Cacciatore

Opublikowano: 22.03.2023 r., 10:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cacciatore podane w naczyniu, w którym zostało przygotowane.
Cacciatore
Cacciatore to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 35 min
262 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Szynka parmeńska (60 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Wino białe wytrawne pół szklanki (125 ml)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (20 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, szałwia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na cacciatore krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szynkę parmeńską, aż będzie chrupiące.

Następnie szynkę wyciągnij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Produkty podsmaż na patelni, na której smażona była szynka.

Do cebuli i czosnku dodaj po 2 gałązki szałwii oraz rozmarynu. Całość smaż przez około 3 minuty na małej mocy palnika.

Na patelnię z cebulą, czosnkiem i przyprawami ułóż filety kurczaka, posyp je odrobiną soli oraz pieprzu i smaż po około 3 minuty z każdej strony.

Usmażonego kurczaka (bez cebuli i czosnku) ściągnij z patelni i odłóż na talerzyk.

Następnie zwiększ moc palnika i do wytworzonego na patelni sosu dolej wino. Całość odparuj przez około 2 minuty.

Następnie do sosu dodaj usmażoną szynkę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki.

Patelnię z sosem przykryj i sos gotuj przez około 20 minut.

Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Do gotowego sosu dodaj usmażone piersi z kurczaka i gotuj przez kolejne 15 minut.

Na koniec dodaj do dania oliwki.

Gotowe cacciatore podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na cacciatore
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat cacciatore

Cacciatore odnosi się do posiłku najczęściej przygotowywanego z cebulą, ziołami, pomidorami, papryką oraz winem. Najczęściej danie przygotowywane jest z duszonego kurczaka lub królika. Cacciatore to doskonały pomysł na obiad z kurczakiem. Prosty przepis na cacciatore nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: oliwa z oliwek, szynka parmeńska, cebula, czosnek, mięso z kurczaka, wino wytrawne białe, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, pieczarki, oliwki czarne, natka pietruszki, sól, pieprz, rozmaryn oraz szałwia.

A jak zrobić cacciatore? Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szynkę parmeńską, aż będzie chrupiąca. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Produkty podsmaż na patelni, na której smażona była szynka. Do cebuli i czosnku dodaj po 2 gałązki szałwii oraz rozmarynu - podsmaż. Na patelnię ułóż filety kurczaka, posyp je odrobiną soli oraz pieprzu i smaż z każdej strony. Usmażonego kurczaka ściągnij z patelni i odłóż na talerzyk. Następnie zwiększ moc palnika i do wytworzonego na patelni sosu dolej wino. Całość odparuj. Następnie do sosu dodaj usmażoną szynkę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Patelnię z sosem przykryj i gotuj przez około 20 minut. Do gotowego sosu dodaj usmażone piersi z kurczaka i gotuj przez kolejne 15 minut. Na koniec dodaj do dania oliwki. Gotowe cacciatore podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Pierś z kurczaka jest mięsem, które zawiera spore ilości składników odżywczych. Bogate jest w łatwoprzyswajalne białko. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C, E oraz niektóre witaminy z grupy B.

Podsumowując cacciatore to doskonały pomysł na najlepszy obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na cacciatore jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Mięso z warzywami w sosie pomidorowym warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, kaszy lub ryżu.

Alergeny w cacciatore

Lista alergenów dla Cacciatore przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze cacciatore

na 100g gotowej potrawy

Cacciatore to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
87.66
262.98
Białko (g)
9.52
28.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.83
11.50
Węglowodany przyswajalne (g)
2.93
8.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
2.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.34
10.01
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
4.60
Tłuszcze nienasycone (g)
1.81
5.42
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
4.34
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
1.07
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwki czarne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.20
81.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
12.91
38.73
Witamina B6 (mg)
0.34
1.03
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.23
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.36
16.09
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
2.27
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.95
8.85
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.43
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.14
12.41
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.27
36.82
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
118.45
355.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
162.82
488.45
Potas (mg)
274.43
823.29
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.04
57.13
Fosfor (mg)
98.09
294.26
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.68
56.05
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
2.76
Cynk (mg)
0.43
1.30
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.39
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cacciatore 28
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cacciatore

Koszt składników
91.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Szynka parmeńska
60 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 60 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Wino białe wytrawne
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
91.80