Cannelloni ze szpinakiem i fetą
- Makaron cannelloni - 1 opakowanie (400 g)
- Szpinak (400 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ser Feta - 1/2 opakowania (200 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (400 g)
Przepis na cannelloni ze szpinakiem i fetą krok po kroku
Masło rozpuść na patelni, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Po chwili dodaj szpinak dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Duś szpinak do momentu, aż stanie się miękki, a następnie wlej śmietankę.
Gotuj farsz na niewielkim ogniu przez około 15 min, wciąż mieszając. Na końcu dodaj pokruszony ser feta.
Po tym czasie nadziej rurki makaronu i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 min w 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat cannelloni ze szpinakiem i fetą
Cannelloni to nic innego jak pomysł na zapiekany makaron ze szpinakiem na obiad dla całej rodziny. Przepis na cannelloni ze szpinakiem i fetą jest bardzo prosty i szybki dlatego koniecznie go poznaj.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak makaron, szpinak świeży lub szpinak mrożony oraz ser feta i śmietanka. Dodatkowo cebula i czosnek oraz odrobina masła.
Zatem, jak zrobić cannelloni ze szpinakiem i fetą na obiad?
Masło rozpuść na patelni, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj szpinak dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Duś szpinak do momentu, aż stanie się miękki, a następnie wlej śmietankę. Gotuj farsz na niewielkim ogniu, przez około 15 min wciąż mieszając. Na końcu dodaj pokruszony ser feta. Po tym czasie nadziej rurki makaronu i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 min w 180 st. C.
Sam widzisz, jaki jest to szybki pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Pamiętaj, że makaron cannelloni zazwyczaj wykonywany jest z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Mój dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób na diecie wegetariańskiej, czyli takiej, w której całkowicie eliminujemy w mięso. Jeśli jednak twoja dieta jest tradycyjna i nie wykluczasz eliminacji mięsa, śmiało możesz dodać do farszu chude mięso drobiowe, będzie to dodatkowa porcja białka w twojej diecie.
Zapiekanka w swoim składzie tak naprawdę może mieć dowolne składniki, dlatego śmiało możesz modyfikować ten przepis i włączyć do niej to, co najbardziej lubisz.
Alergeny w cannelloni ze szpinakiem i fetą
Lista alergenów dla cannelloni ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron cannelloni
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze cannelloni ze szpinakiem i fetą
Zamiast sera feta możesz użyć sera mozzarella w takiej samej ilości.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.