Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Opublikowano: 02.12.2021 r., 20:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe ze świeżymi śliwkami
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Delikatne i puszyste czekoladowe ciasto z Twoimi ulubionymi owocami. Koniecznie poznaj mój przepis na ciasto ze śliwkami.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Ucieranie 40 min
259 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Śliwki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami krok po kroku

Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.

Masło utrzyj z cukrem i dodaj jajko.

Do utartego masła dodaj suche składniki i wymieszaj.

Dodaj mleko i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę.

Dodaj owoce do ciasta i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego ze śliwkami

Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie prosty przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wykonanie jest ekspresowe, a smak niesamowity. Zatem jak zrobić ciasto czekoladowe ze śliwkami?

Będziesz potrzebować podstawowych składników do ciasta, czyli mąka, masło, kakao, jajko i mleko. Przy wyborze kakao zwróć uwagę na skład. Zależy nam na wysokiej zawartości kakao i niskiej zawartości cukru. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je na maksa. Są to owoce sezonowe, więc bez problemu dostaniecie je w okresie jesiennym. Nadadzą się one idealnie ze względu na swój słodki smak z nutą kwasowości. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom słodki, ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre. Wystarczy, że przekroisz je na pół i usuniesz pestkę. Odłóż owoce na bok. Teraz przygotujemy ciasto. Wystarczy, że wymieszasz mąką z proszkiem do pieczenia i kakao. Warto przesiać mąkę przez sito, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem i jajkiem. Następnie połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko i wymieszaj.

Przełóż ciasto na blachę do pieczenia. Ważne jest aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Na wierzch ciasta dodaj wcześniej przygotowane owoce.

Upiecz pyszne, domowe ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Skoro już znasz przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami, koniecznie przygotuj je dla swoich bliskich.

Alergeny w cieście czekoladowym ze śliwkami

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, korzystaj jednak z tych sezonowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
259.85
259.85
Białko (g)
8.30
8.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.15
34.15
Węglowodany przyswajalne (g)
33.30
33.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.63
10.63
Tłuszcze nasycone (g)
7.18
7.18
Tłuszcze nienasycone (g)
3.45
3.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Tiamina (mg)
0.42
0.42
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Niacyna (mg)
2.86
2.86
Foliany (µg (mcg))
66.54
66.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
23.79
23.79
Potas (mg)
152.12
152.12
Wapń (mg)
44.75
44.75
Fosfor (mg)
108.22
108.22
Magnez (mg)
28.13
28.13
Żelazo (mg)
2.72
2.72
Cynk (mg)
0.79
0.79
Miedź (mg)
0.16
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego ze śliwkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego ze śliwkami

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Śliwki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
26.50