Ciasto afrodyta
- Biszkopty (200 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Galaretka (40 g)
- Cukier wanilinowy (50 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
- Herbata czarna napar bez cukru (80 ml)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (75 g)
Przepis na ciasto afrodyta krok po kroku
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody.
Formę do ciasta wyłóż papierem, a na dno wyłóż połowę biszkoptów. Biszkopty skrop lekko herbatą.
Mascarpone utrzyj na gęstą masę z cukrem waniliowym. Następnie powoli dodaj zimną galaretkę i dokładnie połącz.
W osobnym naczyniu śmietankę ubij na gładką masę.
Do śmietanki dodawaj małymi partiami serek, cały czas mieszając.
Masę wyłóż na biszkopty.
Kolejną partię biszkoptów wymocz w herbacie i wyłóż na ciasto.
Biszkopty posmaruj dżemem.
Wiórki kokosowe delikatnie podpraż na suchej patelni.
Ciasto udekoruj wiórkami.
Placek wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat ciasta afrodyta
Ciasto afrodyta to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kremowych wypieków. Jeśli jeszcze nigdy nie gościło na Twoim talerzu, warto wypróbować ten prosty przepis. Na pewno zachwyci Cię delikatnymi biszkoptami, aksamitnym i gęstym kremem, a także apetycznym wyglądem. Co najlepsze tego ciasta nie trzeba nawet piec.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto afrodytę, by było pyszne, a przy tym łatwe i dobre również dla początkujących, koniecznie sięgnij po ten prosty przepis. Powstaje z niego naprawdę najlepsze ciasto z serkiem mascarpone. Zachwyca fantastyczną strukturą i dużą ilością aksamitnego kremu. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym większym sklepie.
Przepis na ciasto afrodytę to doskonały pomysł na smaczny placek, który na pewno podbije serca wszystkich domowników. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Możesz przygotować go na deser nie tylko od święta, ale również na co dzień. Ze względu na prostotę wykonania. Niewątpliwie najważniejszym składnikiem jest serek mascarpone. Nadaje się on wspaniale do wszelkiego rodzaju ciast. To ze względu na swoją kremową i bardzo drobną konsystencję. Jest on również słodkawy, dlatego nie potrzebuje zbyt dużej ilości cukru, co jest na pewno dużym plusem. Ciasto z serkiem mascarpone nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, gdyż wspaniale komponuje się on z galaretką. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha ciasta łatwe, ale również pyszne. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych serników, które zwykle są skomplikowane i pracochłonne. W tej wersji sernik robi się ekspresowo, co docenią na pewno osoby zabiegane i te, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. W dodatku przepis jest tak prosty, że zawsze się udaje, więc mogą go zrobić nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją kulinarną przygodę. To ciasto wspaniale smakuje o każdej porze roku, można je ozdabiać na wszelkie sposoby.
Alergeny w cieście afrodyta
Lista alergenów dla ciasta afrodyta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ciasta afrodyta
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.