Ciasto cytrynowe wilgotne
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (180 g)
- Cukier wanilinowy (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Sok z cytryny (60 ml)
- Skórka z cytryny (30 g)
Przepis na ciasto cytrynowe wilgotne krok po kroku
Przed przygotowaniem ciasta składniki wyciągnij z lodówki na 2 godziny, aby były w temperaturze pokojowej.
W małym garnuszku roztop masło i odstaw je do całkowitego wystygnięcia.
Białka oddziel od żółtek.
Do miski z żółtkami dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki miksuj przy pomocy miksera, aż uzyskasz puszystą masę.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski z ubitymi żółtkami dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny, mąkę, masło oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj przez kilka sekund do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj składniki.
Masę na ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia i wyciągnij je z blaszki.
Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz z soku z cytryny.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta cytrynowego wilgotnego
Ciasto cytrynowe wilgotne to doskonały pomysł na deser. Smaczne ciasto możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto cytrynowe wilgotne jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sok z cytryny, skórka z cytryny oraz sól.
A jak zrobić wilgotne ciasto cytrynowe? W małym garnuszku roztop masło i odstaw je do całkowitego wystygnięcia. Do miski z żółtkami dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki miksuj przy pomocy miksera, aż uzyskasz puszystą masę. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z ubitymi żółtkami dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny, mąkę, masło oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj przez kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj składniki. Masę na ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia i wyciągnij je z blaszki.
Cytryna jest produktem spożywczym, który charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej witaminę C, która poprawia naszą odporność. Witamina ta jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Witamina C wpływa również na zmniejszone ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Obecność beta-karotenu, witaminy E, potasu, magnezu, sodu i żelaza wpływa na przeciwnowotworowe właściwości cytryny. Dodatkowo spożywanie cytryny wpływa na zwiększoną produkcję śliny, a co za tym idzie, pobudza ona procesy trawienne i sprzyja odchudzaniu.
Podsumowując pyszne ciasto cytrynowe stanowi doskonałą propozycję na deser. Ciasto możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu.
Alergeny w cieście cytrynowym wilgotnym
Lista alergenów dla ciasta cytrynowego wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta cytrynowego wilgotnego
Ciasto cytrynowe to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością - szczególnie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.