Przepis na bułeczki pszenne krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 225 g 1,5 szklanki
- Drożdże suche 5 g
- Jajko 1 szt.
- Cukier 5 g 1 łyżeczka
- Masło 10 g 1 łyżka
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, drożdże, masło, cukier i jajko. Dodaj 1/3 szklanki letniej wody. Całość dobrze razem wymieszaj, by powstało spójne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
Z podanego ciasta uformuj 4-5 bułek, przenieś je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

(liczba kalorii)
Bułeczki pszenne - cechy przepisu
Więcej o bułeczkach pszennych
Bułeczki pszenne świetnie sprawdzą się jako pyszna i chrupiąca baza do wspaniałych śniadań. Te upieczone w domu są bardziej jędrne, puszyste w środku i dłużej zachowują świeżość. Jednak ciężko jest się o tym przekonać na własnej skórze, gdyż zwykle znikają ze stołu jeszcze tego samego dnia, dlatego warto jest zrobić większą porcję od razu. Są tak pyszne, a przy tym łatwe, że przepis od razu staje się tym ulubionym. Bułeczki świetnie komponują się z twarogiem, pastami kanapkowymi czy miodem. Jednak najlepiej smakują jedzone bez żadnych dodatków, wprost z piekarnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułeczki pszenne, które podbiją serca wszystkich domowników swoją prostotą i wspaniałym smakiem, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Bułki, które z niego powstają są niezwykle puszyste, tak że ma się ochotę sięgać po nie cały czas. Będą świetnym wyborem również dla najmłodszych ze względu na łagodny smak.
Te bułki są tak dobre, że nie sposób jest przejść obok nich obojętnie. Są smaczne, a przy tym pięknie pachną. Ich aromat wypełnia całą kuchnię tuż po upieczeniu. I choć robione w domu, smakują i wyglądają jak z najlepszej piekarni. To wszystko zasługa odpowiednich proporcji w przepisie, które sprawiają, że całość nie tylko dobrze smakuje, ale także świetnie się prezentuje.
Ten przepis na bułeczki pszenne pozwoli upiec wspaniałe pieczywo nawet niedoświadczonemu kucharzowi. Przepis zawsze się udaje i jest przygotowany tak, by nie sprawiał trudności nawet początkującym osobom. Ze względu na jego małe skomplikowanie pozwala na częste i bardzo sprawne przygotowanie bułek, tak by można się nimi było cieszyć każdego poranka. To idealne bułeczki śniadaniowe, które odmienią nawet najnudniejsze dodatki w coś świetnego ze względu na wspaniały smak.
Ten prosty przepis podpowie ci jak upiec bułkę pszenną, która jest idealnie mięsista i sprężysta, a przy tym bardzo miękka. Skórka bulki jest niezwykle twarda, co sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. To idealny wybór na pyszne śniadanie.
Z receptury dowiesz się również jak długo piec bułki pszenne, by nie były zbyt gumowe czy twarde, tylko po prostu fantastyczne.
Wartości odżywcze bułeczek pszennych
Energia i białka
(59g)
Węglowodany w bułeczkach pszennych
(59g)
Tłuszcze
(59g)
Witaminy w przepisie na bułeczki pszenne
(59g)
Składniki mineralne w przepisie na bułeczki pszenne
(59g)
-
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bułeczkach pszennych
Lista alergenów dla bułeczek pszennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło