Boczek wędzony
- Boczek surowy (1500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na boczek wędzony krok po kroku
Czosnek obierz z łupinki i przeciśnij przez praskę do miseczki.
Do miseczki dodaj także pokruszone dwa liście laurowe oraz dwie łyżki stołowe soli.
Boczek umyj, osusz i wetrzyj w niego marynatę z miseczki.
Następnie boczek odstaw chłodne miejsce na dobę.
Po tym czasie boczek oczyść z marynaty i przeciągnij zawieszkę od haka do wędzenia.
Wędzarnie osusz i rozgrzej do temperatury 55 st. C.
Boczek wędź przez około 3,5 godziny w temperaturze 55 st. C.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 75 st. C i boczek pozostaw w wędzarni na kolejne 30 minut.
W garnku zagrzej wodę do temperatury 85 st. C i zaparzaj w niej boczek przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie boczek włóż na 5 minut do zimnej wody.
Gotowy boczek podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat boczku wędzonego
Boczek wędzony w wędzarni to doskonały pomysł na tradycyjny, domowy i smaczny wyrób mięsny. Przepis na boczek wędzony jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: boczek surowy oraz przyprawy do marynaty (czosnek, liście laurowe oraz sól). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić boczek wędzony? Czosnek obierz z łupinki i przeciśnij przez praskę do miseczki. Do miseczki dodaj także pokruszone dwa liście laurowe oraz dwie łyżki stołowe soli. Boczek umyj, osusz i wetrzyj w niego marynatę z miseczki. Następnie boczek odstaw chłodne miejsce na dobę. Po tym czasie boczek oczyść z marynaty i przeciągnij zawieszkę od haka do wędzenia. Wędzarnie osusz i rozgrzej do temperatury 55°C. Boczek wędź przez około 3,5 godziny w temperaturze 55°C. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 75°C i boczek pozostaw w wędzarni na kolejne 30 minut. W garnku zagrzej wodę do temperatury 85°C i zaparzaj w niej boczek przez około 1,5 godziny. Po tym czasie boczek włóż na 5 minut do zimnej wody.
Ile czasu wędzić boczek? Wszystko zależy od wielkości, grubości oraz masy boczku. Boczek możemy podać również parzeniu i wtedy każdy kilogram boczku powinniśmy parzyć przez jedną godzinę - boczek wykorzystany do przygotowania przepisu waży półtora kilograma, dlatego powinniśmy parzyć go przez około 1,5 godziny.
Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera jednak spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym, staraj się ograniczać jego spożycie. Jest również źródłem witamin z grupy B. Jest również jednym z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.
Podsumowując najlepszy boczek wędzony doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Boczek wędzony doskonale smakuje z dodatkiem musztardy lub chrzanu. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań obiadowych, np. do sosu śmietanowego podawanego z makaronem.
Alergeny w boczku wędzonym
Lista alergenów dla boczku wędzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek wędzony
Wartości odżywcze boczku wędzonego
Boczek wędzony to doskonały pomysł na smaczną wędlinę. Boczek zaliczany jest do mięs tłustych, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.