Biszkopt tłuszczowy
- Mąka pszenna typ 500 (600 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło (350 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (120 ml)
- Proszek do pieczenia (20 g)
Przepis na biszkopt tłuszczowy krok po kroku
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej.
Ubij masło na puszystą masę.
Dodaj cukier do masła i zmiksuj.
Cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
Dodaj mleko i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i zmiksuj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż masę na ciasto do tortownicy.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wystudź ciasto i wyjmij z formy.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopty bez cukru
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat biszkopta tłuszczowego
Biszkopt tłuszczowy to bardzo dobry pomysł na pyszny wypiek dla całej rodziny. Biszkopt tłuszczowy jest wilgotny i świetnie sprawdzi się jako baza do tortu lub ciasta z kremem. Biszkopt jest wytrzymały i bardzo puszysty. Przepis na biszkopt tłuszczowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, mleko, proszek do pieczenia.
Jak zrobić biszkopt tłuszczowy? W misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Ubij masło na puszystą masę. Dodaj cukier do masła i zmiksuj. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Dodaj mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i zmiksuj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę na ciasto do tortownicy. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź ciasto i wyjmij z formy.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym. Mleko można wykorzystać do przygotowania kakao lub domowej gorącej czekolady.
Podsumowując pyszny biszkopt na bazie jajek i masła sprawdzi się idealnie do przygotowania ciasta z kremem. Ciasto można wykorzystać także jako bazę do tortu. Najlepszy biszkopt pieczony w piekarniku jest trwały i można go przygotować także w wersji czekoladowej. Smaczny biszkopt idealnie komponuje się z dodatkiem kawy lub herbaty. Biszkopt jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w biszkopcie tłuszczowym
Lista alergenów dla biszkopta tłuszczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze biszkopta tłuszczowego
Biszkopt tłuszczowy to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.