Brownie z czarnej fasoli
- Czarna fasola z puszki (400 g)
- Daktyle suszone (100 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
Przepis na brownie z czarnej fasoli krok po kroku
W małym rondelku roztop czekoladę i ostudź ją nieco.
W szklance wody namocz daktyle.
Do blendera dodaj fasolę i daktyle wraz z wodą. Rozdrobnij na gładką masę.
Do fasoli dodaj czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej. Całość wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Brownie z fasoli
-
Fit brownie z fasoli
-
Brownie z fasoli i banana
-
Brownie z fasoli daktyli i banana
-
Brownie z białej fasoli
-
Brownie z fasoli bez jajek
-
Brownie z fasoli bez cukru
-
Fit brownie z fasoli z malinami
-
Brownie z fasoli Thermomix
-
Wegańskie brownie z fasoli
-
Brownie z czerwonej fasoli
-
Brownie z fasoli
Więcej informacji na temat brownie z czarnej fasoli
Brownie z czarnej fasoli jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego ciasta czekoladowego. To jest znacznie zdrowsze, ma niższy indeks glikemiczny i przepyszny smak. W tym wydaniu ciasto jest delikatne, nieco miękkie i pełne czekolady.
Przepis na brownie z czarnej fasoli to wspaniały pomysł na pyszne ciasto. Całość robi się w kilka minut. Wypiek, tak jak tradycyjne brownie, nie rośnie za bardzo. Dzięki temu ma bardzo wilgotną i zbitą strukturę. Ten przepis sprawdzi się dla wszystkich początkujących cukierników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z czarnej fasoli, które będzie smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Choć jest dietetyczne, to ma pyszny smak. Całość zajmuje tylko kilka chwil. To ciasto, obok którego naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Jest mocno czekoladowe, za sprawą sporego dodatku czekolady. To ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kakaowych smaków. Jego przygotowanie jest proste, a przy okazji niezbyt pracochłonne. Do jego przygotowania przyda się podstawowy sprzęt kuchenny, mikser i piekarnik. Pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak należy pamiętać, że należy dostosować czas indywidualnie do posiadanego sprzętu, gdyż każdy może grzać nieco inaczej. By sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wystarczy użyć długiego drewnianego patyczka — najlepiej tego do szaszłyków. Jeśli patyczek pozostaje suchy po wetknięciu go do ciasta, oznacza to, że ciasto jest już gotowe. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu ciasto jest proste, a przy okazji tanie. Na pewno ten wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, gdyż słodkiego smaku w nim nie brakuje.
Alergeny w brownie z czarnej fasoli
Lista alergenów dla brownie z czarnej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze brownie z czarnej fasoli
To zdrowa opcja na deser, która dostarcza sporo białka i błonnika.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.