Przepis na cevapi krok po kroku
- Mięso mielone wołowe 500 g
- Mięso mielone wieprzowe 700 g
- Białko jajka 1 szt.
- Czosnek 15 g 3 ząbki
Do miski włóż mięso mielone wieprzowe i wołowe, białko jaja, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę soli, łyżeczkę sody, 2 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej.
Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Masę uformuj na długich wykałaczkach jako małe kiełbaski. Ułóż je na talerzu, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie cevapi grilluj na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub grillu tradycyjnym, aż mięso nie będzie surowe (po około 10 minut na stronę).
Gotowe cevapi podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Pielmieni
-
Burger drwala
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Rigatoni
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Danie z mięsa mielonego

(liczba kalorii)
Cevapi - cechy przepisu
Więcej o cevapi
Cevapi to bałkańskie danie mięsne. Tradycyjne, domowe kiełbaski stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Cevapi możesz serwować z pitą, warzywami pieczonymi lub grillowanymi, sosem tzatziki. Prosty przepis na cevapi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe oraz wołowe, białko jaja kurzego oraz przyprawy (czosnek, sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz soda).
A jak zrobić cevapi? Do miski włóż mięso mielone wieprzowe i wołowe, białko jaja, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę soli, łyżeczkę sody, 2 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę uformuj na długich wykałaczkach jako małe kiełbaski. Ułóż je na talerzu, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie cevapi grilluj na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub grillu tradycyjnym, aż mięso nie będzie surowe (po około 10 minut na stronę). Gotowe cevapi podawaj z ulubionymi dodatkami.
Łopatka wieprzowa najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania mięsa mielonego wieprzowego. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Magnez natomiast wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w procesach budowy kości oraz zębów, wpływa na poprawę pamięci oraz myślenia, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz choroby niedokrwiennej serca.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić smaczne kiełbaski bałkańskie. Najlepsze cevapi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Pyszne kiełbaski grillowane możesz podać z dodatkiem ulubionych produktów - np. z pitą, tortillą lub sosem tzatziki. Kiełbaski warto podać z dodatkiem świeżych warzyw sezonowych. Potrawę możesz przygotować podczas grilla ze znajomymi.
Wartości odżywcze cevapi
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w cevapi
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na cevapi
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na cevapi
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cevapi
Lista alergenów dla cevapi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka