Ciasteczka dyniowe
- Mąka pszenna typ 500 (220 g)
- Masło (100 g)
- Puree z dyni (100 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cynamon (5 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Czekolada deserowa (50 g)
Przepis na ciasteczka dyniowe krok po kroku
Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem.
Do masy dodawaj mąkę, cały czas mieszając mikserem, na przemian z puree dyniowym.
Przesiej proszek do pieczenia i cynamon, nie przestając miksować.
Wbij jajko i nie przestawaj mieszać.
Na koniec ciasto wyrób rękami.
Z dużego ciasta formuj małe kulki i rozkładaj na blaszce do pieczenia pokrytej papierem.
Czekoladę posiekaj i rozłóż na wierzch ciasteczek, delikatnie wciskając ją w głąb ciasta.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka serowe
-
Shortbread
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Ciastka kruche z cukrem
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat ciasteczek dyniowych
Ciasteczka dyniowe to jeden z tych przepisów, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Są bardzo smaczne, lekko korzenne i niezwykle apetyczne. Świetne też dla dzieci.
Przepis na ciasteczka dyniowe to pomysł na najlepsze słodkości na bazie dyni. Są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerza. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość warzywa. Dynia, która jest głównym składnikiem tych ciasteczek, jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Do ich przygotowania należy wykorzystać puree z dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka dyniowe, by były pyszne i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Idealnie sprawdzają się dla dzieci, gdyż są pyszne i słodkie, a mało w nich cukru. To dobre rozwiązanie na jesienne dni. Są bardzo smaczne i pełne korzennych przypraw. To idealny i sprawdzony pomysł dla wszystkich miłośników słodkości w niecodziennym wydaniu. Dyniowe ciasteczka pozwalają przenieść jesienny klimat wprost do twojej kuchni i przygotować deser, który zachwyca każdego. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w babeczkach jest ono niewyczuwalne. Ciastka smakują przepysznie, lekko cynamonowo i są idealną słodką przekąską. Ich przygotowanie jest naprawdę niezwykle łatwe. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne.
Alergeny w ciasteczkach dyniowych
Lista alergenów dla ciasteczek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek dyniowych
To opcja, która, choć zawiera warzywa, dostarcza również sporo cukru, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(63g)
Węglowodany
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy
(63g)
Składniki mineralne
(63g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.