Budyń cytrynowy

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Garnuszek budyniu cytrynowego z cytrynami
Budyń cytrynowy
Budyń cytrynowy to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Budyń przygotowany w domu można wykorzystać również jako krem do ciasta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
229 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukier puder (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mleko 2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Masło (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, pucharki

Przepis na budyń cytrynowy krok po kroku

W garnku wymieszaj cukier, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli.

Do garnka dodaj mleko oraz żółtko jaja i dokładnie wymieszaj.

Całość gotuj na średniej mocy palnika, często mieszając.

Gdy budyń zgęstnieje, garnek zdejmij z palnika, dodaj do niego sok z cytryny oraz masło i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.

Gotowy budyń przelej do pucharków.

Jak oceniasz przepis na budyń cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,1% osób

Więcej informacji na temat budyniu cytrynowego

Budyń cytrynowy na mleku to doskonała propozycja na pyszny deser. Domowy budyń z sokiem z cytryny świetnie sprawdzi się również jako krem do ciasta – wystarczy połączyć go z ubitym masłem. Prosty przepis na budyń cytrynowy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania budyniu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier puder, mąka ziemniaczana, mleko, żółtko jaja, sok z cytryny, masło oraz sól.

A jak zrobić budyń cytrynowy? W garnku wymieszaj cukier, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Do garnka dodaj mleko oraz żółtko jaja i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj na średniej mocy palnika, często mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, garnek zdejmij z palnika, dodaj do niego sok z cytryny oraz masło i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowy budyń przelej do pucharków.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu.

Podsumowując: szybki w przygotowaniu budyń cytrynowy świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Budyń jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, warto jednak uważać, aby się nie poparzyć. Pyszny budyń można wykorzystać również jako krem do ciasta. Produkty niezbędne do wykonania budyniu dostępne są większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w budyniu cytrynowym

Lista alergenów dla budyniu cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze budyniu cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Budyń cytrynowy to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Budyń samodzielnie przygotowane w domu nie zawiera konserwantów, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
148.14
229.62
Białko (g)
3.65
5.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
18.78
29.11
Węglowodany przyswajalne (g)
18.38
28.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
6.80
10.54
Tłuszcze nasycone (g)
4.22
6.55
Tłuszcze nienasycone (g)
2.57
3.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
3.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.71
Cholesterol (mg)
84.21
130.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
109.46
169.66
Witamina B6 (mg)
0.11
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
0.75
Witamina C (mg)
4.05
6.28
Witamina D (µg (mcg))
1.04
1.61
Witamina E (mg)
0.31
0.48
Retinol (µg (mcg))
108.21
167.72
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.13
0.20
Niacyna (mg)
0.30
0.47
Foliany (µg (mcg))
14.17
21.97
Beta karoten (µg (mcg))
15.11
23.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
32.11
49.77
Potas (mg)
182.51
282.89
Wapń (mg)
94.13
145.90
Fosfor (mg)
102.73
159.23
Magnez (mg)
12.73
19.73
Żelazo (mg)
0.28
0.43
Cynk (mg)
0.46
0.72
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny budyniu cytrynowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania budyniu cytrynowego

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mleko 2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
22.50