Cebulak
- Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Drożdże świeże (15 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na cebulaka krok po kroku
Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na rozgrzanej oliwie.
Farsz z cebuli dopraw do smaku solą oraz ziołami i odstaw do przestudzenia.
W szklance wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier oraz jedną łyżkę mąki. Składniki odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej szczyptę soli oraz zioła. Składniki wymieszaj i dodaj do nich rozczyn drożdżowy.
Ze składników zagnieć gładkie ciasto odchodzące od ręki.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podziel na 4 części i uformuj je na blaszce na płaskie placki.
Placki odstaw na 5 minut.
Po tym czasie na każdy placek nałóż farsz cebulowy, pozostawiając wolny pasek po brzegach ciasta.
Cebulaki jak w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut.
Gotowe cebulaki podawaj na ciepło lub na zimno.
Więcej informacji na temat cebulaka
Cebulak to pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem przygotowanym na bazie cebuli. Pyszny cebulak stanowi doskonały pomysł na przekąskę na zimno. Warto podać go na śniadanie lub kolację. Sprawdzony przepis na cebulak jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wypieku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, oliwa z oliwek, mąka pszenna, drożdże świeże, mleko, cukier, sól, pieprz, oregano oraz bazylia.
A jak zrobić cebulak? Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na rozgrzanej oliwie. Farsz z cebuli dopraw do smaku solą oraz ziołami i odstaw do przestudzenia. W szklance wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier oraz jedną łyżkę mąki. Składniki odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej szczyptę soli oraz zioła. Składniki wymieszaj i dodaj do nich rozczyn drożdżowy. Składniki zagnieć na gładkie ciasto odchodzące od ręki i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto podziel na 4 części i uformuj je na blaszce na płaskie placki. Placki odstaw na 5 minut. Po tym czasie na każdy placek nałóż farsz cebulowy, pozostawiając wolny pasek po brzegach ciasta. Cebulaki jak w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Gotowe cebulaki podawaj na ciepło lub na zimno.
Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując: wiesz już jak upiec smaczny cebulak w domu. Wypiek świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja. Najlepszy cebulak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i możesz podać go na ciepło lub na zimno.
Alergeny w cebulaku
Lista alergenów dla cebulaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze cebulaka
Cebulak obecna propozycja na pyszne danie, które możesz podać na ciepło lub na zimno. Cebula jest produktem ciężkostrawnym, dlatego nie powinny spożywać jej osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.