Ciasto francuskie z brzoskwiniami

Opublikowano: 05.09.2023 r., 12:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie z brzoskwiniami na ciemnym blacie.
Ciasto francuskie z brzoskwiniami
Ciasto francuskie z brzoskwiniami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciastka świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
186 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (275 g)
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka (820 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami krok po kroku

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku długości około 7 cm.

Następnie w połowie kwadratów wytnij koła przy pomocy kieliszka.

Na każdym kwadracie bez koła ułóż kwadrat z kołem. Dobrze dociśnij brzegi ciasta francuskiego.

Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój na mniejsze kawałki.

Na każdym kwadracie ułóż kawałki owoców pośrodku wyciętych kół.

Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie z brzoskwiniami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Upieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z brzoskwiniami

Ciasto francuskie z brzoskwiniami z puszki to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne ciastka z ciasta francuskiego i brzoskwini świetnie sprawdzą się również jako posiłek do pracy lub w podróż. Sprawdzony przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wypieków potrzebne będą jedynie ciasto francuskie oraz brzoskwinie w puszce.

A jak zrobić ciasto francuskie z brzoskwiniami? Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku długości około 7 cm. Następnie w połowie kwadratów wytnij koła przy pomocy kieliszka. Na każdym kwadracie bez koła ułóż kwadrat z kołem. Dobrze dociśnij brzegi ciasta francuskiego. Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój na mniejsze kawałki. Na każdym kwadracie ułóż kawałki owoców pośrodku wyciętych kół. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto francuskie z brzoskwiniami piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.

Podsumowując dobre ciastka z ciasta francuskiego oraz brzoskwiń w puszce stanowią doskonałą propozycję na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Wypieki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do wykonania ciasta francuskiego z brzoskwiniami dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście francuskim z brzoskwiniami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie z brzoskwiniami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Ciasteczka przygotowywane są z produktów przetworzonych, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
178.07
186.97
Białko (g)
2.13
2.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
21.50
22.58
Węglowodany przyswajalne (g)
20.23
21.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
1.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
9.63
10.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
3.09
Tłuszcze nienasycone (g)
6.69
7.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.44
5.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
1.31
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
18.72
19.66
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.02
2.12
Witamina E (mg)
0.47
0.50
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Niacyna (mg)
1.41
1.48
Foliany (µg (mcg))
21.84
22.93
Beta karoten (µg (mcg))
181.97
191.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
64.78
68.02
Potas (mg)
83.47
87.64
Wapń (mg)
4.01
4.21
Fosfor (mg)
21.81
22.90
Magnez (mg)
7.76
8.15
Żelazo (mg)
0.87
0.91
Cynk (mg)
0.19
0.20
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z brzoskwiniami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z brzoskwiniami

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Brzoskwinie w syropie
820 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
10.70
Za 820 g
Koszt składników
22.00