Ciasto cytrynowe wilgotne

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto cytrynowe na białej paterze
Ciasto cytrynowe wilgotne
Ciasto cytrynowe to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu deser.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
340 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (180 g)
  • Cukier wanilinowy (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny (60 ml)
  • Skórka z cytryny (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 22cmx10cm

Przepis na ciasto cytrynowe wilgotne krok po kroku

Przed przygotowaniem ciasta składniki wyciągnij z lodówki na 2 godziny, aby były w temperaturze pokojowej.

W małym garnuszku roztop masło i odstaw je do całkowitego wystygnięcia.

Białka oddziel od żółtek.

Do miski z żółtkami dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki miksuj przy pomocy miksera, aż uzyskasz puszystą masę.

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do miski z ubitymi żółtkami dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny, mąkę, masło oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj przez kilka sekund do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj składniki.

Masę na ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia i wyciągnij je z blaszki.

Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz z soku z cytryny.

Jak oceniasz przepis na ciasto cytrynowe wilgotne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta cytrynowego wilgotnego

Ciasto cytrynowe wilgotne to doskonały pomysł na deser. Smaczne ciasto możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto cytrynowe wilgotne jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sok z cytryny, skórka z cytryny oraz sól.

A jak zrobić wilgotne ciasto cytrynowe? W małym garnuszku roztop masło i odstaw je do całkowitego wystygnięcia. Do miski z żółtkami dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki miksuj przy pomocy miksera, aż uzyskasz puszystą masę. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z ubitymi żółtkami dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny, mąkę, masło oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj przez kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj składniki. Masę na ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia i wyciągnij je z blaszki.

Cytryna jest produktem spożywczym, który charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej witaminę C, która poprawia naszą odporność. Witamina ta jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Witamina C wpływa również na zmniejszone ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Obecność beta-karotenu, witaminy E, potasu, magnezu, sodu i żelaza wpływa na przeciwnowotworowe właściwości cytryny. Dodatkowo spożywanie cytryny wpływa na zwiększoną produkcję śliny, a co za tym idzie, pobudza ona procesy trawienne i sprzyja odchudzaniu.

Podsumowując pyszne ciasto cytrynowe stanowi doskonałą propozycję na deser. Ciasto możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu.

Alergeny w cieście cytrynowym wilgotnym

Lista alergenów dla ciasta cytrynowego wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta cytrynowego wilgotnego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto cytrynowe to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością - szczególnie na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
358.64
340.71
Białko (g)
6.81
6.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
40.86
38.81
Węglowodany przyswajalne (g)
40.50
38.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
19.49
18.52
Tłuszcze nasycone (g)
12.74
12.10
Tłuszcze nienasycone (g)
6.75
6.41
Cholesterol (mg)
129.37
122.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
178.33
169.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.45
6.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
0.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
175.54
166.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
1.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.13
48.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.03
31.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
36.33
34.52
Potas (mg)
133.42
126.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.83
47.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.70
112.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.44
12.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.92
1.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.60
0.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cytrynowego wilgotnego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta cytrynowego wilgotnego

Koszt składników
27.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Cukier wanilinowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Sok z cytryny
60 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 60 ml
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koszt składników
27.30