Przepis na ciasto borówkowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj.

Do masy dodaj żółtka i zmiksuj.

Przesiej mąką pszenną, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i dodaj olej.

Zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników.

Dodaj borówki i wymieszaj.

Przełóż masę na ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź i podziel na porcje.

Ciasto borówkowe położone na pergaminie ułożonym na drewnianym blacie. Obok ciasta stoi miseczka ze świeżymi borówkami.
Ciasto borówkowe
Koszt przygotowania dania
21.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
354 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Ciasto borówkowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście borówkowym

Ciasto borówkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepsze domowe ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzi się podane jako smaczny dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto borówkowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, borówki, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić ciasto borówkowe? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Do masy dodaj żółtka i zmiksuj. Przesiej mąką pszenną, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i dodaj olej. Zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodaj borówki i wymieszaj. Przełóż masę na ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź i podziel na porcje.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując: szybkie do zrobienia ciasto sprawdzi się idealnie na deser po niedzielnym obiedzie. Można je przygotować także z borówkami mrożonymi. Pyszne ciasto pasuje podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Łatwe do zrobienia ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Placek można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Wartości odżywcze ciasta borówkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
295.25 kcal
354.31 kcal
Białko
6.35 g
7.62 g

Węglowodany w cieście borówkowym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
41.24 g
49.49 g
Węglowodany przyswajalne
40.65 g
48.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
0.71 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
12.19 g
14.62 g
Tłuszcze nasycone
2.02 g
2.43 g
Tłuszcze nienasycone
10.16 g
12.19 g
Cholesterol
81.51 mg
97.82 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto borówkowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.69 mg
2.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.29 µg (mcg)
56.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto borówkowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
32.99 mg
39.59 mg
Potas
159.88 mg
191.86 mg
Wapń
52.96 mg
63.56 mg
Fosfor
130.63 mg
156.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.88 mg
15.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.85 mg
2.22 mg
Cynk
0.58 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta borówkowego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście borówkowym

Lista alergenów dla ciasta borówkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta borówkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Koszt składników
37.10
Jak oceniasz przepis na ciasto borówkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób