Ciasto budyniowe bez pieczenia

Opublikowano: 03.03.2022 r., 10:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto budyniowe bez pieczenia podane z borówkami.
Ciasto budyniowe bez pieczenia
Ciasto budyniowe bez pieczenia to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych i naprawdę ciekawych wypieków. Do jego stworzenia wystarczy tylko 20 minut.
Przygotowanie 25 min
328 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (250 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Cukier (60 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, blender, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia krok po kroku

100 g masła roztop w rondelku.

Herbatniki zblenduj na gładką masę.

Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.

Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.

W misce ubij masło na gładką masę i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.

Krem ostudź i wyłóż na tartę.

Jak oceniasz przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta budyniowego bez pieczenia

Ciasto budyniowe bez pieczenia to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych i naprawdę ciekawych wypieków. Do jego stworzenia wystarczy tylko 20 minut. To ciasto jest niezwykle uniwersalne, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i większe okazje. Można je przygotowywać w kilka chwil, więc to dobra baza na awaryjne sytuacje.

Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia to doskonała opcja na naprawdę smaczny wypiek w kilka chwil. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem budyniowy do tarty, który będzie smaczny, prosty i bardzo uniwersalny, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Najważniejszym jego składnikiem jest oczywiście sam budyń. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się ten o smaku śmietankowym lub waniliowym. Są one neutralne i świetnie komponują się z każdym innym składnikiem. Do stworzenia kremu najlepiej sięgnąć po budyń niesłodzony, w którym można samodzielnie kontrolować ilość dodanego cukru. W przypadku bardziej fit opcji można też zamienić go na inny dowolny słodzik, który będzie miał mniej kalorii, a także niższy indeks glikemiczny. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jego smak zachwyci wszystkich gości. Świetnie pasuje do kawy, więc będzie idealnym dodatkiem do niej. Dzięki dużej zawartości owoców nie jest zbyt słodka. Krem budyniowy do tarty, który będzie smaczny, prosty i bardzo uniwersalny, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż to właśnie dzięki niemu wypiek jest tak smaczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia, które będzie szybkie, smaczne i łatwe, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ozdabia go fantastyczna masa budyniowa, która doskonale komponuje się zarówno z orzechami, jak i owocami. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na naprawdę ciekawe ciasto, pełne smaku i aromatu.

Alergeny w cieście budyniowym bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta budyniowego bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze ciasta budyniowego bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
312.49
328.11
Białko (g)
3.33
3.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
23.68
24.87
Węglowodany przyswajalne (g)
23.26
24.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
23.18
24.34
Tłuszcze nasycone (g)
14.65
15.38
Tłuszcze nienasycone (g)
8.53
8.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.40
7.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
1.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.38
58.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
202.76
212.90
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.40
Witamina C (mg)
0.15
0.16
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.55
Witamina E (mg)
0.57
0.59
Retinol (µg (mcg))
199.67
209.65
Tiamina (mg)
0.14
0.14
Ryboflawina (mg)
0.16
0.17
Niacyna (mg)
0.93
0.97
Foliany (µg (mcg))
25.48
26.75
Beta karoten (µg (mcg))
39.05
41.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
288.41
302.83
Potas (mg)
113.35
119.02
Wapń (mg)
100.06
105.06
Fosfor (mg)
166.27
174.58
Magnez (mg)
10.95
11.50
Żelazo (mg)
0.54
0.57
Cynk (mg)
0.34
0.36
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta budyniowego bez pieczenia 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta budyniowego bez pieczenia

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
19.00