Ciasteczka marchewkowe
- Płatki owsiane (110 g)
- Marchewka (95 g)
- Wiórki kokosowe (40 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (25 g)
- Miód (25 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na ciasteczka marchewkowe krok po kroku
Masło wraz z miodem rozpuść w małym rondelku.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
Do marchewki wbij jajko i dodaj płatki oraz wiórki. Wsyp proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią masę ciastkową.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka serowe
-
Ciasteczka dyniowe
-
Shortbread
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat ciasteczek marchewkowych
Ciasteczka marchewkowe to doskonała opcja na naprawdę smaczne słodkości, które doskonale sprawdzą się na co dzień. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.
Przepis na ciasteczka marchewkowe to świetny pomysł na pyszne wypieki, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi zdrowych dań. Wystarczy kilka minut, by wyczarować te pyszne i naprawdę smaczne ciastka, które świetnie zastąpią sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakują nawet lepiej, a są dużo lepszą dla organizmu opcją. Ciastka, które z niego wychodzą, zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z pyszną marchewką. Ten przepis pozwoli Ci stworzyć wspaniałą, zdrową i słodką przekąskę na szybko, która jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Te zbożowe ciastka smakują lepiej niż z cukierni, a są bardzo łatwe w przygotowaniu. Z tej receptury dowiesz się jak długo piec ciastka, by były idealnie chrupiące. Choć dodaje się do nich niewiele cukru, są naprawdę słodkie, więc będą świetną przekąską dla osób na diecie. Całość ma też piękny, niezwykle apetyczny wygląd, który świetnie prezentuje się na talerzu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka marchewkowe, by były smaczne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Te ciasteczka zasmakują wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Są bardzo słodkie i chrupiące. Pięknie prezentują się na talerzu. Pysznie smakują nawet na drugi dzień, choć zwykle znikają tuż po upieczeniu. To ze względu na ukryte w nich pyszne przyprawy korzenne. Robi się je z marchewki, dzięki czemu pozwalają przemycić w menu nieco więcej tego zdrowego warzywa. Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będą idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść je na śniadanie lub lunch.
Alergeny w ciasteczkach marchewkowych
Lista alergenów dla ciasteczek marchewkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek marchewkowych
To zdrowa opcja, jednak zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(87g)
Węglowodany
(87g)
Tłuszcze
(87g)
Witaminy
(87g)
Składniki mineralne
(87g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.