Przepis na burgery z wołowiny krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra, gorczyca, mielony czosnek
To będzie niezbędne
duża miska, grill elektryczny

Wrzuć 500 g mielonej wołowiny do miski z wszystkimi przyprawami i jajkami, a następnie wymieszaj.

Podziel mięso na cztery. Lekko zmocz ręce. Ostrożnie zroluj mieszankę w kulki, każda wielkości piłki tenisowej.

Umieść każdą kulkę w dłoni i delikatnie spłaszcz kotlety.

Rozgrzej grill elektryczny i ułóż na nim kotlety.

Smaż je po 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia.

Burgery z wołowiny ułożone na desce.
burgery z wołowiny
Koszt przygotowania dania
15.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
342 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Burgery z wołowiny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burgerach z wołowiny

Burgery z wołowiny to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań w ciekawej formie. Te przygotowane w domu są smaczne, delikatne i niezwykle soczyste. Są niezwykle aromatyczne i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom dań typu fast food. Można je zjadać same lub w towarzystwie frytek, a także w bułce z dodatkiem warzyw i ulubionego sosu. Dzięki dużej ilości wariantów nigdy się nie nudzą.

Przepis na burgery z wołowiny jest prosty, więc spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Mięso do burgerów powinno być dobrej jakości, dzięki temu uzyskamy najlepszy smak. Najlepiej skorzystać z mięsa mielonego, które łączy się z jajkiem. W tej wersji nie dodaje się bułki tartej, dlatego są one bezglutenowe i świetnie sprawdzą się na diecie ketogennej, czy paleo. Idealna kompozycja świeżego mielonego mięsa wołowego, ostrej cebuli, a także aromatycznego czosnku sprawiają, że ten kotlet, choć prosty smakuje wybornie. Pasuje do wielu różnych dodatków i można z niego stworzyć pełnowartościowy posiłek, który smakiem i wyglądem przypomina te z najlepszych restauracji. To prawdziwe amerykańskie burgery, które zasmakują każdemu miłośnikowi mięsnych dań.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgery z wołowiny, by były naprawdę szybkie, a przy tym pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na smaczne danie, które można podawać na dwa sposoby. Jako smaczna kanapka lub z dodatkiem ryżu, warzyw lub kaszy. Te burgery to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Jedyne co do nich potrzebne to mielona wołowina. Ze względu na grillowanie mięso nie robi się suche ani zbyt przypieczone. Dlatego będzie świetnym wyborem dla osób, które lubią dobrze zgrillowane mięso, jednak takie, które nie traci swojego smaku, aromatu i faktury. Te domowe burgery smakują zdecydowanie lepiej niż gotowe, które można znaleźć w sklepie. To dlatego, że wszystkie dodatki są wykonywane samodzielnie. Kotlety w takiej wersji są znacznie zdrowsze, gdyż zawierają mniej tłuszczów nasyconych, a także mniej soli, dzięki czemu są zdrowszym wyborem dla układu krwionośnego.

Wartości odżywcze burgerów z wołowiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
228.25 kcal
342.37 kcal
Białko
16.56 g
24.84 g

Węglowodany w burgerach z wołowiny

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
0.13 g
0.19 g
Węglowodany przyswajalne
0.13 g
0.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
17.35 g
26.02 g
Tłuszcze nasycone
8.97 g
13.46 g
Tłuszcze nienasycone
8.37 g
12.56 g
Tłuszcze jednonasycone
7.61 g
11.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
1.14 g
Cholesterol
125.28 mg
187.92 mg

Witaminy w przepisie na burgery z wołowiny

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
32.13 µg (mcg)
48.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.45 mg
Witamina B12
1.92 µg (mcg)
2.88 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.49 mg
Retinol
32.13 µg (mcg)
48.20 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.31 mg
Niacyna
3.55 mg
5.32 mg
Foliany
14.21 µg (mcg)
21.32 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na burgery z wołowiny

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
79.70 mg
119.56 mg
Potas
249.48 mg
374.21 mg
Wapń
24.03 mg
36.05 mg
Fosfor
166.85 mg
250.28 mg
Magnez
16.10 mg
24.15 mg
Żelazo
1.93 mg
2.90 mg
Cynk
3.70 mg
5.55 mg
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z wołowiny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerach z wołowiny

Lista alergenów dla burgerów z wołowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania burgerów z wołowiny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na burgery z wołowiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób