Brokuły z bułką tartą

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brokuły z bułką tartą
Brokuły z bułką tartą
Brokuły z bułką tartą to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na brokuły gotowane z bułką tartą smażona na maśle.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
287 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły (500 g)
  • Bułka tarta - 4 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Masło (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, patelnia

Przepis na brokuł z bułką tartą krok po kroku

Brokuła podziel na mniejsze różyczki i umyj je pod bieżącą wodą (zimną).

Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut (do miękkości warzywa).

Ugotowany brokuł przecedź na sicie z wody.

na patelni rozgrzej masło, wsyp do niego bułkę tartą, wymieszaj i smaż przez kilka minut.

Ugotowane różyczki brokuła podziel na talerze i polej je przygotowaną bułką tartą smażoną na maśle.

Jak oceniasz przepis na brokuł z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,8% osób

Więcej informacji na temat brokułu z bułką tartą

Brokuły z bułką tartą to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Najlepsze brokuły warto podać jako dodatek do mięs pieczonych. Można je zaserwować jako samodzielne danie, jednak warto wzbogacić je o źródło białka. Prosty przepis na brokuły z bułką tartą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty: brokuły, bułka tarta, masło oraz sól.

A jak zrobić brokuły z bułką tartą? Brokuła podziel na mniejsze różyczki i umyj je pod bieżącą wodą (zimną). Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut (do miękkości warzywa). Ugotowany brokuł przecedź na sicie z wody. Na patelni rozgrzej masło, wsyp do niego bułkę tartą, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Ugotowane różyczki brokuła podziel na talerze i polej je przygotowaną bułką tartą smażoną na maśle.

Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Niska kaloryczność brokuła wypływa na jego szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością. Brokuł jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Indeks ten wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane, osobom cierpiącym na insulinooporność lub chorującym na cukrzycę. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować brokuły z bułką tartą. Smaczne brokuły są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Warto podać je jako dodatek do obiadu, np. do mięs pieczonych. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w brokule z bułką tartą

Lista alergenów dla brokułu z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze brokułu z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Brokuły z bułką tartą to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Brokuły stanowią źródło witaminy C, witaminy A, witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu oraz cynku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
100.93
287.65
Białko (g)
3.24
9.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
9.62
27.41
Węglowodany przyswajalne (g)
7.10
20.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
7.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
6.29
17.94
Tłuszcze nasycone (g)
4.16
11.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
6.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.72
4.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.19
Cholesterol (mg)
15.09
43.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
75.19
214.30
Witamina B6 (mg)
0.16
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina C (mg)
78.25
223.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.89
2.53
Retinol (µg (mcg))
47.09
134.20
Tiamina (mg)
0.11
0.32
Ryboflawina (mg)
0.13
0.37
Niacyna (mg)
0.91
2.60
Foliany (µg (mcg))
61.11
174.15
Beta karoten (µg (mcg))
327.75
934.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
68.25
194.50
Potas (mg)
289.19
824.20
Wapń (mg)
52.54
149.75
Fosfor (mg)
68.26
194.55
Magnez (mg)
20.82
59.35
Żelazo (mg)
0.90
2.55
Cynk (mg)
0.44
1.26
Miedź (mg)
0.06
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny brokułu z bułką tartą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brokułu z bułką tartą

Koszt składników
12.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Bułka tarta
30 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
12.80