Bigos do słoika

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos w miseczce z przyprawami
Bigos do słoika
Bigos do słoika jest doskonałym sposobem na przechowanie tego smacznego i aromatycznego dania na dłużej. Całość jest smaczna, szybka i prosta. Idealna na zimę.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 60 min
274 kcal
Kcal w porcji
304 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Kiełbasa podwawelska (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Śliwki suszone (60 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Bulion warzywny (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na bigos do słoika krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na oliwie.

Do cebuli dodaj pokrojoną w dużą kostkę pierś i smaż przez 7 minut. Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pokruszone suszone grzyby i gotuj przez 5 minut.

Kapustę kiszoną pokrój i odsącz z nadmiaru soku. Dodaj do garnka z resztą składników i gotuj przez 15 minut. Kiełbasę i śliwki pokrój i dodaj do garnka.

Przypraw solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i kminkiem. Gotuj przez 30 minut, do miękkości.

Słoiki do wekowania bigosu dokładnie umyj i wyparz. Wystudzony bigos przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Dokładnie zakręć.

Do dużego garnka włóż ściereczkę kuchenną lub ręcznik, wstaw słoiki z bigosem. Nie powinny się stykać, ani dotykać ścianek garnka.

Wlej do garnka zimną wodę - tak do wysokości połowy słoików. Podgrzewaj na dużym ogniu do zagotowania.

Zmniejsz ogień i pasteryzuj 20 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na bigos do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu do słoika

Bigos do słoika jest doskonałym sposobem na przechowanie tego smacznego i aromatycznego dania na dłużej. Całość jest smaczna, szybka i prosta. Idealna na zimę.

Przepis na bigos do słoika dobry sposób na wykorzystanie kapusty. Można go przygotować zarówno z kiszonej kapusty, jak i słodkiej. Ten smaczny bigos idealnie sprawdzi się zimą. To najlepszy przepis, jeśli chcesz przygotować. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się w nim suszone śliwki, grzyby i mięso. Choć wydaje się dość ciężki, to duży dodatek kapusty, a także wybór chudej piersi z kurczaka sprawia, że jest dużo lżejszy niż klasyczna wersja. To danie tak pyszne, że na pewno przekona do siebie nawet największego niejadka. Cały sposób przygotowania jest maksymalnie uproszczony, więc poradzi z nim sobie nawet początkująca osoba. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Składnik należy do produktów o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit.

Jeśli zastanawiasz się jak zawekować bigos, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Z tego przepisu powstaje pyszny i klasyczny bigos. Możesz przygotować go z mięsem lub bez, jeśli nie jadasz go na co dzień. Ten tradycyjny przepis to prawdziwa gratka dla miłośników polskiej kuchni. W tej wersji robi się go również zdecydowanie szybciej, dzięki temu można go zrobić nawet w ten sam dzień. Świetnie nadaje się jako pyszny obiad czy sycąca kolacja. Można go również przechowywać w słoikach na później. Wiele różnych smaków miesza się w tym daniu. Dymne śliwki, suszone grzyby, słodka karmelizowana cebulka i kwaśna kapusta tworzą świetną i niecodzienną kompozycję smakową. Najlepiej wybierać do tego przepisu śliwki, które są dodatkowo wędzone, dzięki czemu lepiej podkreślą cały smak dania i poprawią jego aromat. Ten domowy bigos z grzybami i z mięsem jest po prostu najlepszy.

Alergeny w bigosie do słoika

Lista alergenów dla bigosu do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze bigosu do słoika

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(304g)
Energia (kcal)
90.22
274.28
Białko (g)
6.00
18.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(304g)
Węglowodany (g)
4.55
13.83
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
8.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
5.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(304g)
Tłuszcz (g)
5.40
16.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.99
6.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
10.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.53
7.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
2.69
Cholesterol (mg)
19.55
59.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(304g)
Witamina A (µg (mcg))
5.70
17.31
Witamina B6 (mg)
0.21
0.64
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.36
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.86
26.94
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.26
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.98
Brak danych dla: suszone grzyby, śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.47
7.51
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.07
6.30
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.26
37.28
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.21
100.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(304g)
Sód (mg)
455.14
1383.61
Potas (mg)
169.36
514.86
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.23
55.41
Fosfor (mg)
66.66
202.64
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.77
38.83
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
2.98
Cynk (mg)
0.37
1.12
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu do słoika 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu do słoika

Koszt składników
86.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kiełbasa podwawelska
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Śliwki suszone
60 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 60 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
86.50