letni deser. Jest smaczne, proste i słodkie. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom domowych wypieków.
Przepis na ciasto kruche ze śliwkami i budyniem sprawdza się na każdą okazję, będzie dobre zarówno do popołudniowej kawy, jak i na uroczystości. Całość udekorowana jest słodką kruszonką, która wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Do przygotowania tego wypieku potrzebne jest całe mnóstwo owoców, dlatego to wspaniały sposób na wykorzystanie nadwyżki śliwek w sezonie. Dzięki temu owoce nie zmarnują się, a do ciasta można użyć także tych nieco mniej jędrnych czy apetycznych sztuk, które dzięki temu przepisowi nie skończą w śmietniku. To rozwiązanie niezwykle ekologiczne i dobre dla budżetu. Do stworzenia ciasta poza sezonem można też wykorzystać śliwki mrożone, najpierw dobrze jest je jednak odmrozić, gdyż namiar wody w trakcie pieczenia może wsiąkać w ciasto i wydłużać obróbkę termiczną. Warto o tym pamiętać i zostawić owoce wcześniej na blacie, najlepiej na sitku, by od razu odsączyć nadmiar płynu. Śliwki, to owoce, cenione głównie za swoje walory smakowe, jednak warto je wykorzystywać w potrawach nie tylko z tego powodu. To wspaniałe źródło witaminy C, która jest potężnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo dostarczają też sporo polifenoli, które wspierają układ immunologiczny, ale również nerwowy i sercowy. Warto używać ich jak najczęściej, a ten deser pozwala przemycić je do menu w naprawdę ciekawym i smacznym wydaniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto kruche ze śliwkami i budyniem, które będzie nie tylko pyszne, ale również łatwe, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Można też zrobić ciasto na bazie mąki bezglutenowej, wtedy warto wykorzystać gotowe mieszanki, przeznaczone do wypieku ciasta lub chleba, to gwarancja, że ciasto na pewno wyjdzie. To dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy, ten placek jest szybki i nieskomplikowany.
Alergeny w cieście kruchym ze śliwkami i budyniem
Lista alergenów dla ciasta kruchego ze śliwkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta kruchego ze śliwkami i budyniem
To ciasto, które zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(129g)
Węglowodany
(129g)
Tłuszcze
(129g)
Witaminy
(129g)
Składniki mineralne
(129g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.