Babka marmurkowa
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Sok z cytryny (100 ml)
- Cukier puder (200 g)
- Mąka pszenna typ 750 (300 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
Przepis na babkę marmurkową krok po kroku
Jajka i olej ogrzej przed przystąpieniem do przygotowania ciasta.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C a blaszkę do pieczenia babki wysmaruj dokładnie olejem.
Białka oddziel od żółtek.
W misce umieść olej, sok z cytryny, skórkę startą z jednej cytryny, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Składniki ubijaj mikserem, następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj mikserem na niskich obrotach do momentu połączenia składników.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Następnie dodawaj ją do masy z żółtkami w trzech porcjach, za każdym razem dokładnie miksując składniki mikserem na małych obrotach.
W oddzielnej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę. Odłóż 1/4 ilości piany do osobnej miski. Resztę piany dodaj do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj szpatułką.
Do odłożonej piany dodaj 1/4 uzyskanej masy oraz kakao. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do formy włóż naprzemian jasną i ciemną warstwę ciasta, do momentu wykorzystania całego ciasta.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 45 minut (do momentu suchego patyczka).
Bo upieczeniu ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki marmurkowej
Tradycyjna babka marmurkowa to łatwy przepis na szybkie ciasto. Przepis na babkę marmurkową z kakao sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Z przygotowaniem babki poradzi sobie w kuchni każdy, wystarczy wymieszać składniki i upiec w dowolnej foremce. Dlatego nie obawiaj się, jeśli nie posiadasz doświadczenia kulinarnego - nie będzie Tobie potrzebne, jednak postępuj zgodnie z przepisem. Składniki potrzebne do babki marmurkowej to jajka, olej, sok z cytryny, cukier puder, mąka, kakao, skórka z cytryny, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy.
Jak zrobić babkę marmurkową? Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C a blaszkę do pieczenia wysmaruj olejem. Białka oddziel od żółtek. W misce umieść olej, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Składniki ubij mikserem i dodawaj stopniowo żółtka. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do masy z żółtkami i dokładnie wymieszaj mikserem. Ubij białka na sztywną pianę i odłóż ¼ piany do osobnej miski. Resztę piany dodaj do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj. Do odłożonej piany dodaj kakao i wymieszaj.
Jak upiec babkę? Do formy włóż naprzemian jasną i ciemna warstwę ciasta. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 45 minut (do momentu suchego patyczka). Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Podsumowując nasza dobra babka marmurkowa jest puszysta i pyszna. Przepis na naszą babkę jest łatwy i szybki, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Sprawdzi się jako deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego lub spodziewamy się gości i potrzebujemy zrobić szybkie ciasto. Ciasto sprawdzi się też jako babka wielkanocna w okresie świąt wielkanocnych, ponieważ pięknie wygląda i ma kształt typowej babki świątecznej. Pamiętaj jednak, że jest to danie dość słodkie, dlatego zwróć uwagę na jego ilość w swojej diecie. Szczególnie powinny na to zwrócić uwagę osoby, które obecnie są na diecie redukcyjnej. Jednak nie powinny one całkowicie rezygnować z takich potraw.
Alergeny w babce marmurkowej
Lista alergenów dla babki marmurkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki marmurkowej
Babka marmurkowa to pyszne, słodkie ciasto. Zwróć uwagę, że jeden kawałek jest dość kaloryczny, dlatego ogranicz jej spożywanie w swojej diecie do "raz na jakiś czas".
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.