Babka puchowa

Opublikowano: 01.04.2022 r., 14:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka puchowa podana z lukrem.
Babka puchowa
Babka puchowa jak sama nazwa mówi, jest najbardziej puszystą z wszystkich dostępnych rodzajów tego ciasta. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza na święta wielkanocne.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
478 kcal
Kcal w porcji
114 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (250 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (90 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na babkę puchową krok po kroku

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj do nich masło i miksuj do zmieszania.

Do miski przesiej mąki i proszek do pieczenia.

Powoli wlej olej i całość dokładnie rozmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

Ciasto piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę puchową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat babki puchowej

Babka puchowa jak sama nazwa mówi, jest najbardziej puszystą z wszystkich dostępnych rodzajów tego ciasta. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza na święta wielkanocne. Babka z przepisu wychodzi idealnie wilgotna, świetnie sprawdzi się na święta. To jednak nie tylko babka wielkanocna, ale po prostu smaczne i proste ciasto, które zachwyca waniliowym aromatem. Do jej przygotowania nie potrzeba więcej niż 20 minut. Idealnie smakuje na ciepło, zaraz po upieczeniu. Sprawdzi się także dla dzieci.

Przepis na babkę puchową jest doskonałą opcją dla każdego, kto kocha proste, domowe wypieki. Całość jest prosta i szybka. To coś specjalnie dla wielbicieli domowych wypieków. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Czas pieczenia babki nie jest zbyt długi, jednak należy pamiętać, że należy go dostosować indywidualnie do posiadanego sprzętu kuchennego. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę puchową, która będzie pyszna, a przy okazji również inna niż wszystkie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To doskonały pomysł na babkę, która jest nie tylko dobra, ale także szybka. Wcale nie trzeba wykorzystywać jej jako babka wielkanocna, to również dobra opcja do popołudniowej kawy. Zwłaszcza podana zaraz po upieczeniu, jest po prostu najlepsza. Można zrobić ją w zwykłej formie do babki, dzięki czemu będzie miała tradycyjny, piękny wygląd. Jest tak samo prosta, jak babka piaskowa, ale inne proporcje składników sprawiają, że jest od niej nawet lepsza. To świetny pomysł na naprawdę łatwy deser, który można przygotować w kilka chwil i podawać do porannej kawy. Sprawdzi się też na słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. To pomysł na deser prosty, który tylko wygląda na tak skomplikowany. Całość zabiera tylko kilka minut.

Alergeny w babce puchowej

Lista alergenów dla babki puchowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki puchowej

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(114g)
Energia (kcal)
419.51
478.25
Białko (g)
5.75
6.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(114g)
Węglowodany (g)
37.99
43.31
Węglowodany przyswajalne (g)
36.72
41.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
1.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(114g)
Tłuszcz (g)
27.92
31.83
Tłuszcze nasycone (g)
13.50
15.40
Tłuszcze nienasycone (g)
14.41
16.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.12
12.68
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.29
3.76
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
150.99
172.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(114g)
Witamina A (µg (mcg))
191.45
218.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.83
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.85
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
188.67
215.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.03
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.22
28.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.79
38.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(114g)
Sód (mg)
54.79
62.47
Potas (mg)
297.74
339.42
Wapń (mg)
50.57
57.65
Fosfor (mg)
125.23
142.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.20
21.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
1.19
Cynk (mg)
0.54
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki puchowej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki puchowej

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka ziemniaczana
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
45 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
90 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Koszt składników
34.10