Bułki z dynią

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia ozdabia świeże bułki
Bułki z dynią
Bułki z dynią to wspaniała opcja na smaczny dodatek, który sprawdzi się na śniadanie, czy kolację. Można je przygotować w kilka chwil, z kilku składników.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 20 min
448 kcal
Kcal w porcji
148 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Puree z dyni (150 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże suche (14 g)
  • Sól (1 g)
  • Pestki dyni (1 g)
  • Mleko 3,2% - do posmarowania (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na bułki z dynią krok po kroku

W dużej misce wymieszaj ze sobą puree z dyni, mleko oraz olej. Wsyp mąkę, cukier, drożdże oraz sól i zacznij wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką na 20 minut do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Z każdej części zrób kulkę i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz je. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia

Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem roślinnym i posyp pestkami dyni.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz bułki przez około 15-20 minut lub do momentu aż zrobią się rumiane. Podczas pieczenia możesz je delikatnie spryskać wodą, dzięki czemu będą miały chrupiącą skórkę.

Jak oceniasz przepis na bułki z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat bułek z dynią

Bułki z dynią to wspaniała opcja na smaczny dodatek, który sprawdzi się na śniadanie, czy kolację. Można je przygotować w kilka chwil, z kilku składników.

Przepis na bułki z dynią to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich miłośników ciekawych przepisów. Dowiesz się z niego jak upiec bułki z dynią w pełni domowe i ile czasu należy je piec. Najlepiej podawać z pestkami dyni. To naprawdę fit rozwiązanie. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułki z dynią, by były pyszne i dobre dla początkujących, to prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Te smaczne bułki to najlepsze rozwiązanie nie tylko do kanapek, ale również do burgerów. W dodatku wszystkie składniki potrzebne do ich wykonania znajdziesz w każdym większym sklepie. Nie wiesz, w jakiej temperaturze piec bułki w piekarniku? Najlepiej nie sięgać po zbyt wysoką, gdyż wypiek może się spalić. Bułeczki wystarczy piec w 180 do 190 stopni. Bułki możesz zjadać zarówno na słodko, jak i słono. Doskonale smakują z pieczonym pasztetem warzywnym, ale również z dodatkiem masła orzechowego i bakalii. Koniecznie wypróbuj je też z kremem czekoladowym. To zdrowa opcja, która będzie dobrym wyborem na zbilansowanej diecie.

Alergeny w bułkach z dynią

Lista alergenów dla bułek z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bułek z dynią

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe bułki, ale zawierają wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(148g)
Energia (kcal)
303.25
448.82
Białko (g)
8.58
12.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(148g)
Węglowodany (g)
40.75
60.31
Węglowodany przyswajalne (g)
40.30
59.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(148g)
Tłuszcz (g)
12.04
17.81
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
9.79
14.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(148g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.65
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.94
5.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
106.80
158.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(148g)
Sód (mg)
69.34
102.62
Potas (mg)
165.43
244.84
Wapń (mg)
41.77
61.81
Fosfor (mg)
100.69
149.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.88
35.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.94
4.35
Cynk (mg)
0.78
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek z dynią 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek z dynią

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
150 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 150 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier trzcinowy
20 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Drożdże suche
14 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 14 g
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Pestki dyni
1 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 1 g
Mleko 3,2%
20 ml
do posmarowania
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Koszt składników
38.00