Przepis na cevapi krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, soda, papryka ostra
To będzie niezbędne
duża miska, grill elektryczny, wykałaczki

Do miski włóż mięso mielone wieprzowe i wołowe, białko jaja, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę soli, łyżeczkę sody, 2 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej.

Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Masę uformuj na długich wykałaczkach jako małe kiełbaski. Ułóż je na talerzu, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie cevapi grilluj na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub grillu tradycyjnym, aż mięso nie będzie surowe (po około 10 minut na stronę).

Gotowe cevapi podawaj z ulubionymi dodatkami.

Cevapi podane w bułce, która leży na talerzyku.
Cevapi
Koszt przygotowania dania
29.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Cevapi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cevapi

Cevapi to bałkańskie danie mięsne. Tradycyjne, domowe kiełbaski stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Cevapi możesz serwować z pitą, warzywami pieczonymi lub grillowanymi, sosem tzatziki. Prosty przepis na cevapi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe oraz wołowe, białko jaja kurzego oraz przyprawy (czosnek, sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz soda).

A jak zrobić cevapi? Do miski włóż mięso mielone wieprzowe i wołowe, białko jaja, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę soli, łyżeczkę sody, 2 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę uformuj na długich wykałaczkach jako małe kiełbaski. Ułóż je na talerzu, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie cevapi grilluj na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub grillu tradycyjnym, aż mięso nie będzie surowe (po około 10 minut na stronę). Gotowe cevapi podawaj z ulubionymi dodatkami.

Łopatka wieprzowa najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania mięsa mielonego wieprzowego. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Magnez natomiast wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w procesach budowy kości oraz zębów, wpływa na poprawę pamięci oraz myślenia, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz choroby niedokrwiennej serca.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić smaczne kiełbaski bałkańskie. Najlepsze cevapi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Pyszne kiełbaski grillowane możesz podać z dodatkiem ulubionych produktów - np. z pitą, tortillą lub sosem tzatziki. Kiełbaski warto podać z dodatkiem świeżych warzyw sezonowych. Potrawę możesz przygotować podczas grilla ze znajomymi.

Wartości odżywcze cevapi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
249.32 kcal
299.19 kcal
Białko
16.82 g
20.19 g

Węglowodany w cevapi

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
0.42 g
0.50 g
Węglowodany przyswajalne
0.39 g
0.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
19.51 g
23.41 g
Tłuszcze nasycone
9.56 g
11.47 g
Tłuszcze nienasycone
9.96 g
11.95 g
Tłuszcze jednonasycone
8.68 g
10.41 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
1.53 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol
68.72 mg
82.46 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cevapi

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
2.72 µg (mcg)
3.26 µg (mcg)
Witamina B6
0.36 mg
0.43 mg
Witamina B12
1.25 µg (mcg)
1.51 µg (mcg)
Witamina C
0.77 mg
0.92 mg
Retinol
2.72 µg (mcg)
3.26 µg (mcg)
Tiamina
0.43 mg
0.51 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.25 mg
Niacyna
4.17 mg
5.00 mg
Foliany
5.75 µg (mcg)
6.90 µg (mcg)
Beta karoten
3.98 µg (mcg)
4.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cevapi

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
62.61 mg
75.13 mg
Potas
279.70 mg
335.64 mg
Wapń
17.01 mg
20.41 mg
Fosfor
164.26 mg
197.11 mg
Magnez
18.05 mg
21.66 mg
Żelazo
1.30 mg
1.56 mg
Cynk
2.94 mg
3.53 mg
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cevapi 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cevapi

Lista alergenów dla cevapi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania cevapi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Mięso mielone wieprzowe
700 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na cevapi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób