Ciasteczka dyniowe

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka dyniowe z czekoladą
Ciasteczka dyniowe
Ciasteczka dyniowe to jeden z tych przepisów, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Są bardzo smaczne, lekko korzenne i niezwykle apetyczne. Świetne też dla dzieci.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
229 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (220 g)
  • Masło (100 g)
  • Puree z dyni (100 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cynamon (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Czekolada deserowa (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na ciasteczka dyniowe krok po kroku

Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem.

Do masy dodawaj mąkę, cały czas mieszając mikserem, na przemian z puree dyniowym.

Przesiej proszek do pieczenia i cynamon, nie przestając miksować.

Wbij jajko i nie przestawaj mieszać.

Na koniec ciasto wyrób rękami.

Z dużego ciasta formuj małe kulki i rozkładaj na blaszce do pieczenia pokrytej papierem.

Czekoladę posiekaj i rozłóż na wierzch ciasteczek, delikatnie wciskając ją w głąb ciasta.

Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasteczek dyniowych

Ciasteczka dyniowe to jeden z tych przepisów, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Są bardzo smaczne, lekko korzenne i niezwykle apetyczne. Świetne też dla dzieci.

Przepis na ciasteczka dyniowe to pomysł na najlepsze słodkości na bazie dyni. Są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerza. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość warzywa. Dynia, która jest głównym składnikiem tych ciasteczek, jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Do ich przygotowania należy wykorzystać puree z dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka dyniowe, by były pyszne i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Idealnie sprawdzają się dla dzieci, gdyż są pyszne i słodkie, a mało w nich cukru. To dobre rozwiązanie na jesienne dni. Są bardzo smaczne i pełne korzennych przypraw. To idealny i sprawdzony pomysł dla wszystkich miłośników słodkości w niecodziennym wydaniu. Dyniowe ciasteczka pozwalają przenieść jesienny klimat wprost do twojej kuchni i przygotować deser, który zachwyca każdego. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w babeczkach jest ono niewyczuwalne. Ciastka smakują przepysznie, lekko cynamonowo i są idealną słodką przekąską. Ich przygotowanie jest naprawdę niezwykle łatwe. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne.

Alergeny w ciasteczkach dyniowych

Lista alergenów dla ciasteczek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasteczek dyniowych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która, choć zawiera warzywa, dostarcza również sporo cukru, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
364.98
229.94
Białko (g)
6.99
4.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
47.73
30.07
Węglowodany przyswajalne (g)
46.95
29.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
17.04
10.73
Tłuszcze nasycone (g)
11.42
7.19
Tłuszcze nienasycone (g)
5.62
3.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Tiamina (mg)
0.35
0.22
Ryboflawina (mg)
0.24
0.15
Niacyna (mg)
2.42
1.53
Foliany (µg (mcg))
58.78
37.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
42.95
27.06
Potas (mg)
212.44
133.84
Wapń (mg)
68.99
43.46
Fosfor (mg)
131.49
82.84
Magnez (mg)
21.49
13.54
Żelazo (mg)
2.52
1.59
Cynk (mg)
0.75
0.47
Miedź (mg)
0.14
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek dyniowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek dyniowych

Koszt składników
29.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
220 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Puree z dyni
100 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 100 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada deserowa
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Koszt składników
29.40