Babka piaskowa puszysta
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny - 1 kieliszek (50 ml)
Przepis na babkę piaskową puszystą krok po kroku
Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj za pomocą miksera.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj sok z cytryny i zostaw do ostygnięcia.
Do ubitych jajek wsyp mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Wlej rozpuszczone masło i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
Przelej ciasto do foremki i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Cukier puder wymieszaj z wodą tak, aby powstał gęsty lukier.
Upieczone i wystudzone ciasto posmaruj lukrem.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki piaskowej puszystej
Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję.
Poznaj mój przepis na puszystą babkę piaskową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, cukier, jajka, cukier puder, skrobia ziemniaczana, sok z cytryny, olej rzepakowy. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.
Mój przepis jest bardzo łatwy i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.
Zatem, jak zrobić puszystą babkę piaskową?
W pierwszej kolejności jajka wbij do miski, wsyp cukier i zacznij ubijać za pomocą miksera.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj sok z cytryny i zostaw do ostygnięcia. Wcześniej ubite jajka połącz z mąką i skrobią ziemniaczaną. Następnie dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi.
Tak przygotowane ciasto przelej do foremki.
Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach. Po około 45 minutach Twoja babka piaskowa puszysta jest dobra. Podczas pieczenia możesz nakłuwać ją drewnianym patyczkiem i sprawdzać wilgotność. W międzyczasie możesz w szybki sposób przygotować domowy lukier. Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody i posmarujesz babkę. Całość obficie posyp skórką cytrynową.
Babka to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek.
Mój sprawdzony przepis to dobry pomysł na babkę na święta. Może od teraz to będzie Twoja pyszna babka wielkanocna?
Alergeny w babce piaskowej puszystej
Lista alergenów dla babki piaskowej puszystej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki piaskowej puszystej
Babka zawiera gluten ze względu na dodatek mąki pszennej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.