Ciasto afrodyta

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto afrodyta podane na talerzyku z miętą.
Ciasto afrodyta
Ciasto afrodyta to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kremowych wypieków. Jeśli jeszcze nigdy nie gościło na Twoim talerzu, warto wypróbować ten prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
322 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty (200 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
  • Galaretka (40 g)
  • Cukier wanilinowy (50 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru (80 ml)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (75 g)
Liczba porcji:

Przepis na ciasto afrodyta krok po kroku

Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody.

Formę do ciasta wyłóż papierem, a na dno wyłóż połowę biszkoptów. Biszkopty skrop lekko herbatą.

Mascarpone utrzyj na gęstą masę z cukrem waniliowym. Następnie powoli dodaj zimną galaretkę i dokładnie połącz.

W osobnym naczyniu śmietankę ubij na gładką masę.

Do śmietanki dodawaj małymi partiami serek, cały czas mieszając.

Masę wyłóż na biszkopty.

Kolejną partię biszkoptów wymocz w herbacie i wyłóż na ciasto.

Biszkopty posmaruj dżemem.

Wiórki kokosowe delikatnie podpraż na suchej patelni.

Ciasto udekoruj wiórkami.

Placek wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto afrodyta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta afrodyta

Ciasto afrodyta to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kremowych wypieków. Jeśli jeszcze nigdy nie gościło na Twoim talerzu, warto wypróbować ten prosty przepis. Na pewno zachwyci Cię delikatnymi biszkoptami, aksamitnym i gęstym kremem, a także apetycznym wyglądem. Co najlepsze tego ciasta nie trzeba nawet piec.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto afrodytę, by było pyszne, a przy tym łatwe i dobre również dla początkujących, koniecznie sięgnij po ten prosty przepis. Powstaje z niego naprawdę najlepsze ciasto z serkiem mascarpone. Zachwyca fantastyczną strukturą i dużą ilością aksamitnego kremu. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym większym sklepie.

Przepis na ciasto afrodytę to doskonały pomysł na smaczny placek, który na pewno podbije serca wszystkich domowników. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Możesz przygotować go na deser nie tylko od święta, ale również na co dzień. Ze względu na prostotę wykonania. Niewątpliwie najważniejszym składnikiem jest serek mascarpone. Nadaje się on wspaniale do wszelkiego rodzaju ciast. To ze względu na swoją kremową i bardzo drobną konsystencję. Jest on również słodkawy, dlatego nie potrzebuje zbyt dużej ilości cukru, co jest na pewno dużym plusem. Ciasto z serkiem mascarpone nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, gdyż wspaniale komponuje się on z galaretką. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha ciasta łatwe, ale również pyszne. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych serników, które zwykle są skomplikowane i pracochłonne. W tej wersji sernik robi się ekspresowo, co docenią na pewno osoby zabiegane i te, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. W dodatku przepis jest tak prosty, że zawsze się udaje, więc mogą go zrobić nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją kulinarną przygodę. To ciasto wspaniale smakuje o każdej porze roku, można je ozdabiać na wszelkie sposoby.

Alergeny w cieście afrodyta

Lista alergenów dla ciasta afrodyta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ciasta afrodyta

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
322.65
322.65
Białko (g)
3.27
3.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
26.23
26.23
Węglowodany przyswajalne (g)
25.18
25.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
22.89
22.89
Tłuszcze nasycone (g)
22.42
22.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.47
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.90
49.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
136.66
136.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta afrodyta 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta afrodyta

Koszt składników
33.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Galaretka
40 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Cukier wanilinowy
50 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 4
1.88
Za 50 g
Wiórki kokosowe
50 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Herbata czarna napar bez cukru
80 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.22
Za 80 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
75 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 75 g
Koszt składników
33.40