Gulasz z wołowiny

Opublikowano: 30.03.2023 r., 11:11 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gulasz wołowy
Gulasz z wołowiny
Poznaj przepis na pyszny, domowy gulasz z wołowiną i warzywami, idealny na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
371 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Por ok. 1/2 sztuki (100 g)
  • Cebula 1/4 sztuki (25 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 płaska łyżka (7 g)
  • Bulion wołowy (400 ml)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Pieczarki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na gulasz z wołowiny krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę o wielkości ok. 3 cm. Na dnie garnka rozgrzej oliwę i obsmaż mięso przez ok. 3 minuty.

Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pora. Wymieszaj, dopraw i podsmażaj kolejne 10 minut.

Przesiej mąkę do składników, wymieszaj. Podsmażaj, mieszając kolejne 5 minut.

Wlej gorący bulion, zagotuj, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 1,5 h co jakiś czas mieszając, aby mięso nie przywarło do dna.

Paprykę pokrój w plastry, pieczarki umyj i również pokrój. Dodaj do garnka, zamieszaj i gotuj kolejne 30 minut.

Gulasz podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z wołowiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z wołowiny

Gulasz z wołowiny to pomysł na pyszny, sycący, zdrowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad weekendowy lub świąteczny, ale również w tygodniu. Bez problemu można za jednym razem przygotować jego większą porcję, a następnie podawać po odgrzaniu z kaszą lub ziemniakami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z wołowiny, aby był smaczny i dobry na każdą okazję oraz jak przygotować mięso wołowe na gulasz, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis. Do przygotowania gulaszu wołowego potrzebne Ci będzie dobrej jakości, świeże mięso, warzywa, pieczarki, odrobina oleju, mąki oraz wcześniej przygotowany wołowy buliony. Jako warzywa do gulaszu najlepiej sprawdzi się czerwona papryka, cebula, por i czosnek, jednak śmiało możesz eksperymentować i dodać również inne składniki, na przykład pomidory, cukinię, czy marchewkę. Gulasz można zrobić również na bulionie warzywnym, jednak może mieć wtedy mniej wyrazisty smak i aromat. Przepis na gulasz z wołowiny jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem bez żadnego problemu. Wystarczy, że obsmażysz mięso, dodasz do niego posiekanego pora, cebulę i czosnek, zasypiesz mąką, zalejesz bulionem i będziesz gotować do miękkości mięsa. Na koniec wystarczy dodać paprykę i pieczarki oraz doprawić do smaku. Czas przygotowania gulasz jest jednak dość długi. Mięso powinno dusić się minimum 1,5 h dlatego miej to na uwadze i zaplanuj sobie przygotowanie gulaszu odpowiednio wcześnie. Gulasz z wołowiny to naprawdę smaczny posiłek dla całej rodziny jest bardzo sycący, pełen pełnowartościowego białka, żelaza i innych składników mineralnych. Możesz podawać go z gotowanymi ziemniakami, ulubioną kaszą lub ryżem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na gulasz z wołowiny, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w gulaszu z wołowiny

Lista alergenów dla gulaszu z wołowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze gulaszu z wołowiny

na 100g gotowej potrawy

Gulasz wołowy jest dobrym źródłem białka i żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
82.54
371.42
Białko (g)
7.78
34.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
2.94
13.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.34
10.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
4.40
19.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
8.33
Tłuszcze nienasycone (g)
2.55
11.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.16
9.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.92
125.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
32.91
148.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
2.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.19
104.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
2.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.24
Ryboflawina (mg)
0.16
0.73
Niacyna (mg)
3.74
16.82
Foliany (µg (mcg))
20.00
90.02
Beta karoten (µg (mcg))
350.62
1577.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
136.37
613.66
Potas (mg)
209.81
944.14
Wapń (mg)
12.39
55.76
Fosfor (mg)
93.34
420.04
Magnez (mg)
14.32
64.44
Żelazo (mg)
0.63
2.85
Cynk (mg)
1.01
4.56
Miedź (mg)
0.08
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z wołowiny 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z wołowiny

Koszt składników
117.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Por
100 g
ok. 1/2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cebula
25 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
7 g
1 płaska łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 7 g
Bulion wołowy
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
117.50