Cebulak

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cebulak na desce z cebulą.
Cebulak
Cebulak to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego z nadzieniem przygotowanym na bazie cebuli. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną przekąskę z cebulą.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
214 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia, szklanka, ściereczka

Przepis na cebulaka krok po kroku

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na rozgrzanej oliwie.

Farsz z cebuli dopraw do smaku solą oraz ziołami i odstaw do przestudzenia.

W szklance wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier oraz jedną łyżkę mąki. Składniki odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej szczyptę soli oraz zioła. Składniki wymieszaj i dodaj do nich rozczyn drożdżowy.

Ze składników zagnieć gładkie ciasto odchodzące od ręki.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto podziel na 4 części i uformuj je na blaszce na płaskie placki.

Placki odstaw na 5 minut.

Po tym czasie na każdy placek nałóż farsz cebulowy, pozostawiając wolny pasek po brzegach ciasta.

Cebulaki jak w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut.

Gotowe cebulaki podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na cebulaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat cebulaka

Cebulak to pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem przygotowanym na bazie cebuli. Pyszny cebulak stanowi doskonały pomysł na przekąskę na zimno. Warto podać go na śniadanie lub kolację. Sprawdzony przepis na cebulak jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wypieku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, oliwa z oliwek, mąka pszenna, drożdże świeże, mleko, cukier, sól, pieprz, oregano oraz bazylia.

A jak zrobić cebulak? Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na rozgrzanej oliwie. Farsz z cebuli dopraw do smaku solą oraz ziołami i odstaw do przestudzenia. W szklance wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier oraz jedną łyżkę mąki. Składniki odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej szczyptę soli oraz zioła. Składniki wymieszaj i dodaj do nich rozczyn drożdżowy. Składniki zagnieć na gładkie ciasto odchodzące od ręki i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto podziel na 4 części i uformuj je na blaszce na płaskie placki. Placki odstaw na 5 minut. Po tym czasie na każdy placek nałóż farsz cebulowy, pozostawiając wolny pasek po brzegach ciasta. Cebulaki jak w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Gotowe cebulaki podawaj na ciepło lub na zimno.

Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.

Podsumowując: wiesz już jak upiec smaczny cebulak w domu. Wypiek świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja. Najlepszy cebulak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i możesz podać go na ciepło lub na zimno.

Alergeny w cebulaku

Lista alergenów dla cebulaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze cebulaka

na 100g gotowej potrawy

Cebulak obecna propozycja na pyszne danie, które możesz podać na ciepło lub na zimno. Cebula jest produktem ciężkostrawnym, dlatego nie powinny spożywać jej osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
142.73
214.10
Białko (g)
5.00
7.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
25.05
37.58
Węglowodany przyswajalne (g)
23.99
35.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.78
4.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
1.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
2.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
2.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.44
3.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
6.50
9.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.12
6.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.30
9.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.48
Ryboflawina (mg)
0.18
0.27
Niacyna (mg)
1.99
2.99
Foliany (µg (mcg))
63.83
95.74
Beta karoten (µg (mcg))
1.99
2.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
11.46
17.18
Potas (mg)
153.89
230.84
Wapń (mg)
44.28
66.43
Fosfor (mg)
75.60
113.40
Magnez (mg)
17.46
26.18
Żelazo (mg)
1.57
2.36
Cynk (mg)
0.69
1.03
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny cebulaka 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cebulaka

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
35.00