Przepis na ciasteczka marchewkowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, łyżka

Masło wraz z miodem rozpuść w małym rondelku.

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.

Do marchewki wbij jajko i dodaj płatki oraz wiórki. Wsyp proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią masę ciastkową.

Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Ciasteczka marchewkowe podane na kratce kuchennej.
ciasteczka marchewkowe
Koszt przygotowania dania
4.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasteczka marchewkowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach marchewkowych

Ciasteczka marchewkowe to doskonała opcja na naprawdę smaczne słodkości, które doskonale sprawdzą się na co dzień. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Przepis na ciasteczka marchewkowe to świetny pomysł na pyszne wypieki, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi zdrowych dań. Wystarczy kilka minut, by wyczarować te pyszne i naprawdę smaczne ciastka, które świetnie zastąpią sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakują nawet lepiej, a są dużo lepszą dla organizmu opcją. Ciastka, które z niego wychodzą, zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z pyszną marchewką. Ten przepis pozwoli Ci stworzyć wspaniałą, zdrową i słodką przekąskę na szybko, która jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Te zbożowe ciastka smakują lepiej niż z cukierni, a są bardzo łatwe w przygotowaniu. Z tej receptury dowiesz się jak długo piec ciastka, by były idealnie chrupiące. Choć dodaje się do nich niewiele cukru, są naprawdę słodkie, więc będą świetną przekąską dla osób na diecie. Całość ma też piękny, niezwykle apetyczny wygląd, który świetnie prezentuje się na talerzu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka marchewkowe, by były smaczne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Te ciasteczka zasmakują wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Są bardzo słodkie i chrupiące. Pięknie prezentują się na talerzu. Pysznie smakują nawet na drugi dzień, choć zwykle znikają tuż po upieczeniu. To ze względu na ukryte w nich pyszne przyprawy korzenne. Robi się je z marchewki, dzięki czemu pozwalają przemycić w menu nieco więcej tego zdrowego warzywa. Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będą idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść je na śniadanie lub lunch.

Wartości odżywcze ciasteczek marchewkowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(87g)
Energia (kalorie)
298.77 kcal
259.93 kcal
Białko
7.16 g
6.23 g

Węglowodany w ciasteczkach marchewkowych

Na 100g
Na porcję
(87g)
Węglowodany
32.74 g
28.48 g
Węglowodany przyswajalne
26.97 g
23.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.77 g
5.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(87g)
Tłuszcz
16.59 g
14.43 g
Tłuszcze nasycone
12.11 g
10.53 g
Tłuszcze nienasycone
4.48 g
3.90 g
Tłuszcze jednonasycone
3.15 g
2.74 g
Tłuszcze wielonasycone
1.33 g
1.16 g
Cholesterol
72.98 mg
63.49 mg

Witaminy w przepisie na ciasteczka marchewkowe

Na 100g
Na porcję
(87g)
Witamina A
297.25 µg (mcg)
258.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina C
1.86 mg
1.62 mg
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina E
0.55 mg
0.48 mg
Retinol
72.25 µg (mcg)
62.85 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.13 mg
Niacyna
0.70 mg
0.61 mg
Foliany
24.99 µg (mcg)
21.74 µg (mcg)
Beta karoten
2234.53 µg (mcg)
1944.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka marchewkowe

Na 100g
Na porcję
(87g)
Sód
48.70 mg
42.37 mg
Potas
400.65 mg
348.57 mg
Wapń
87.72 mg
76.32 mg
Fosfor
270.43 mg
235.27 mg
Magnez
58.75 mg
51.11 mg
Żelazo
2.17 mg
1.89 mg
Cynk
1.65 mg
1.44 mg
Miedź
0.24 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek marchewkowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach marchewkowych

Lista alergenów dla ciasteczek marchewkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasteczek marchewkowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
110 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Marchewka
95 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 95 g
Wiórki kokosowe
40 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
36.10
Jak oceniasz przepis na ciasteczka marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób