Ciasto borówkowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Borówka amerykańska (300 g)
Przepis na ciasto borówkowe krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj.
Do masy dodaj żółtka i zmiksuj.
Przesiej mąką pszenną, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i dodaj olej.
Zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników.
Dodaj borówki i wymieszaj.
Przełóż masę na ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź i podziel na porcje.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta borówkowego
Ciasto borówkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepsze domowe ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzi się podane jako smaczny dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto borówkowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, borówki, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić ciasto borówkowe? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Do masy dodaj żółtka i zmiksuj. Przesiej mąką pszenną, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i dodaj olej. Zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodaj borówki i wymieszaj. Przełóż masę na ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź i podziel na porcje.
Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując: szybkie do zrobienia ciasto sprawdzi się idealnie na deser po niedzielnym obiedzie. Można je przygotować także z borówkami mrożonymi. Pyszne ciasto pasuje podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Łatwe do zrobienia ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Placek można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w cieście borówkowym
Lista alergenów dla ciasta borówkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta borówkowego
Ciasto borówkowe to źródło węglowodanów prostych oraz cukru. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.