Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem
- Ryż biały (100 g)
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Majonez (60 g)
Przepis na boską sałatkę z tuńczykiem i ryżem krok po kroku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do wystudzenia.
Jajka ugotuj w wodzie na twardo, pozostaw do ostudzenia i obierz ze skorupki.
Wystudzone jajka pokrój w drobną kostkę.
Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.
Kukurydzę odcedź z zalewy.
Do miski przełóż ostudzony ryż, jajka, tuńczyka, kukurydzę oraz majonez.
Sałatkę dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem - jeśli jest taka konieczność.
Gotową sałatkę podawaj jako przekąskę lub przystawkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat boskiej sałatki z tuńczykiem i ryżem
Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem to doskonała propozycja na kolację lub posiłek do pracy. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka serwowana podczas imprez. Przepis na boską sałatkę z tuńczykiem i ryżem jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, tuńczyk z puszki, kukurydza konserwowa, jajka, majonez, sól i pieprz.
A jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem? Ryż ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do wystudzenia. Jajka ugotuj w wodzie na twardo, pozostaw do ostudzenia i obierz ze skorupki. Wystudzone jajka pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Kukurydzę odcedź z zalewy. Do miski przełóż ostudzony ryż, jajka, tuńczyka, kukurydzę oraz majonez. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem - jeśli jest taka konieczność. Gotową sałatkę podawaj jako przekąskę lub przystawkę.
Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D.
Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Podsumowując smaczna sałatka z tuńczykiem i ryżem to doskonała propozycja na kolację lub posiłek, który możesz zabrać do pracy. Najlepsza sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w boskiej sałatce z tuńczykiem i ryżem
Lista alergenów dla boskiej sałatki z tuńczykiem i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze boskiej sałatki z tuńczykiem i ryżem
Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem to doskonała propozycja na przekąskę na imprezy. Tuńczyk wykorzystany do przygotowania sałatki stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.