Chleb orkiszowy na zakwasie

Opublikowano: 20.01.2022 r., 8:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojony chleb orkiszowy na zakwasie
Chleb orkiszowy na zakwasie
Chleb orkiszowy na zakwasie do doskonała propozycja na pyszny chleb. Chleb na bazie mąki orkiszowej zawiera więcej błonnika niż pszenny. Chleb zacznij przygotowywać na dzień wcześniej.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
437 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa - 1 opakowanie (1000 g)
  • Suszona żurawina (140 g)
  • Pestki dyni (100 g)
  • Zakwas żytni (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, słoik 1,2 l, blaszka do chleba

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie krok po kroku

Do ocieplonego zakwasu dodaj mąkę orkiszową oraz szklankę wody. Składniki wymieszaj.

Zostaw na całą noc pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Rano wyrób ciasto chlebowe, dodaj do niego pestki dyni i suszoną żurawinę.

Umieść je w blaszce do chleba, wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb powinien rosnąć jeszcze 3-4 godziny.

Chleb piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 45-50 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb orkiszowy na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat chleba orkiszowego na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie to bardzo dobry pomysł na smaczny śniadaniowy chleb. Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, pestki dyni, suszona żurawina, sól.

Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie? Przygotowanie zakwasu trwa klika dni. Jeśli planujesz przygotować chleb, musisz to zaplanować. Raz przygotowany zakwas będzie Ci służył przez bardzo długi czas, należy tylko pamiętać o regularnym dokarmianiu. Aby zrobić zakwas na chleb należy umieścić w słoiku mąkę i wlać wodę w proporcjach 1:1. Codziennie przez 5 dni o tej samej godzinie do słoika dosyp mąkę i wlej wodę. Na dzień przed przygotowaniem chleba wyjmij zakwas z lodówki, odbierz kilka łyżek i wstaw z powrotem do lodówki. Aby zakwas można było używać, należy go dokarmiać raz w tygodniu mąką i wodą. Do ocieplonego zakwasu dodaj mąkę orkiszową. Zostaw na całą noc. Rano wyrób ciasto chlebowe, dodaj do niego pestki dyni i suszoną żurawinę. Umieść je w blaszce do chleba, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb powinien rosnąć jeszcze 3-4 godziny. Chleb piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Pełnoziarnista mąka orkiszowa przygotowywana jest ze starej odmiany zboża. Orkisz jest pradawną odmianą pszenicy. Ziarna orkiszu zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Mąka jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak magnez, cynk i potas. Potas pomaga obniżać ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca. Ma także niebagatelny wpływ na prawidłową pracę gospodarki wodno elektrolitowej.

Podsumowując wiesz już, ile czasu zajmuje przygotowanie chleba. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne, wymaga jedynie cierpliwości. Domowy chleb jest pyszny i świeży dłużej od kupionego w piekarni. Pamiętaj, aby kupić dobrej jakości mąkę w innym wypadu chleb nie wyjdzie a zakwas może spleśnieć. Pieczony w piekarniku chleb świetnie sprawdzi się na śniadanie i kolację. Można go także podawać z duszonymi w sosach mięsiwami.

Alergeny w chlebie orkiszowym na zakwasie

Lista alergenów dla chleba orkiszowego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • zakwas żytni

Wartości odżywcze chleba orkiszowego na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Chleb orkiszowy na zakwasie to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Pieczywo na zakwasie to najzdrowszy możliwy rodzaj pieczywa. Niestety przygotowanie go w domu jest bardzo czasochłonne. Chleb zawiera gluten, lecz ma niską ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
364.94
437.93
Białko (g)
15.04
18.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
67.66
81.19
Węglowodany przyswajalne (g)
56.87
68.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
10.79
12.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.06
6.07
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
2.81
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
48.09
57.71
Wapń (mg)
37.24
44.68
Żelazo (mg)
3.33
4.00
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba orkiszowego na zakwasie 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba orkiszowego na zakwasie

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
1000 g
1 opakowanie
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Suszona żurawina
140 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Pestki dyni
100 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 100 g
Zakwas żytni
150 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
16.20
Za 150 g
Koszt składników
48.00