Cacciatore
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Szynka parmeńska (60 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (125 ml)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Koncentrat pomidorowy (20 g)
- Pieczarki (250 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na cacciatore krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szynkę parmeńską, aż będzie chrupiące.
Następnie szynkę wyciągnij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z tłuszczu.
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Produkty podsmaż na patelni, na której smażona była szynka.
Do cebuli i czosnku dodaj po 2 gałązki szałwii oraz rozmarynu. Całość smaż przez około 3 minuty na małej mocy palnika.
Na patelnię z cebulą, czosnkiem i przyprawami ułóż filety kurczaka, posyp je odrobiną soli oraz pieprzu i smaż po około 3 minuty z każdej strony.
Usmażonego kurczaka (bez cebuli i czosnku) ściągnij z patelni i odłóż na talerzyk.
Następnie zwiększ moc palnika i do wytworzonego na patelni sosu dolej wino. Całość odparuj przez około 2 minuty.
Następnie do sosu dodaj usmażoną szynkę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki.
Patelnię z sosem przykryj i sos gotuj przez około 20 minut.
Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do gotowego sosu dodaj usmażone piersi z kurczaka i gotuj przez kolejne 15 minut.
Na koniec dodaj do dania oliwki.
Gotowe cacciatore podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat cacciatore
Cacciatore odnosi się do posiłku najczęściej przygotowywanego z cebulą, ziołami, pomidorami, papryką oraz winem. Najczęściej danie przygotowywane jest z duszonego kurczaka lub królika. Cacciatore to doskonały pomysł na obiad z kurczakiem. Prosty przepis na cacciatore nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: oliwa z oliwek, szynka parmeńska, cebula, czosnek, mięso z kurczaka, wino wytrawne białe, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, pieczarki, oliwki czarne, natka pietruszki, sól, pieprz, rozmaryn oraz szałwia.
A jak zrobić cacciatore? Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szynkę parmeńską, aż będzie chrupiąca. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Produkty podsmaż na patelni, na której smażona była szynka. Do cebuli i czosnku dodaj po 2 gałązki szałwii oraz rozmarynu - podsmaż. Na patelnię ułóż filety kurczaka, posyp je odrobiną soli oraz pieprzu i smaż z każdej strony. Usmażonego kurczaka ściągnij z patelni i odłóż na talerzyk. Następnie zwiększ moc palnika i do wytworzonego na patelni sosu dolej wino. Całość odparuj. Następnie do sosu dodaj usmażoną szynkę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Patelnię z sosem przykryj i gotuj przez około 20 minut. Do gotowego sosu dodaj usmażone piersi z kurczaka i gotuj przez kolejne 15 minut. Na koniec dodaj do dania oliwki. Gotowe cacciatore podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Pierś z kurczaka jest mięsem, które zawiera spore ilości składników odżywczych. Bogate jest w łatwoprzyswajalne białko. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C, E oraz niektóre witaminy z grupy B.
Podsumowując cacciatore to doskonały pomysł na najlepszy obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na cacciatore jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Mięso z warzywami w sosie pomidorowym warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, kaszy lub ryżu.
Alergeny w cacciatore
Lista alergenów dla Cacciatore przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze cacciatore
Cacciatore to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.