Cebularz lubelski

Opublikowano: 17.08.2022 r., 9:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cebularz lubelski podany na drewnianej desce do krojenia.
Cebularz lubelski
Cebularz lubelski to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Cebularz to ciasto drożdżowe podawane z dodatkiem cebuli i maku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 140 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
598 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (600 g)
  • Cukier (30 g)
  • Drożdże świeże pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Cebula 5 średnich sztuk (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mak niebieski (50 g)
  • Masło (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, blacha

Przepis na cebularz lubelski krok po kroku

Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru oraz mąki.

Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw na 15 minut.

Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn drożdżowy oraz sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę.

Dodaj mak i dopraw solą oraz pieprzem.

Podziel ciasto na porcje i rozwałkuj na okrągłe placki.

Na wierzch ciasta nałóż cebulowy farsz.

Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Podawaj na paterze.

Jak oceniasz przepis na cebularz lubelski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat cebularza lubelskiego

Cebularz lubelski to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z cebuli są bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania lub jako przekąska. Tradycyjny cebularz pochodzący z Lubelszczyzny to sprawdzony przepis na przekąskę podczas imprezy. Przepis na cebularz lubelski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, cebula, jajko, mak, masło, sól, pieprz.

Jak zrobić cebularz lubelski? Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru oraz mąki. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn drożdżowy oraz sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Dodaj mak i dopraw solą oraz pieprzem. Podziel ciasto na porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Na wierzch ciasta nałóż cebulowy farsz. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na paterze.

Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Ciasto drożdżowe jest niskokaloryczne i doskonale sprawdzi się u osób na dietach redukcyjnych. Ciasto przygotować można z mąki pszennej lub orkiszowej.

Podsumowując okrągły placek z dodatkiem cebuli to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Domowy cebularz podać można na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Najlepsze cebularze przygotujesz bez większego doświadczenia kulinarnego. Cebularz jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w cebularzu lubelskim

Lista alergenów dla cebularza lubelskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze cebularza lubelskiego

na 100g gotowej potrawy

Cebularz lubelski to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Cebularz zawiera także dużo składników mineralnych oraz witamin. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
230.35
598.92
Białko (g)
7.17
18.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
32.31
84.02
Węglowodany przyswajalne (g)
31.01
80.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
8.47
22.02
Tłuszcze nasycone (g)
5.24
13.61
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
8.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.26
Tiamina (mg)
0.44
1.15
Ryboflawina (mg)
0.24
0.63
Niacyna (mg)
2.76
7.16
Foliany (µg (mcg))
83.75
217.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
15.93
41.42
Potas (mg)
158.79
412.84
Wapń (mg)
81.37
211.57
Fosfor (mg)
113.35
294.72
Magnez (mg)
29.55
76.84
Żelazo (mg)
2.45
6.38
Cynk (mg)
1.07
2.77
Miedź (mg)
0.13
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny cebularza lubelskiego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cebularza lubelskiego

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Cebula
500 g
5 średnich sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mak niebieski
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
29.00