Babka na majonezie
- Jajko (4 szt.)
- Sól (2 g)
- Cukier (200 g)
- Majonez (225 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (90 g)
- Mąka ziemniaczana (90 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na babkę na majonezie krok po kroku
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Następnie oddziel żółtka od białka, ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Wsyp stopniowo cukier, miksuj na najwyższych obrotach.
Dodaj po kolei żółtka.
Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo wkładaj łyżką majonez.
Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę na babkę posmaruj masłem i wyłóż ciasto.
Piecz w piekarniku przez 30-35 minut w 180 st. C.
Wyciągnij babkę na blat i pozostaw do ostygnięcia.
Na sam koniec przygotuj lukier: przesiej przez sitko cukier puder, następnie dolej wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gdy babka będzie już wystudzona, polej ją lukrem.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki na majonezie
Świąteczna babka na majonezie to pyszna i smaczna propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale również na inne uroczystości. Wielkanocna babka to dobry pomysł na coś delikatnego i lekkiego do kawy. Jest najlepsza z dodatkami np. z cukrem pudrem lub polewą. Składniki, które potrzebujesz do przygotowania babki to: jajka, cukier, majonez, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól i mąka ziemniaczana.
Początki babki, czyli tradycyjnego ciasta wielkanocnego sięgają czasów Rzeczpospolitej Obojga Narodów, czyli pod koniec XVII wieku. Babka wielkanocna znana jest w wielu krajach np. Hiszpanii, Włoszech lub Francji. Natomiast w Polsce jest nieco inaczej przygotowywana i podawana, zdecydowanie jest słodsza. Do najpopularniejszych wypieków można zaliczyć: babkę cytrynową, piaskową lub drożdżową. Często podawane są z aromatem pomarańczowym, migdałowym lub z polewą czekoladową.
Jak zrobić babkę na majonezie?
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie oddziel żółtka od białka, ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsyp stopniowo cukier, miksuj na najwyższych obrotach. Dodawaj po kolei żółtka. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo wkładaj łyżką majonez. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę na babkę posmaruj masłem i wyłóż ciasto. Piecz w piekarniku przez 30-35 minut w 180 stopniach. Wyciągnij babkę na blat i pozostaw do ostygnięcia. Na sam koniec przygotuj lukier: przesiej przez sitko cukier puder, następnie dolej wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy babka będzie już wystudzona, polej ją lukrem.
Przepis na babkę na majonezie jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Warto mieć na uwadze, że majonez jest wysokokaloryczny. W jednej łyżce (25 g) znajduje się 166 kcal, 0,3 g białka, 18 g tłuszczu, 0,8 g węglowodanów.
Sprawdź przepis na dobrą babkę na majonezie do kawy. Jest to niezwykle smaczny przepis, który można serwować na wielu imprezach i spotkaniach rodzinnych.
Alergeny w babce na majonezie
Lista alergenów dla Babki na majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki na majonezie
Zamiast lukru z cukru pudru można wykonać np. polewę czekoladową.
Energia i białka
(52g)
Węglowodany
(52g)
Tłuszcze
(52g)
Witaminy
(52g)
Składniki mineralne
(52g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.