Chirashi

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy chirashi w miseczce
Chirashi
Chirashi to tradycyjny sposób przygotowania potrawy jaką jest sushi. Tradycyjne sushi jest zawijane i dość ciężkie do przygotowania, dlatego w domu przygotuj jego odpowiednik.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
550 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łosoś filet (600 g)
  • Dorsz filet (600 g)
  • Ryż do sushi (800 g)
  • Ogórek - 3 średnie sztuki (500 g)
  • Awokado - 1 duża sztuka (400 g)
  • Mango - 1 mała sztuka (500 g)
  • Imbir krojony w zalewie (120 g)
  • Wodorosty wakame (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blacha

Przepis na chirashi krok po kroku

Łososia i dorsza dopraw solą i pieprzem cytrynowym.

Piecz w nagrzanym do 270 stopni piekarniku przez 10-15 minut.

Ryż do sushi przepłukaj pod bieżącą wodą.

Umieść go w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem, nie zaglądając do garnka podczas gotowania.

Ryż odstaw w chłodne miejsce i pozwól mu wystygnąć.

Dopiero gdy ryż jest zimny, otwórz garnek, dodaj do ryżu ocet, cukier i sól i wymieszaj.

Obierz i pokrój w paski awokado.

Obierz mango i pokrój w kostkę.

Ogórka oczyść z pestek i pokrój w cienkie paski.

W misce umieść ryż, na nim ułóż mango, awokado i ogórka, dopraw sosem sojowym.

Ułóż glony wakame oraz upieczoną rybę.

Na wierzch dodaj imbir marynowany.

Jak oceniasz przepis na chirashi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat chirashi

Chirashi to danie wywodzące się z Japonii. Odpowiednik sushi, czyli miska ryżu z dodatkiem ryb i tradycyjnych składników sushi jest dobrą alternatywą dla zawijanych rolek sushi. Przepis na chirashi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tej alternatywy sushi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś, dorsz, ryż do sushi, ocet ryżowy, cukier, sól, mango, ogórek, glony wakame, awokado, sos sojowy, imbir marynowany, pieprz cytrynowy.

Jak zrobić chirashi? Łososia i dorsza dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Piecz w nagrzanym do 270 stopni piekarniku przez 10-15 minut. Ryż do sushi przepłukaj pod bieżącą wodą. Umieść go w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem, nie zaglądając do garnka podczas gotowania. Ryż odstaw w chłodne miejsce i pozwól mu wystygnąć. Dopiero gdy ryż jest zimny, otwórz garnek, dodaj do ryżu ocet, cukier i sól i wymieszaj. Obierz i pokrój w paski awokado. Obierz mango i pokrój w kostkę. Ogórka oczyść z pestek i pokrój w cienkie paski. W misce umieść ryż, na nim ułóż mango, awokado i ogórka, dopraw sosem sojowym. Ułóż glony wakame oraz upieczoną rybę. Na wierzch dodaj imbir marynowany. Najlepiej spożywać danie pałeczkami.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Dorsz jest rybą morską. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dorsz jest także doskonałym źródłem białka zwierzęcego.

Podsumowując pyszne danie chirashi doskonale sprawdzi się na obiad lub spotkanie w gronie znajomych. Wszyscy fani sushi będą na pewno zachwyceni. Do potrawy dodawać można kawałki kurczaka lub krewetki w tempurze. Ulubione dodatki do sushi takie jak słodki sos mango, majonez, kawałki sałaty. Nie powinno się spożywać surowych ryb z nieznanego źródła. Ryby, które spożywamy na surowo, powinny być świeże i przebadane na obecność larw robaków.

Alergeny w chirashi

Lista alergenów dla chirashi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze chirashi

na 100g gotowej potrawy

Chirashi to bardzo zdrowe danie zawierające bardzo dużą ilość białka oraz kwasów omega 3. Danie jest również dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodatek warzyw wzbogaca je także w błonnik pokarmowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
148.79
550.52
Białko (g)
8.05
29.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
21.06
77.91
Węglowodany przyswajalne (g)
19.94
73.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
4.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
3.64
13.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
4.19
Tłuszcze nienasycone (g)
2.51
9.30
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.80
6.67
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
2.63
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.00
55.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
33.52
124.03
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.57
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.32
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.31
27.05
Witamina E (mg)
0.36
1.35
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.87
88.32
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.07
7.65
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.97
118.28
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
111.83
413.76
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
93.55
346.15
Potas (mg)
245.92
909.90
Wapń (mg)
29.03
107.40
Fosfor (mg)
94.42
349.35
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.58
120.53
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
1.28
Cynk (mg)
0.27
1.01
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chirashi 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chirashi

Koszt składników
146.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
600 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
39.00
Za 600 g
Dorsz filet
600 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Ryż do sushi
800 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 800 g
Ogórek
500 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Awokado
400 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Mango
500 g
1 mała sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
11.67
Za 500 g
Imbir krojony w zalewie
120 g
10.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 120 g
Wodorosty wakame
200 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 200 g
Koszt składników
146.00