Ciasto dyniowe z kremem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Dynia (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto dyniowe z kremem krok po kroku
Dynię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i olej.
Wbij jajka i połącz wszystkie składniki. Dodaj startą na tarce dynię.
Wlej ciasto do foremki do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Mascarpone zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem.
Przełóż ciasto przygotowanym kremem.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat ciasta dyniowego z kremem
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli ciasto dyniowe z kremem. Koniecznie poznaj mój przepis.
Ciasto wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.
Zatem, jak zrobić ciasto dyniowe z kremem?
Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: dynia, jajka, mąka, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, mascarpone, cukier puder i śmietanka kremówka.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Do przygotowania ciasta potrzebny jest serek mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.
Dokładny przepis na ciasto dyniowe z kremem poznasz nieco niżej, będzie to idealny pomysł na pyszne ciasto do kawy. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, że jest to najlepsze połączenie.
Alergeny w cieście dyniowym z kremem
Lista alergenów dla ciasta dyniowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta dyniowego z kremem
Ciasto możesz posypać orzechami włoskimi na wierzchu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.