Chleb orkiszowy na zakwasie
- Mąka orkiszowa - 1 opakowanie (1000 g)
- Suszona żurawina (140 g)
- Pestki dyni (100 g)
- Zakwas żytni (150 g)
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie krok po kroku
Do ocieplonego zakwasu dodaj mąkę orkiszową oraz szklankę wody. Składniki wymieszaj.
Zostaw na całą noc pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Rano wyrób ciasto chlebowe, dodaj do niego pestki dyni i suszoną żurawinę.
Umieść je w blaszce do chleba, wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb powinien rosnąć jeszcze 3-4 godziny.
Chleb piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 45-50 minut.
Więcej informacji na temat chleba orkiszowego na zakwasie
Chleb orkiszowy na zakwasie to bardzo dobry pomysł na smaczny śniadaniowy chleb. Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, pestki dyni, suszona żurawina, sól.
Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie? Przygotowanie zakwasu trwa klika dni. Jeśli planujesz przygotować chleb, musisz to zaplanować. Raz przygotowany zakwas będzie Ci służył przez bardzo długi czas, należy tylko pamiętać o regularnym dokarmianiu. Aby zrobić zakwas na chleb należy umieścić w słoiku mąkę i wlać wodę w proporcjach 1:1. Codziennie przez 5 dni o tej samej godzinie do słoika dosyp mąkę i wlej wodę. Na dzień przed przygotowaniem chleba wyjmij zakwas z lodówki, odbierz kilka łyżek i wstaw z powrotem do lodówki. Aby zakwas można było używać, należy go dokarmiać raz w tygodniu mąką i wodą. Do ocieplonego zakwasu dodaj mąkę orkiszową. Zostaw na całą noc. Rano wyrób ciasto chlebowe, dodaj do niego pestki dyni i suszoną żurawinę. Umieść je w blaszce do chleba, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb powinien rosnąć jeszcze 3-4 godziny. Chleb piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Pełnoziarnista mąka orkiszowa przygotowywana jest ze starej odmiany zboża. Orkisz jest pradawną odmianą pszenicy. Ziarna orkiszu zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Mąka jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak magnez, cynk i potas. Potas pomaga obniżać ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca. Ma także niebagatelny wpływ na prawidłową pracę gospodarki wodno elektrolitowej.
Podsumowując wiesz już, ile czasu zajmuje przygotowanie chleba. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne, wymaga jedynie cierpliwości. Domowy chleb jest pyszny i świeży dłużej od kupionego w piekarni. Pamiętaj, aby kupić dobrej jakości mąkę w innym wypadu chleb nie wyjdzie a zakwas może spleśnieć. Pieczony w piekarniku chleb świetnie sprawdzi się na śniadanie i kolację. Można go także podawać z duszonymi w sosach mięsiwami.
Alergeny w chlebie orkiszowym na zakwasie
Lista alergenów dla chleba orkiszowego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- zakwas żytni
Wartości odżywcze chleba orkiszowego na zakwasie
Chleb orkiszowy na zakwasie to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Pieczywo na zakwasie to najzdrowszy możliwy rodzaj pieczywa. Niestety przygotowanie go w domu jest bardzo czasochłonne. Chleb zawiera gluten, lecz ma niską ilość kalorii.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Prosze uzupelnic