Białe szparagi

Opublikowano: 18.06.2023 r., 18:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
białe szparagi
Białe szparagi
Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego warto, jest go pełni wykorzystać. Poznaj mój dzisiejszy przepis na zupę krem z białych szparagów.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Miksowanie 30 min
116 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Szparagi - 1 pęczek (500 g)
  • Ziemniaki młode - 3 sztuki (100 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Śmietana 18% - 1/2 opakowania (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na białe szparagi krok po kroku

Warzywa umyj i obierz ze skóry.

Masło rozpuścić w garnku wrzucić warzywa i delikatnie podsmaż.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości przez 20 min.

Dodaj przyprawy podczas gotowania.

Na końcu dodaj mąkę wymieszaną ze śmietanką i odrobiną bulionu.

Całość ponownie zagotuj i zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Jak oceniasz przepis na białe szparagi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat białych szparagów

Sezon na białe szparagi trwa stosunkowo krótko dlatego najlepiej wykorzystać je maksymalnie, ponieważ są pyszne w smaku i zdrowe. Jednym słowem najlepsze. Zupa krem z białych szparagów to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie wiosennym. Sezon na te warzywa jest stosunkowo krótki, dlatego koniecznie wykorzystaj go w całości.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić białe szparagi, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.

Zupa będzie też dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety.

Szparagi mają niski indeks glikemicznym, dlatego są bezpieczne i mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Tylko osoby z dną moczanową powinny na nie uważać, ponieważ sprawiają namnożenie się kryształków kwasu w okolicach stawów.

Dodatkowo szparagi to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem poznaj mój dzisiejszy przepis na białe szparagi.

Szparagi umyj i osusz, a następnie utnij twarde końcówki. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój na małe kawałki. W garnku rozgrzej i rozpuść masło, wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj szparagi, po 5 minutach wlej wodę i duś pod przykryciem do miękkości warzyw. W osobnej misce wymieszaj mąkę i śmietankę, a następnie stopniowo wlewaj do wywaru. Gotuj na małym ogni do momentu połączenia się składników. Całość zmiksuj na gładki krem.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie wykorzystaj go na obiad dla całej rodziny i przekonaj się, jak smaczna jest ta zupa. Sprawdzi się idealnie dla wszystkich członków rodziny, również będzie to dobry poczęstunek dla znajomych. Sam przekonaj się, że jest po prostu najlepsza.

Równie smaczna i dobra zupa powstanie z zielonych szparagów. Szparagi są dobre pod każdą postacią nieważne czy są one smażone, czy gotowane idealnie sprawdzą się jako Przystawka, ale też jako przekąska wyciągu ciepłego wiosennego dnia.

Alergeny w białych szparagach

Lista alergenów dla białych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze białych szparagów

na 100g gotowej potrawy

Podobny sposób możesz przygotować krem z zielonych szparagów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
46.59
116.46
Białko (g)
1.44
3.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.81
12.03
Węglowodany przyswajalne (g)
3.63
9.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.75
6.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
4.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.83
2.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.69
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.56
18.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
112.06
280.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.27
10.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.90
47.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
0.63
1.56
Foliany (µg (mcg))
23.62
59.06
Beta karoten (µg (mcg))
948.12
2370.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
119.43
298.57
Potas (mg)
152.33
380.83
Wapń (mg)
21.80
54.50
Fosfor (mg)
34.61
86.52
Magnez (mg)
9.36
23.41
Żelazo (mg)
0.95
2.37
Cynk (mg)
0.29
0.72
Miedź (mg)
0.09
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny białych szparagów 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania białych szparagów

Koszt składników
44.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
1 pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ziemniaki młode
100 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Śmietana 18%
100 g
1/2 opakowania
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Koszt składników
44.70