Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w wołowinie oraz jakie alergie mogą powodować.
Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Wartości odżywcze wołowiny - tabela

Energia i białka

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 19.10 g 17.44 g 21.30 g 19.90 g 6.00 g 19.10 g 14.90 g 21.30 g 14.70 g 19.10 g
Fenyloalanina 0.77 mg b/d 0.83 mg 1.09 mg b/d 0.77 mg 0.62 mg 0.83 mg 0.53 mg 0.77 mg

Węglowodany w wołowinie

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.00 g 0.00 g 0.00 g 2.91 g 6.00 g 0.00 g 3.68 g 0.00 g 0.14 g 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 0.00 g 0.00 g 0.00 g 2.91 g 0.00 g 0.00 g 3.68 g 0.00 g 0.14 g 0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Glukoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Fruktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Skrobia 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Laktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 7.81 g 19.07 g 6.78 g 4.85 g 18.00 g 7.81 g 16.10 g 6.78 g 14.90 g 7.81 g
Tłuszcze nasycone 4.26 g 10.08 g 4.31 g 3.05 g 12.00 g 4.26 g 7.96 g 4.31 g 7.19 g 4.26 g
Tłuszcze nienasycone 3.55 g 8.99 g 2.47 g 1.80 g 6.00 g 3.55 g 8.14 g 2.47 g 7.71 g 3.55 g
Tłuszcze jednonasycone 3.04 g 8.48 g 2.28 g 0.97 g b/d 3.04 g 7.24 g 2.28 g 7.18 g 3.04 g
Tłuszcze wielonasycone 0.51 g 0.51 g 0.19 g 0.83 g b/d 0.51 g 0.90 g 0.19 g 0.53 g 0.51 g
Tłuszcze trans b/d b/d 0.12 g 0.22 g b/d b/d b/d 0.12 g b/d b/d
Cholesterol 78.00 mg 71.00 mg 57.00 mg 334.00 mg b/d 78.00 mg 87.00 mg 57.00 mg 54.00 mg 78.00 mg

Witaminy w przepisie na wołowinę

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 11700.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.49 mg 0.33 mg 0.26 mg 0.96 mg b/d 0.49 mg 0.31 mg 0.26 mg 0.29 mg 0.49 mg
Witamina B12 1.27 µg (mcg) 2.15 µg (mcg) 1.17 µg (mcg) 59.80 µg (mcg) b/d 1.27 µg (mcg) 3.79 µg (mcg) 1.17 µg (mcg) 1.78 µg (mcg) 1.27 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.70 mg b/d 0.00 mg 3.10 mg 0.00 mg 27.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.10 µg (mcg) 0.20 µg (mcg) b/d b/d 0.00 µg (mcg) b/d 0.20 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.25 mg 0.17 mg 0.74 mg 0.37 mg b/d 0.25 mg b/d 0.74 mg b/d 0.25 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 11700.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.08 mg 0.04 mg 0.03 mg 0.17 mg b/d 0.08 mg 0.13 mg 0.03 mg 0.04 mg 0.08 mg
Ryboflawina 0.30 mg 0.15 mg 0.09 mg 2.44 mg b/d 0.30 mg 0.34 mg 0.09 mg 0.16 mg 0.30 mg
Niacyna 8.44 mg 4.31 mg 4.31 mg 10.60 mg b/d 8.44 mg 4.24 mg 4.31 mg 3.66 mg 8.44 mg
Foliany 13.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg) b/d 125.00 µg (mcg) b/d 13.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 5.00 µg (mcg) 13.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wołowinę

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 76.00 mg 66.00 mg 54.00 mg 77.00 mg 11760.00 mg 76.00 mg 69.00 mg 54.00 mg 122.00 mg 76.00 mg
Potas 329.00 mg 274.00 mg 337.00 mg 308.00 mg b/d 329.00 mg 315.00 mg 337.00 mg 297.00 mg 329.00 mg
Wapń 11.00 mg 17.00 mg 15.00 mg 5.00 mg b/d 11.00 mg 6.00 mg 15.00 mg 7.00 mg 11.00 mg
Fosfor 209.00 mg 160.00 mg 184.00 mg 379.00 mg b/d 209.00 mg 133.00 mg 184.00 mg 117.00 mg 209.00 mg
Magnez 24.00 mg 17.00 mg 20.00 mg 20.00 mg b/d 24.00 mg 16.00 mg 20.00 mg 14.00 mg 24.00 mg
Żelazo 0.78 mg 1.97 mg 1.82 mg 6.40 mg b/d 0.78 mg 2.95 mg 1.82 mg 1.69 mg 0.78 mg
Cynk 2.55 mg 4.23 mg 3.95 mg 12.00 mg b/d 2.55 mg 2.87 mg 3.95 mg 2.85 mg 2.55 mg
Miedź 0.11 mg 0.06 mg 0.05 mg 11.90 mg b/d 0.11 mg 0.17 mg 0.05 mg 0.11 mg 0.11 mg
Mangan 0.03 mg b/d 0.01 mg 0.26 mg b/d 0.03 mg 0.03 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.03 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098212/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172534/nutrients
  • https://www.winiary.pl/produkty/rosol-wolowy-winiary/
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170196/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170199/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients

Alergie w wołowinie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • kostka mięsna - bulion wołowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Seler i produkty pochodne
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z wołowiną

Przepisy z wołowiną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z wołowiną

burgery kcal, tatar wołowy kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto