Ciasto bez miksera
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Drożdże suche (30 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Borówka amerykańska - 1 szklanka (250 g)
Przepis na ciasto bez miksera krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj masło i mleko. Wsyp drożdże.
Zagnieć ciasto w rękach i odstaw do wyrośnięcia.
Wyłóż ciasto na blaszkę, dodaj owoce.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta bez miksera
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na smaczne ciasto bez miksera. To nietypowe ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, dodatkowo bardzo smaczne.
Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta bez miksera, koniecznie spróbuj. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.
Dzisiaj pokaże Ci mój przepis na ciasto bez miksera, które jest niezwykle mokre.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli: mąka, masło, jajka, drożdże, mleko i owoce. U mnie będą to borówki amerykańskie. Idealnie sprawdzą się też takie owoce jak truskawki, maliny lub inne jagodowe owoce. Wszystkie będą dobre, a Twoje ciasto najlepsze.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Dokładnie jak zrobić ciasto bez miksera opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis, na pyszne ciasto do kawy. Będzie to dobry pomysł na dobry deser dla każdego.
Alergeny w cieście bez miksera
Lista alergenów dla ciasta bez miksera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta bez miksera
Ciasto możesz przygotować z dodatkiem dowolnych owoców.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.