Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Mięso i przetwory
Wartości odżywcze wołowiny - tabela
Energia i białka
Polędwica wołowa | Mięso mielone wołowe | żeberka wołowe | Wątróbka wołowa | kostka mięsna - bulion wołowy | Udziec wołowy | ozory wołowe | antrykot wołowy bez kości | mostek wołowy bez kości | Rostbef wołowy | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Białko | 19.10 g | 17.44 g | 21.30 g | 19.90 g | 6.00 g | 19.10 g | 14.90 g | 21.30 g | 14.70 g | 19.10 g |
Fenyloalanina | 0.77 mg | b/d | 0.83 mg | 1.09 mg | b/d | 0.77 mg | 0.62 mg | 0.83 mg | 0.53 mg | 0.77 mg |
Węglowodany w wołowinie
Polędwica wołowa | Mięso mielone wołowe | żeberka wołowe | Wątróbka wołowa | kostka mięsna - bulion wołowy | Udziec wołowy | ozory wołowe | antrykot wołowy bez kości | mostek wołowy bez kości | Rostbef wołowy | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 2.91 g | 6.00 g | 0.00 g | 3.68 g | 0.00 g | 0.14 g | 0.00 g |
Węglowodany przyswajalne | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 2.91 g | 0.00 g | 0.00 g | 3.68 g | 0.00 g | 0.14 g | 0.00 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Sacharoza (cukier) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Glukoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Fruktoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Skrobia | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Laktoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Tłuszcze
Polędwica wołowa | Mięso mielone wołowe | żeberka wołowe | Wątróbka wołowa | kostka mięsna - bulion wołowy | Udziec wołowy | ozory wołowe | antrykot wołowy bez kości | mostek wołowy bez kości | Rostbef wołowy | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 7.81 g | 19.07 g | 6.78 g | 4.85 g | 18.00 g | 7.81 g | 16.10 g | 6.78 g | 14.90 g | 7.81 g |
Tłuszcze nasycone | 4.26 g | 10.08 g | 4.31 g | 3.05 g | 12.00 g | 4.26 g | 7.96 g | 4.31 g | 7.19 g | 4.26 g |
Tłuszcze nienasycone | 3.55 g | 8.99 g | 2.47 g | 1.80 g | 6.00 g | 3.55 g | 8.14 g | 2.47 g | 7.71 g | 3.55 g |
Tłuszcze jednonasycone | 3.04 g | 8.48 g | 2.28 g | 0.97 g | b/d | 3.04 g | 7.24 g | 2.28 g | 7.18 g | 3.04 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.51 g | 0.51 g | 0.19 g | 0.83 g | b/d | 0.51 g | 0.90 g | 0.19 g | 0.53 g | 0.51 g |
Tłuszcze trans | b/d | b/d | 0.12 g | 0.22 g | b/d | b/d | b/d | 0.12 g | b/d | b/d |
Cholesterol | 78.00 mg | 71.00 mg | 57.00 mg | 334.00 mg | b/d | 78.00 mg | 87.00 mg | 57.00 mg | 54.00 mg | 78.00 mg |
Witaminy w przepisie na wołowinę
Polędwica wołowa | Mięso mielone wołowe | żeberka wołowe | Wątróbka wołowa | kostka mięsna - bulion wołowy | Udziec wołowy | ozory wołowe | antrykot wołowy bez kości | mostek wołowy bez kości | Rostbef wołowy | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 0.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 8.00 µg (mcg) | 11700.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 8.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.49 mg | 0.33 mg | 0.26 mg | 0.96 mg | b/d | 0.49 mg | 0.31 mg | 0.26 mg | 0.29 mg | 0.49 mg |
Witamina B12 | 1.27 µg (mcg) | 2.15 µg (mcg) | 1.17 µg (mcg) | 59.80 µg (mcg) | b/d | 1.27 µg (mcg) | 3.79 µg (mcg) | 1.17 µg (mcg) | 1.78 µg (mcg) | 1.27 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.70 mg | b/d | 0.00 mg | 3.10 mg | 0.00 mg | 27.00 mg | 0.00 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) | 0.10 µg (mcg) | 0.20 µg (mcg) | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.20 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | 0.25 mg | 0.17 mg | 0.74 mg | 0.37 mg | b/d | 0.25 mg | b/d | 0.74 mg | b/d | 0.25 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 8.00 µg (mcg) | 11700.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 8.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.08 mg | 0.04 mg | 0.03 mg | 0.17 mg | b/d | 0.08 mg | 0.13 mg | 0.03 mg | 0.04 mg | 0.08 mg |
Ryboflawina | 0.30 mg | 0.15 mg | 0.09 mg | 2.44 mg | b/d | 0.30 mg | 0.34 mg | 0.09 mg | 0.16 mg | 0.30 mg |
Niacyna | 8.44 mg | 4.31 mg | 4.31 mg | 10.60 mg | b/d | 8.44 mg | 4.24 mg | 4.31 mg | 3.66 mg | 8.44 mg |
Foliany | 13.00 µg (mcg) | 7.00 µg (mcg) | b/d | 125.00 µg (mcg) | b/d | 13.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 5.00 µg (mcg) | 13.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 11.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na wołowinę
Polędwica wołowa | Mięso mielone wołowe | żeberka wołowe | Wątróbka wołowa | kostka mięsna - bulion wołowy | Udziec wołowy | ozory wołowe | antrykot wołowy bez kości | mostek wołowy bez kości | Rostbef wołowy | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 76.00 mg | 66.00 mg | 54.00 mg | 77.00 mg | 11760.00 mg | 76.00 mg | 69.00 mg | 54.00 mg | 122.00 mg | 76.00 mg |
Potas | 329.00 mg | 274.00 mg | 337.00 mg | 308.00 mg | b/d | 329.00 mg | 315.00 mg | 337.00 mg | 297.00 mg | 329.00 mg |
Wapń | 11.00 mg | 17.00 mg | 15.00 mg | 5.00 mg | b/d | 11.00 mg | 6.00 mg | 15.00 mg | 7.00 mg | 11.00 mg |
Fosfor | 209.00 mg | 160.00 mg | 184.00 mg | 379.00 mg | b/d | 209.00 mg | 133.00 mg | 184.00 mg | 117.00 mg | 209.00 mg |
Magnez | 24.00 mg | 17.00 mg | 20.00 mg | 20.00 mg | b/d | 24.00 mg | 16.00 mg | 20.00 mg | 14.00 mg | 24.00 mg |
Żelazo | 0.78 mg | 1.97 mg | 1.82 mg | 6.40 mg | b/d | 0.78 mg | 2.95 mg | 1.82 mg | 1.69 mg | 0.78 mg |
Cynk | 2.55 mg | 4.23 mg | 3.95 mg | 12.00 mg | b/d | 2.55 mg | 2.87 mg | 3.95 mg | 2.85 mg | 2.55 mg |
Miedź | 0.11 mg | 0.06 mg | 0.05 mg | 11.90 mg | b/d | 0.11 mg | 0.17 mg | 0.05 mg | 0.11 mg | 0.11 mg |
Mangan | 0.03 mg | b/d | 0.01 mg | 0.26 mg | b/d | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.03 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098212/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172534/nutrients
- https://www.winiary.pl/produkty/rosol-wolowy-winiary/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170196/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170199/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
Alergie w wołowinie
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- kostka mięsna - bulion wołowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Seler i produkty pochodne
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z wołowiną
Przepisy z wołowiną
-
Rosół wołowo drobiowy
Kurczak, antrykot wołowy i szyjka indycza to kluczowe składniki, które nadają rosołowi wołowo drobiowemu wyjątkowy smak. Dodaj do tego marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler korzeniowy i por, a uzyskasz przepyszną, aromatyczną zupę, której nie sposób się oprzeć. To idealne połączenie mięsa i warzyw sprawia, że rosół jest sycący i bogaty w smaku.
30 + 180 min łatwy 10 465 kcal -
Hamburgery
Mięso mielone wołowe, chrupiąca bułka pszenna, plasterki sera cheddar, soczysty pomidor i świeże liście sałaty – to najważniejsze składniki, które składają się na klasycznego, domowego hamburgera. Do tego odrobina majonezu dla smaku i już można cieszyć się niezapomnianą kanapką pełną smaku i aromatu.
30 + 15 min łatwy 4 661 kcal -
Sałatka big mac z wołowiną
Mięso mielone wołowe, ser żółty, sałata lodowa i ogórek kiszony – to właśnie te składniki sprawiają, że sałatka big mac z wołowiną to prawdziwy hit. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, łączy w sobie intensywność przyprawionego mięsa z chrupiącą sałatą i kremowym sosem z majonezem light, jogurtem naturalnym i musztardą.
30 + 15 min łatwy 12 -
Zupa z wołowiną
Polędwica wołowa, papryka czerwona, cebula, czosnek i marchewka – te składniki tworzą podstawę aromatycznej zupy z wołowiną, która rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Dodaj do tego pomidory w puszce i ziemniaki, a otrzymasz pyszne danie, którym nasycisz całą rodzinę. Pachnie genialnie i smakuje jeszcze lepiej!
30 + 60 min średni 4 283 kcal -
Rostbef pieczony
Rostbef wołowy i olej rzepakowy – te dwa składniki stanowią podstawę pieczonego rostbefu, który z pewnością zadowoli każde podniebienie. Soczysta wołowina idealnie komponuje się z delikatnym aromatem oleju, tworząc danie proste, ale wyrafinowane. Wieczorny obiad nigdy nie był tak łatwy do przygotowania, a smak... po prostu rewelacja!
20 + 80 min łatwy 10
-
Carpaccio z polędwicy wołowej
Polędwica wołowa, oliwa z oliwek, ser parmezan i sok z cytryny to kluczowe składniki carpaccio z polędwicy wołowej. To delikatne danie rozpieszcza smakiem, łącząc cieniutkie plastry polędwicy z nutą cytryny i aromatycznej oliwy. Dodatek parmezanu i rukoli świetnie kontrastuje, podkreślając wyjątkowy charakter tej szykownej przystawki.
15 min łatwy 2 303 kcal -
Steki z udźca wołowego
Udziec wołowy i masło to kluczowe składniki na wyjątkowo soczyste steki. Udziec wołowy daje intensywny smak, a masło nadaje miękkość i podkreśla wyrazistość potrawy. Dzięki prostocie składników z łatwością przygotujesz wyraziste i pełne aromatu danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsa. Przepis na steki z udźca wołowego jest prosty i szybki!
15 + 8 min średni 4 -
Wołowina w sosie chrzanowym
Polędwica wołowa, cebula i tarty chrzan to główne elementy tego prostego, ale jakże smakowitego dania. Do tego dochodzą masło, śmietana i odrobina mąki pszennej typ 500, które razem tworzą kremowy sos chrzanowy. Gotowanie tego przepisu zajmie chwilę, ale smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni.
30 + 120 min średni 2 -
Pierożki smażone
Mąka pszenna, olej rzepakowy, żółtko jajka – to właśnie z tych składników powstaje chrupiące ciasto na pierożki smażone. W środku czeka na was soczyste mielone mięso wołowe z dodatkiem aromatycznej cebuli i świeżej natki pietruszki. Idealna przekąska, by nacieszyć podniebienie czymś domowym i wyjątkowym.
40 + 20 min łatwy 4 990 kcal -
Kebabczeta
Mięso mielone wołowe, cebula dymka i czosnek – oto główne składniki świetnej kebabczety. Dodaj do tego jajko, trochę oleju rzepakowego i odrobinę sosu sojowego, a na koniec ostrą czerwoną papryczkę chili, która nada daniu pikanterii. To mix smaków, który sprawi, że każdy kęs będzie niepowtarzalny!
20 + 10 min łatwy 4 378 kcal -
Ragout wołowe
Polędwica wołowa, ciecierzyca konserwowa, passata pomidorowa i papryka czerwona to kluczowe składniki ragout wołowego, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat. Mielona polędwica wołowa stanowi solidną bazę, a passata i papryka dodają wyrazistości. Dodatek ciecierzycy wprowadza dodatkową teksturę i odrobinę protein. Idealne na sycący obiad.
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal
-
Szaszłyki z polędwicy
Polędwica wołowa, kolorowe papryki, soczyste pomidory koktajlowe i czerwona cebula – to kilka najważniejszych składników, które sprawiają, że szaszłyki z tego przepisu są naprawdę wyjątkowe. Idealne na grilla lub do piekarnika, a wszechobecna oliwa z oliwek dodaje im jeszcze więcej smaku i aromatu.
20 + 20 min łatwy 4 178 kcal -
Kofta turecka
Mięso mielone wołowe, cebula, aromatyczny czosnek i odrobina musztardy łączą się w tym przepisie na koftę turecką, tworząc delikatne, ale pełne smaku pulpeciki. To proste danie, które bazuje na kilku podstawowych składnikach, a jednak oferuje prawdziwą eksplozję smaków. Podane na ciepło, idealnie pasują do ryżu lub świeżego pieczywa.
40 + 20 min łatwy 4 279 kcal -
Kofta libańska
Mięso mielone wołowe, czosnek i imbir – to trio robi robotę w koftach libańskich. Do tego świeża natka pietruszki, która dodaje fajnego, ziołowego akcentu, i solidna dawka oliwy z oliwek – to wystarczy, by stworzyć prawdziwie aromatyczną i soczystą libańską przekąskę, która zadowoli każdego fana bliskowschodnich smaków.
40 min łatwy 5 270 kcal -
Kofta grecka
Mięso mielone wołowe, cebula, czosnek i natka pietruszki – te składniki to podstawa pysznej kofty greckiej. Ta aromatyczna potrawa sprawi, że poczujesz smak śródziemnomorskiej kuchni w swoim własnym domu. Czeka cię solidna porcja mięsa z nutą świeżości od pietruszki i wyrazistością czosnku.
40 min łatwy 4 -
Kofty wołowe
Mięso mielone wołowe, cebula, czosnek i natka pietruszki to podstawowe składniki, które tworzą pyszne kofty wołowe. Idealne na grilla, pieczone w piekarniku czy smażone na patelni – te aromatyczne kąski wprowadzą nieco śródziemnomorskiego klimatu do Twojej kuchni. Proste składniki dają zaskakująco intensywny smak!
30 + 15 min łatwy 4 257 kcal
-
Makaronowe gniazda
Mięso mielone wołowe, przecier pomidorowy bez soli, makaron fettucine w kształcie gniazd i tarty ser Mozzarella to główne składniki tego prostego, ale smakowitego przepisu na makaronowe gniazda. Chwila pracy w kuchni i mamy obiad, który zachwyci każdego fana kuchni włoskiej.
30 + 60 min łatwy 4 -
Bulion mięsny
Polędwica wołowa, kości wołowe, marchewka i cebula – to główne składniki świetnego bulionu mięsnego. Te elementy nadają wywarowi głęboki, bogaty smak i aromat. Polędwica dodaje wyrazistości, a kości wołowe wprowadzają pełnię smaku, która sprawia, że ten bulion to prawdziwa baza do wielu potraw.
120 + 150 min łatwy 4 427 kcal -
Musaka z ziemniakami
Mięso mielone wołowe, bakłażan, ziemniaki, przecier pomidorowy i czerwone wino – to kluczowe składniki, które składają się na smakowitą musakę z ziemniakami. Ta klasyczna grecka zapiekanka łączy w sobie warstwy soczystego mięsa, delikatnych warzyw i aromatycznego sosu, tworząc idealne danie na obiad czy kolację.
50 + 100 min łatwy 520 -
Dzyndzałki
Mąka gryczana, boczek wędzony, cebula i mięso mielone wołowe tworzą bazę na dzyndzałki – tradycyjne polskie pierogi z charakterystycznym nadzieniem. Składniki te nadają potrawie wyjątkowy smak i aromat, idealny dla miłośników kuchni domowej. W przepisie nie brakuje również jajek i mąki pszennej, które razem tworzą idealne ciasto na pierogi.
30 + 10 min łatwy 4 389 kcal -
Pieczeń wołowa w rękawie
Polędwica wołowa, oliwa z oliwek i ocet winny to kluczowe składniki tej pieczeni, która jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Mięso marynujemy w mieszance oliwy i octu winnego, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia, co sprawia, że jest soczyste i aromatyczne. Całość pieczemy w piekarniku, a efektem jest niesamowicie smaczna i delikatna wołowina.
45 + 90 min średni 8 352 kcal -
Koreańskie Bulgogi
Polędwica wołowa, cebula i sos sojowy to kluczowe składniki, które nadają Koreańskiemu Bulgogi charakterystyczny smak. Dodaj ocet ryżowy, olej sezamowy i odrobinę cukru, a powstanie prawdziwa symfonia smaków. Ostre, słone, słodkie – wszystko w jednym daniu. Pachnie i smakuje obłędnie!
45 + 45 min łatwy 4 223 kcal
-
Japche
Makaron ryżowy, polędwica wołowa, sos sojowy, marchewka, papryka czerwona, cebula, czosnek i olej sezamowy to kluczowe składniki w przepisie na Japche - koreańskie danie, które zachwyca swoją różnorodnością smaków i aromatów. Ta potrawa to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca delikatny makaron z soczystą wołowiną i chrupiącymi warzywami, skąpana w aromatycznym sosie sojowym i oleju sezamowym.
20 + 30 min łatwy 2 655 kcal -
Bibimbap
Polędwica wołowa, ryż do sushi, warzywa jak cukinia, szpinak, marchewka i grzyby shitake oraz jajko - to najważniejsze składniki bibimbap. Dodaj trochę oleju sezamowego i czosnku, żeby podkręcić smak. To przepyszne koreańskie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
30 + 60 min łatwy 4 861 kcal -
Cappelletti
Jajka, mąka pszenna i mięso mielone wołowe to kluczowe składniki w przepisie na tradycyjne cappelletti. Podstawą jest ciasto, które łączy się z aromatycznym farszem z mięsa, cebuli i bulionu drobiowego. To danie to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni włoskiej, pełna bogatych smaków i domowego ciepła.
120 min trudny 4 725 kcal -
Garganelli
Mięso mielone wołowe, pomidory w puszce i makaron z semoliny – to właśnie na tych składnikach opiera się ten przepis na garganelli. To pyszne danie łączy soczyste mięso z aromatycznymi pomidorami, czosnkiem i cebulą, a całość podawana jest na apetycznym makaronie. Idealne na szybki, domowy obiad!
35 min łatwy 2 1155 kcal -
Zupa gruzińska
Mostek wołowy, pomidory w puszce, czerwona papryka i ryż to kluczowe składniki tej pysznej gruzińskiej zupy. Mięso dodaje głębokiego smaku, a warzywa i ryż tworzą idealnie zbalansowany posiłek. Ta zupa to konkretne danie, które nasyci i rozgrzeje w chłodne dni.
30 + 90 min średni 4 547 kcal
-
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Mięso mielone wołowe, przecier pomidorowy i czosnek – to trójka, która nadaje naszym pulpetom wołowym niepowtarzalny smak. Te pyszne kulki mięsa zanurzone są w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem bulionu warzywnego i koncentratu pomidorowego, a całość delikatnie podsmażana na oliwie z oliwek. Idealne danie na rodzinny obiad.
10 + 20 min łatwy 4 425 kcal -
Lazania z mięsem mielonym
Makaron do lasagne, ser parmezan, i mięso mielone wołowe – te składniki tworzą podstawę tej pysznej lazanii z mięsem mielonym. Dodaj jeszcze cebulę, passata pomidorowa, wino czerwone wytrawne i bulion warzywny – i już masz przepis na danie, które zadowoli każde podniebienie. Tą mieszankę smaku wzbogaca sos na bazie mleka i mąki, tworząc pyszną kompozycję.
60 + 45 min łatwy 6 728 kcal -
Gulasz z wołowiny
Polędwica wołowa, cebula, czosnek i bulion wołowy to kluczowe składniki w naszym gulaszu z wołowiny. Mięso najpierw obsmażamy, a potem dusimy w aromatycznym bulionie z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodajmy do tego czerwoną paprykę i pieczarki – całość tworzy pyszny, rozgrzewający posiłek idealny na chłodniejsze dni.
30 + 90 min łatwy 3 371 kcal -
Burrito z wołowiną
Mięso mielone wołowe, papryka czerwona, cebula czerwona i fasola to kluczowe składniki tego burrito. Taki zestaw w połączeniu z delikatnymi pomidorami z puszki oraz dodatkową chrupkością, którą daje kukurydza konserwowa, to przepis na smakowitą kompozycję. Idealnie wszystko zawinięte w pełnoziarniste tortille i podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek.
30 min łatwy 2 616 kcal -
Filet mignon
Polędwica wołowa, olej rzepakowy, masło i ocet balsamiczny – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić naprawdę magiczny filet mignon. Całość jest prosta, ale smaki – obłędne. Gdy już spróbujesz tej kompozycji, zrozumiesz, dlaczego mniej znaczy więcej. Bez zbędnych dodatków, każdy składnik błyszczy tutaj w pełnej krasie.
25 min łatwy 2 406 kcal