Buche de noel

Opublikowano: 02.05.2022 r., 11:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buche de noel podane na desce z cukrem pudrem.
Buche de noel
Buche de noel to doskonała rolada, która wspaniale smakuje, a przy okazji dobrze się prezentuje. To niezwykły francuski deser, który ma imitować leśne polano.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
342 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Cukier (80 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (350 ml)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Żelatyna (5 g)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rondelek

Przepis na buche de noel krok po kroku

Do miski wbij wszystkie jaja. Dodaj cukier. Ubijaj wszystko mikserem na gęstą pianę.

Do miski dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na całej długości rozprowadź ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika zroluj wraz z papierem do pieczenia i odstaw do wystudzenia.

W rondelku roztop czekoladę lekko ją ostudź.

W dużej misce ubij śmietanę wraz z cukrem pudrem. Dodaj do niej rozpuszczoną w 5 łyżkach gorącej wody żelatynę. Całość ubijaj przez kolejne 2 minuty.

Do śmietanki wlej czekoladę i zmieszaj mikserem.

Roladę rozwałkuj, nałóż do niej 1/3 kremu i ciasno zwiń.

Pozostałą część kremu wyłóż na wierzch.

Odstaw roladę na 3 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na buche de noel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat buche de noel

Buche de noel to doskonała rolada, która wspaniale smakuje, a przy okazji dobrze się prezentuje. To niezwykły francuski deser, który ma imitować leśne polano.

Przepis na buche de noel to pomysł na placek, który doskonale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Prezentuje się naprawdę pięknie, ze względu na niecodzienną formę wykonania, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i spotkań z bliskimi. To ciasto, które, choć efektownie wygląda, wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne. Choć wypiek jest łatwy, to jednak wciąż zachwyca smakiem. To ze względu na naprawdę fantastyczny biszkopt, który co najlepsze zawsze się udaje, dzięki czemu nie trzeba się martwić, że będzie zbyt skomplikowany. To idealny pomysł na ciasto pyszne, które również wspaniale się prezentuje. Na pewno zasmakuje całej rodzinie. Biszkopt jest niezwykle lekkostrawny, więc będzie dobry również dla dzieci. Przepis na biszkopt, który jest podstawą tego ciasta, jest bardzo łatwy, a poza tym używa się do niego tylko podstawowych składników. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością warto zmniejszyć też ilość mąki. Ten z przepisu zawsze się udaje i wychodzi niezwykle puszysty i miękki jak gąbka. Łączy się go z niezwykle smacznym nadzieniem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buche de noel, które będzie pyszne, a przy okazji dobre na święta, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To francuskie bożonarodzeniowe ciasto, które sprawdza się nie tylko na święta. To ciasto sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania z bliskimi. Jednak jest tak łatwe, że można je zrobić jako dodatek do kawy. Smakuje naprawdę obłędnie i świetnie umili każde popołudnie. Rolada, która powstaje z tej receptury, jest nie tylko pyszna, ale też szybka i prosta. To dobra opcja również dla osób, które dopiero zdobywają pierwsze kulinarne doświadczenia. Krem robi się z bitej śmietany połączonej z czekoladą, jednak można dodać do niego również świeżych owoców, dla lepszego smaku. Należy pamiętać o tym, że najlepiej smakuje po dużym schłodzeniu.

Alergeny w buche de noel

Lista alergenów dla buche de noel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze buche de noel

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
326.50
342.82
Białko (g)
7.33
7.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
26.88
28.23
Węglowodany przyswajalne (g)
26.25
27.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
21.52
22.60
Tłuszcze nasycone (g)
16.96
17.81
Szacunkowy indeks glikemiczny buche de noel 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buche de noel

Koszt składników
39.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietanka kremowa 36%
350 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.60
Za 350 ml
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Żelatyna
5 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 5 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
39.60