Brokuły z bułką tartą
- Brokuły (500 g)
- Bułka tarta - 4 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Masło (40 g)
Przepis na brokuł z bułką tartą krok po kroku
Brokuła podziel na mniejsze różyczki i umyj je pod bieżącą wodą (zimną).
Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut (do miękkości warzywa).
Ugotowany brokuł przecedź na sicie z wody.
na patelni rozgrzej masło, wsyp do niego bułkę tartą, wymieszaj i smaż przez kilka minut.
Ugotowane różyczki brokuła podziel na talerze i polej je przygotowaną bułką tartą smażoną na maśle.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat brokułu z bułką tartą
Brokuły z bułką tartą to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Najlepsze brokuły warto podać jako dodatek do mięs pieczonych. Można je zaserwować jako samodzielne danie, jednak warto wzbogacić je o źródło białka. Prosty przepis na brokuły z bułką tartą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty: brokuły, bułka tarta, masło oraz sól.
A jak zrobić brokuły z bułką tartą? Brokuła podziel na mniejsze różyczki i umyj je pod bieżącą wodą (zimną). Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut (do miękkości warzywa). Ugotowany brokuł przecedź na sicie z wody. Na patelni rozgrzej masło, wsyp do niego bułkę tartą, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Ugotowane różyczki brokuła podziel na talerze i polej je przygotowaną bułką tartą smażoną na maśle.
Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Niska kaloryczność brokuła wypływa na jego szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością. Brokuł jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Indeks ten wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane, osobom cierpiącym na insulinooporność lub chorującym na cukrzycę. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować brokuły z bułką tartą. Smaczne brokuły są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Warto podać je jako dodatek do obiadu, np. do mięs pieczonych. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w brokule z bułką tartą
Lista alergenów dla brokułu z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze brokułu z bułką tartą
Brokuły z bułką tartą to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Brokuły stanowią źródło witaminy C, witaminy A, witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu oraz cynku.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.