Babka z kakao
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (160 g)
- Kakao 16% (proszek) (60 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
Przepis na babkę z kakao krok po kroku
Jajka ubij na gładką masę z cukrem.
Powoli wlewaj do masy olej, cały czas mieszając.
Do miski z ciastem przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem na małych obrotach.
Ciasto przelej do masy wypełnionej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 45 min.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki z kakao
Babka z kakao to jeden z tych przepisów, które nigdy się nie nudzą. Jej stworzenie jest niezwykle proste i szybkie, a całość prezentuje się po prostu wybornie.
Przepis na babkę z kakao sprawdzi się zwłaszcza dla początkujących kucharzy. Jest prosty i szybki, a pozwala przygotować ciasto pyszne i pięknie się prezentujące. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Prosta babka z kakao będzie świetnym pomysłem na prosty deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę z kakao, która jest smaczna, a przy okazji naprawdę nieskomplikowana, ten sprawdzony przepis będzie idealną inspiracją. Nie da się przejść obok niej obojętnie. Najlepsza babka to taka, która rozpływa się w ustach. Zrobiona z wyjątkową dbałością o szczegóły i wyważony, słodki smak. Ta taka właśnie jest, jednak by ją przygotować nie trzeba spędzić mnóstwa czasu w kuchni, a całość nie jest zbyt pracochłonna. Przygotuje ją nawet początkujący kucharz. Do jej stworzenia przyda się podstawowy sprzęt kuchenny. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Ta świąteczna babka jest pyszna i bardzo słodka. Choć sprawdza się na święta, będzie idealna również jako prosty deser do codziennej kawy. To najlepsza wielkanocna baba, która jest nie tylko pyszna, ale również niezwykle prosta i łatwa. Nie sprawia żadnego problemu w przygotowaniu.
Alergeny w babce z kakao
Lista alergenów dla babki z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki z kakao
To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(77g)
Węglowodany
(77g)
Tłuszcze
(77g)
Witaminy
(77g)
Składniki mineralne
(77g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.