Ciasto fiona

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto fiona podane na białym talerzu.
Ciasto fiona
Ciasto fiona to przepyszny, pełen malin deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jest łatwy w przygotowaniu i pyszny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
444 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Cukier puder 1 łyżka (10 g)
  • Galaretka 2 szt (140 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (250 g)
  • Masło 3/4 kostki (150 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) pół szklanki (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, miska, forma do tarty 24 cm

Przepis na ciasto fiona krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz ksylitol.

Rozetrzyj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta.

Dodaj żółtka i zagnieć ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.

Placek przenieś do formy i wyłóż nim spód oraz boki.

Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut.

Galaretki malinowe rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier.

Do ubitej śmietany dodaj galaretkę i miksuj do połączenia się składników.

Na przestudzone ciasto wyłóż masę malinową i całość odstaw do lodówki na 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto fiona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta fiony

Ciasto fiona nawiązuje do filmowej postaci, jednak w przeciwieństwie do niej jest niezwykle słodkie i pełne różowego koloru. Ten wypiek świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jest prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Całość będzie dobrą opcją na letnie, upalne dni, gdyż jest lekkie, orzeźwiające i bardzo owocowe.

Przepis na ciasto fiona jest świetną opcją dla wszystkich osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto fiona w sposób naprawdę prosty, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Istnieje wiele różnych opcji na przygotowanie tego deseru, niektóre można zrobić nawet bez pieczenia, jednak opcja z przepisu jest nie tylko łatwiejsza, ale również znacznie bardziej aromatyczna i mniej pracochłonna.

To wspaniały pomysł na bardzo pyszne ciasto dla każdej zapracowanej osoby. Składają się na niego tylko dwie części. Pierwszą stanowi kruche ciasto, natomiast druga to delikatna malinowa pianka. Kruche ciasto jest niezwykle maślane i bardzo kruche. Wspaniale komponuje się z owocowym nadzieniem. Do zrobienia malinowej pianki potrzebne są galaretki, najlepiej właśnie malinowe. Można również zamienić je na inne dowolne smaki. Dobrze sprawdzi się wiśniowa, czy truskawkowa.

By ciasto było naprawdę dobre warto schłodzić je przez co najmniej 30 minut w lodówce. Dzięki temu stanie się elastyczne, a po upieczeniu niezwykle kruche. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba obciążników, jednak gdy chce się osiągnąć naprawdę wspaniały efekt i dobry kształt, warto o nie zadbać. W sklepie można kupić specjalne metalowe, które świetnie sprawdzają się podczas pieczenia. W wersji na szybko i bardziej ekonomicznej można też wykorzystać suche nasiona grochu lub ryż. Po takim zabiegu jednak nie będą się one nadawały do wykorzystania, jednak można je wielokrotnie użyć do pieczenia.

Ten prosty przepis zawiera tylko składniki, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Choć w większości przepisów robi się je bez pieczenia i podaje na zimno, to opcja z przepisu jest nieco mniej skomplikowana, a także bardziej zdrowa, ze względu na mniejszą zawartość cukru. Ten placek sprawdzi się również dla dzieci.

Alergeny w cieście fionie

Lista alergenów dla ciasta fiony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta fiony

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
370.19
444.23
Białko (g)
6.03
7.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
35.79
42.95
Węglowodany przyswajalne (g)
35.74
42.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
24.07
28.88
Tłuszcze nasycone (g)
20.20
24.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
4.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
6.95
8.34
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta fiony 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta fiony

Koszt składników
50.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
10 g
1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Galaretka
140 g
2 szt
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
pół szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
50.60