Bułeczki mleczne
- Mąka pszenna typ 550 - 4,5 szklanki (600 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Drożdże suche - 1,5 opakowania (11 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1 łyżka (12 g)
Przepis na bułeczki mleczne krok po kroku
Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Pozostaw do wystudzenia aby było delikatnie ciepłe.
Do miski przesyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, jajka, szczyptę soli i mleko z masłem.
Wyrób ciasto, przełóż na blat i wyrabiaj 5 minut.
Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości (około 1 godzina w ciepłym miejscu).
Gdy ciasto wyrośnie podziel na 16 części, uformuj bułeczki i przełóż na blachę do pieczenia.
Bułeczki pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz 25 minut grzałką góra-dół.
Więcej informacji na temat bułeczek mlecznych
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Bułeczki mleczne są jedną z odmian słodkich wypieków z dodatkiem drożdży. Domowe, słodkie mleczne, maślane bułeczki drożdżowe mogą być wyśmienitą przekąską, drugim śniadaniem lub podwieczorkiem, szczególnie z dodatkiem orzechów, świeżych i sezonowych owoców oraz szklanki mleka. Takie bułeczki będą bardzo fajnym daniem dla dzieci. Nie są one fit jednak przepis możesz modyfikować tak aby bułeczki były zdrowe i smaczne. Zastąp część lub całą mąkę pszenną białą mąką pszenną lub orkiszową pełnoziarnistą a cukier ksylitolem lub erytrytolem. Przepis na bułeczki mleczne nie jest trudny ale czasochłonny. Ciasto a następnie bułeczki muszą dobrze wyrosnąć przed pieczeniem aby były soczyste. jak zrobić bułeczki mleczne i jak upiec bułki mleczne dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie opisany.
Drożdżowe bułeczki mleczne z maślaną nutą to jeden z przepysznych wypieków drożdżowych.
Alergeny w bułeczkach mlecznych
Lista alergenów dla bułeczek mlecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułeczek mlecznych
Bułeczki maślane to wyśmienite, słodkie bułeczki, które idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie z dodatkiem szklanki mleka. Możesz je urozmaicić różnymi dodatkami, jak owoce czy czekolada. Jednak bułeczki wykonane są z użyciem mąki pszennej o niskim typie oraz cukru dlatego nie pownny być spożywane często.
Energia i białka
(68g)
Węglowodany
(68g)
Tłuszcze
(68g)
Witaminy
(68g)
Składniki mineralne
(68g)
-
mąka pszenna,
mleko,
masło,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.