Przepis na boczek wędzony krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
liść laurowy, sól do peklowania
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku, miska, hak wędzarniczy, wędzarnia

Czosnek obierz z łupinki i przeciśnij przez praskę do miseczki.

Do miseczki dodaj także pokruszone dwa liście laurowe oraz dwie łyżki stołowe soli.

Boczek umyj, osusz i wetrzyj w niego marynatę z miseczki.

Następnie boczek odstaw chłodne miejsce na dobę.

Po tym czasie boczek oczyść z marynaty i przeciągnij zawieszkę od haka do wędzenia.

Wędzarnie osusz i rozgrzej do temperatury 55 st. C.

Boczek wędź przez około 3,5 godziny w temperaturze 55 st. C.

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 75 st. C i boczek pozostaw w wędzarni na kolejne 30 minut.

W garnku zagrzej wodę do temperatury 85 st. C i zaparzaj w niej boczek przez około 1,5 godziny.

Po tym czasie boczek włóż na 5 minut do zimnej wody.

Gotowy boczek podawaj z ulubionymi dodatkami.

Boczek wędzony podany na desce do krojenia.
Boczek wędzony
Koszt przygotowania dania
60.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
585 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Boczek wędzony - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o boczku wędzonym

Boczek wędzony w wędzarni to doskonały pomysł na tradycyjny, domowy i smaczny wyrób mięsny. Przepis na boczek wędzony jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: boczek surowy oraz przyprawy do marynaty (czosnek, liście laurowe oraz sól). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić boczek wędzony? Czosnek obierz z łupinki i przeciśnij przez praskę do miseczki. Do miseczki dodaj także pokruszone dwa liście laurowe oraz dwie łyżki stołowe soli. Boczek umyj, osusz i wetrzyj w niego marynatę z miseczki. Następnie boczek odstaw chłodne miejsce na dobę. Po tym czasie boczek oczyść z marynaty i przeciągnij zawieszkę od haka do wędzenia. Wędzarnie osusz i rozgrzej do temperatury 55°C. Boczek wędź przez około 3,5 godziny w temperaturze 55°C. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 75°C i boczek pozostaw w wędzarni na kolejne 30 minut. W garnku zagrzej wodę do temperatury 85°C i zaparzaj w niej boczek przez około 1,5 godziny. Po tym czasie boczek włóż na 5 minut do zimnej wody.

Ile czasu wędzić boczek? Wszystko zależy od wielkości, grubości oraz masy boczku. Boczek możemy podać również parzeniu i wtedy każdy kilogram boczku powinniśmy parzyć przez jedną godzinę - boczek wykorzystany do przygotowania przepisu waży półtora kilograma, dlatego powinniśmy parzyć go przez około 1,5 godziny.

Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera jednak spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym, staraj się ograniczać jego spożycie. Jest również źródłem witamin z grupy B. Jest również jednym z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.

Podsumowując najlepszy boczek wędzony doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Boczek wędzony doskonale smakuje z dodatkiem musztardy lub chrzanu. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań obiadowych, np. do sosu śmietanowego podawanego z makaronem.

Wartości odżywcze boczku wędzonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
390.58 kcal
585.88 kcal
Białko
13.63 g
20.44 g

Węglowodany w boczku wędzonym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
0.33 g
0.49 g
Węglowodany przyswajalne
0.31 g
0.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.02 g
0.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
36.74 g
55.11 g
Tłuszcze nasycone
15.29 g
22.93 g
Tłuszcze nienasycone
21.45 g
32.17 g
Tłuszcze jednonasycone
15.74 g
23.61 g
Tłuszcze wielonasycone
5.71 g
8.56 g
Tłuszcze trans
0.15 g
0.22 g
Cholesterol
65.35 mg
98.02 mg

Witaminy w przepisie na boczek wędzony

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
10.89 µg (mcg)
16.34 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.42 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Witamina C
0.31 mg
0.46 mg
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
0.64 mg
Retinol
10.89 µg (mcg)
16.34 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.42 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.12 mg
Niacyna
3.99 mg
5.98 mg
Foliany
0.03 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Beta karoten
0.05 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na boczek wędzony

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
743.73 mg
1115.60 mg
Potas
202.98 mg
304.47 mg
Wapń
7.73 mg
11.60 mg
Fosfor
165.87 mg
248.81 mg
Magnez
13.12 mg
19.68 mg
Żelazo
0.39 mg
0.59 mg
Cynk
1.14 mg
1.71 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Mangan
0.03 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku wędzonego 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w boczku wędzonym

Lista alergenów dla boczku wędzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek wędzony

Cena przygotowania boczku wędzonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1500 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 15
60.00
Za 1500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na boczek wędzony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.8% osób