Przepis na bulion drobiowy krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Udka kurczaka umyj pod ciepłą wodą i włóż je do garnka. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie dodaj ją do garnka z mięsem.

Mięso i warzywa zalej 3 litrami zimnej wody. Następnie do garnka dodaj sól, obraną i opalona nad palnikiem cebulę oraz obrany czosnek.

Garnek umieść nad ogniem i zagotuj na większym ogniu.

Następnie zmniejsz ognień, zdejmij powstałą pianę za pomocą łyżki i gotuj wywar przez około 90 minut na małym ogniu.

Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.

Wywar podawaj na ciepło z dodatkiem makaronu i natki pietruszki.

Bulion drobiowy podany w kubku. Obok niego znajduje się nać pietruszki i surowe marchewki.
Bulion drobiowy
Koszt przygotowania dania
11.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Bulion drobiowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bulionie drobiowym

Domowy bulion drobiowy to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się jako niedzielny obiad dla całej rodziny jeśli do zupy dodasz ugotowany makaron. Jest to również doskonała baza pod wiele innych zup, ponieważ na bazie wywarów przygotowuje się większość zup (np. pomidorową, ogórkową, szczawiową czy krupnik). Wywar drobiowy lub warzywny to doskonała baza również na sosy lub jako wywar, w którym przygotowujemy mięso duszone. W dalszej części dowiesz się jak zrobić bulion z kurczaka. Przepis na bulion drobiowy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia tego smacznego dania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: mięso z ud kurczaka (jednak możesz użyć również innej jego części), marchewki, pietruszka, por, seler, cebula oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek).

A więc jak ugotować bulion drobiowy? Wystarczy, że mięso umyjesz i włożysz do garnka i dodasz do niego liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie włoszczyznę obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z mięsem. Cebulę obierz, przekrój na pół, opal nad palnikiem i dodaj do pozostałych składników. Całość zalej wodą i gotuj małym ogniu przez około 1,5 godziny. W między czasie zbieraj z powierzchni pianę, która powstanie podczas procesu gotowania. Na koniec wywar dopraw do smaku. Tak przygotowaną zupę możesz podawać jako samodzielne danie lub wykonać z niej inne zupy.

Podsumowując zupa z kury z dodatkiem makaronu to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to zupa, która rozgrzewa, dlatego chętnie spożywana jest przez osoby chore. Dodatkowo dobrze przygotowany wywar jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Obecność sporej ilości warzyw przyczynia się do zwiększenia wartości odżywczej posiłku. Bulion drobiowy świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej, niskotłuszczowej oraz bezglutenowej. Wywar drobiowy jest delikatny w smaku, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego bez obawy mogą włączyć go do swojej diety.

Wartości odżywcze bulionu drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
Białko
9.29 g
46.43 g

Węglowodany w bulionie drobiowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
6.71 g
33.55 g
Węglowodany przyswajalne
5.06 g
25.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
8.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
2.04 g
10.21 g
Tłuszcze nasycone
0.89 g
4.42 g
Tłuszcze nienasycone
1.16 g
5.79 g
Tłuszcze jednonasycone
0.67 g
3.36 g
Tłuszcze wielonasycone
0.48 g
2.42 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.05 g
Cholesterol
40.95 mg
204.75 mg

Witaminy w przepisie na bulion drobiowy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
175.65 µg (mcg)
878.25 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
1.30 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
1.28 µg (mcg)
Witamina C
5.50 mg
27.50 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
2.42 mg
Retinol
4.50 µg (mcg)
22.50 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.55 mg
Niacyna
2.91 mg
14.54 mg
Foliany
20.60 µg (mcg)
103.00 µg (mcg)
Beta karoten
1707.05 µg (mcg)
8535.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bulion drobiowy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
69.70 mg
348.50 mg
Potas
273.65 mg
1368.25 mg
Wapń
24.90 mg
124.50 mg
Fosfor
113.35 mg
566.75 mg
Magnez
21.00 mg
105.00 mg
Żelazo
0.68 mg
3.42 mg
Cynk
0.98 mg
4.89 mg
Miedź
0.07 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bulionu drobiowego 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bulionie drobiowym

Lista alergenów dla bulionu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania bulionu drobiowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
450 g
2 średnie sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 450 g
Marchewka
200 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
150 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Por
50 g
pół sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na bulion drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób