Rostbef pieczony

Opublikowano: 22.10.2023 r., 17:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rostbef pieczony na drewnianej desce do krojenia.
Rostbef pieczony
Rostbef pieczony to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe lub domową wędlinę na kanapki. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rostbef pieczony.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 80 min
250 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Rostbef wołowy (1500 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, folia aluminiowa, patelnia, ręcznik papierowy, brytfanna

Przepis na rostbef pieczony krok po kroku

Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Następnie natłuść je olejem oraz oprósz solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 240°C.

Na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem zarumień mięso ze wszystkich stron i przełóż je do brytfanny.

Brytfannę z mięsem umieść w nagrzanym piekarniku i mięso piecz przez 20 minut.

Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. C i mięso piecz przez około 60 minut (mięso powinno być średnio krwiste).

Upieczone mięso przełóż na deskę do krojenia i zawiń je w folię spożywczą. Mięso odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie pieczeń pokrój w plasterki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na rostbef pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat rostbefu pieczonego

Rostbef pieczony to doskonała propozycja na pyszny obiad. Wolno pieczony rostbef można podać również na zimno w formie wędliny. Przepis na rostbef pieczony jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne bada następujące produkty spożywcze: rostbef wołowy, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić rostbef pieczony? Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie natłuść je olejem oraz oprósz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 240 st. C. Na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem zarumień mięso ze wszystkich stron i przełóż je do brytfanny. Brytfannę z mięsem umieść w piekarniku i mięso piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i mięso piecz przez około 60 minut (mięso powinno być średnio krwiste). Upieczone mięso przełóż na deskę do krojenia i zawiń je w folię spożywczą. Mięso odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie pieczeń pokrój w plasterki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Różne kawałki wołowiny zawierają różną kaloryczność - np. rostbef posiada około 152 kcal w porcji 100 gram. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane szczególnie dla osób z problemami związanymi z układem sercowo-naczyniowym.

Podsumowując najlepszy rostbef pieczony to doskonały pomysł na pyszny obiad. Smaczny rostbef jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można go podać również po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w rostbefie pieczonym

Lista alergenów dla rostbefu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na rostbef pieczony

Wartości odżywcze rostbefu pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Rostbef pieczony to doskonała propozycja na domową wędlinę. Mięso czerwone zawiera sporą ilość żelaza, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
166.67
250.00
Białko (g)
18.73
28.09
Fenyloalanina (mg)
0.75
1.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.62
14.43
Tłuszcze nasycone (g)
4.31
6.47
Tłuszcze nienasycone (g)
5.30
7.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.27
6.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
1.54
Cholesterol (mg)
76.47
114.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
74.51
111.76
Potas (mg)
322.55
483.82
Wapń (mg)
10.78
16.18
Żelazo (mg)
0.76
1.15
Szacunkowy indeks glikemiczny rostbefu pieczonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rostbefu pieczonego

Koszt składników
87.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rostbef wołowy
1500 g
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
60.00
Za 1500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
87.00