Babka na majonezie

Opublikowano: 25.12.2022 r., 13:04 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto babkowe na majonezie
Babka na majonezie
Babka na majonezie to niezwykły tradycyjny wypiek idealny na święta wielkanocne. Jest pyszna, delikatna, wilgotna i krucha. Sprawdź koniecznie przepis!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
204 kcal
Kcal w porcji
52 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Sól (2 g)
  • Cukier (200 g)
  • Majonez (225 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (90 g)
  • Mąka ziemniaczana (90 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, sitko, miska

Przepis na babkę na majonezie krok po kroku

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Następnie oddziel żółtka od białka, ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Wsyp stopniowo cukier, miksuj na najwyższych obrotach.

Dodaj po kolei żółtka.

Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo wkładaj łyżką majonez.

Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.

Formę na babkę posmaruj masłem i wyłóż ciasto.

Piecz w piekarniku przez 30-35 minut w 180 st. C.

Wyciągnij babkę na blat i pozostaw do ostygnięcia.

Na sam koniec przygotuj lukier: przesiej przez sitko cukier puder, następnie dolej wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gdy babka będzie już wystudzona, polej ją lukrem.

Jak oceniasz przepis na babkę na majonezie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki na majonezie

Świąteczna babka na majonezie to pyszna i smaczna propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale również na inne uroczystości. Wielkanocna babka to dobry pomysł na coś delikatnego i lekkiego do kawy. Jest najlepsza z dodatkami np. z cukrem pudrem lub polewą. Składniki, które potrzebujesz do przygotowania babki to: jajka, cukier, majonez, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól i mąka ziemniaczana.

Początki babki, czyli tradycyjnego ciasta wielkanocnego sięgają czasów Rzeczpospolitej Obojga Narodów, czyli pod koniec XVII wieku. Babka wielkanocna znana jest w wielu krajach np. Hiszpanii, Włoszech lub Francji. Natomiast w Polsce jest nieco inaczej przygotowywana i podawana, zdecydowanie jest słodsza. Do najpopularniejszych wypieków można zaliczyć: babkę cytrynową, piaskową lub drożdżową. Często podawane są z aromatem pomarańczowym, migdałowym lub z polewą czekoladową.

Jak zrobić babkę na majonezie?

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie oddziel żółtka od białka, ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsyp stopniowo cukier, miksuj na najwyższych obrotach. Dodawaj po kolei żółtka. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo wkładaj łyżką majonez. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.

Formę na babkę posmaruj masłem i wyłóż ciasto. Piecz w piekarniku przez 30-35 minut w 180 stopniach. Wyciągnij babkę na blat i pozostaw do ostygnięcia. Na sam koniec przygotuj lukier: przesiej przez sitko cukier puder, następnie dolej wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy babka będzie już wystudzona, polej ją lukrem.

Przepis na babkę na majonezie jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Warto mieć na uwadze, że majonez jest wysokokaloryczny. W jednej łyżce (25 g) znajduje się 166 kcal, 0,3 g białka, 18 g tłuszczu, 0,8 g węglowodanów.

Sprawdź przepis na dobrą babkę na majonezie do kawy. Jest to niezwykle smaczny przepis, który można serwować na wielu imprezach i spotkaniach rodzinnych.

Alergeny w babce na majonezie

Lista alergenów dla Babki na majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki na majonezie

na 100g gotowej potrawy

Zamiast lukru z cukru pudru można wykonać np. polewę czekoladową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kcal)
393.00
204.36
Białko (g)
5.32
2.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany (g)
47.54
24.72
Węglowodany przyswajalne (g)
45.93
23.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
0.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz (g)
20.68
10.75
Tłuszcze nasycone (g)
4.50
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
16.19
8.42
Cholesterol (mg)
97.95
50.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A (µg (mcg))
41.63
21.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.40
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.06
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.39
21.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.04
Ryboflawina (mg)
0.14
0.07
Niacyna (mg)
0.89
0.46
Foliany (µg (mcg))
19.09
9.93
Beta karoten (µg (mcg))
1.45
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód (mg)
276.59
143.83
Potas (mg)
225.12
117.06
Wapń (mg)
48.71
25.33
Fosfor (mg)
138.87
72.21
Magnez (mg)
22.64
11.77
Żelazo (mg)
1.03
0.54
Cynk (mg)
0.71
0.37
Miedź (mg)
0.09
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny babki na majonezie 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki na majonezie

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Majonez
225 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 225 g
Mąka pszenna typ 1850
90 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 90 g
Mąka ziemniaczana
90 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
25.10