Chirashi
- Łosoś filet (600 g)
- Dorsz filet (600 g)
- Ryż do sushi (800 g)
- Ogórek - 3 średnie sztuki (500 g)
- Awokado - 1 duża sztuka (400 g)
- Mango - 1 mała sztuka (500 g)
- Imbir krojony w zalewie (120 g)
- Wodorosty wakame (200 g)
Przepis na chirashi krok po kroku
Łososia i dorsza dopraw solą i pieprzem cytrynowym.
Piecz w nagrzanym do 270 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
Ryż do sushi przepłukaj pod bieżącą wodą.
Umieść go w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem, nie zaglądając do garnka podczas gotowania.
Ryż odstaw w chłodne miejsce i pozwól mu wystygnąć.
Dopiero gdy ryż jest zimny, otwórz garnek, dodaj do ryżu ocet, cukier i sól i wymieszaj.
Obierz i pokrój w paski awokado.
Obierz mango i pokrój w kostkę.
Ogórka oczyść z pestek i pokrój w cienkie paski.
W misce umieść ryż, na nim ułóż mango, awokado i ogórka, dopraw sosem sojowym.
Ułóż glony wakame oraz upieczoną rybę.
Na wierzch dodaj imbir marynowany.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat chirashi
Chirashi to danie wywodzące się z Japonii. Odpowiednik sushi, czyli miska ryżu z dodatkiem ryb i tradycyjnych składników sushi jest dobrą alternatywą dla zawijanych rolek sushi. Przepis na chirashi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tej alternatywy sushi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś, dorsz, ryż do sushi, ocet ryżowy, cukier, sól, mango, ogórek, glony wakame, awokado, sos sojowy, imbir marynowany, pieprz cytrynowy.
Jak zrobić chirashi? Łososia i dorsza dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Piecz w nagrzanym do 270 stopni piekarniku przez 10-15 minut. Ryż do sushi przepłukaj pod bieżącą wodą. Umieść go w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem, nie zaglądając do garnka podczas gotowania. Ryż odstaw w chłodne miejsce i pozwól mu wystygnąć. Dopiero gdy ryż jest zimny, otwórz garnek, dodaj do ryżu ocet, cukier i sól i wymieszaj. Obierz i pokrój w paski awokado. Obierz mango i pokrój w kostkę. Ogórka oczyść z pestek i pokrój w cienkie paski. W misce umieść ryż, na nim ułóż mango, awokado i ogórka, dopraw sosem sojowym. Ułóż glony wakame oraz upieczoną rybę. Na wierzch dodaj imbir marynowany. Najlepiej spożywać danie pałeczkami.
Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Dorsz jest rybą morską. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dorsz jest także doskonałym źródłem białka zwierzęcego.
Podsumowując pyszne danie chirashi doskonale sprawdzi się na obiad lub spotkanie w gronie znajomych. Wszyscy fani sushi będą na pewno zachwyceni. Do potrawy dodawać można kawałki kurczaka lub krewetki w tempurze. Ulubione dodatki do sushi takie jak słodki sos mango, majonez, kawałki sałaty. Nie powinno się spożywać surowych ryb z nieznanego źródła. Ryby, które spożywamy na surowo, powinny być świeże i przebadane na obecność larw robaków.
Alergeny w chirashi
Lista alergenów dla chirashi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Dorsz filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze chirashi
Chirashi to bardzo zdrowe danie zawierające bardzo dużą ilość białka oraz kwasów omega 3. Danie jest również dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodatek warzyw wzbogaca je także w błonnik pokarmowy.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.