Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z tuńczykiem i ryżem.
Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem
Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem stanowi doskonałą propozycję na pyszną kolację lub przystawkę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sałatkę z tuńczykiem.
Przygotowanie 30 min
261 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na boską sałatkę z tuńczykiem i ryżem krok po kroku

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do wystudzenia.

Jajka ugotuj w wodzie na twardo, pozostaw do ostudzenia i obierz ze skorupki.

Wystudzone jajka pokrój w drobną kostkę.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.

Kukurydzę odcedź z zalewy.

Do miski przełóż ostudzony ryż, jajka, tuńczyka, kukurydzę oraz majonez.

Sałatkę dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem - jeśli jest taka konieczność.

Gotową sałatkę podawaj jako przekąskę lub przystawkę.

Jak oceniasz przepis na boską sałatkę z tuńczykiem i ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,4% osób

Więcej informacji na temat boskiej sałatki z tuńczykiem i ryżem

Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem to doskonała propozycja na kolację lub posiłek do pracy. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka serwowana podczas imprez. Przepis na boską sałatkę z tuńczykiem i ryżem jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, tuńczyk z puszki, kukurydza konserwowa, jajka, majonez, sól i pieprz.

A jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem? Ryż ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do wystudzenia. Jajka ugotuj w wodzie na twardo, pozostaw do ostudzenia i obierz ze skorupki. Wystudzone jajka pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Kukurydzę odcedź z zalewy. Do miski przełóż ostudzony ryż, jajka, tuńczyka, kukurydzę oraz majonez. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem - jeśli jest taka konieczność. Gotową sałatkę podawaj jako przekąskę lub przystawkę.

Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D.

Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podsumowując smaczna sałatka z tuńczykiem i ryżem to doskonała propozycja na kolację lub posiłek, który możesz zabrać do pracy. Najlepsza sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w boskiej sałatce z tuńczykiem i ryżem

Lista alergenów dla boskiej sałatki z tuńczykiem i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze boskiej sałatki z tuńczykiem i ryżem

na 100g gotowej potrawy

Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem to doskonała propozycja na przekąskę na imprezy. Tuńczyk wykorzystany do przygotowania sałatki stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
187.00
261.80
Białko (g)
9.60
13.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
16.44
23.01
Węglowodany przyswajalne (g)
15.99
22.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
9.31
13.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.54
3.56
Tłuszcze nienasycone (g)
6.77
9.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.52
3.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.25
5.96
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
116.23
162.72
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
47.51
66.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.68
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.47
2.06
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.96
1.35
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
0.77
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.44
66.41
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.15
0.22
Niacyna (mg)
1.61
2.25
Foliany (µg (mcg))
30.50
42.70
Beta karoten (µg (mcg))
0.78
1.09
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
245.69
343.97
Potas (mg)
133.79
187.31
Wapń (mg)
21.15
29.62
Fosfor (mg)
124.06
173.69
Magnez (mg)
17.55
24.57
Żelazo (mg)
0.82
1.15
Cynk (mg)
0.80
1.12
Miedź (mg)
0.06
0.09
Mangan (mg)
0.14
0.20
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boskiej sałatki z tuńczykiem i ryżem 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boskiej sałatki z tuńczykiem i ryżem

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
60 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 60 g
Koszt składników
22.50