Makaronowe gniazda

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaronowe gniazda podane w naczyniu żaroodpornym .
Makaronowe gniazda
Makaronowe gniazda to danie, które ma wielu zwolenników. Jest niezwykle proste, a wspaniale się prezentuje. Jeśli nie wiesz, jak je przygotować sięgnij po ten przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
886 kcal
Kcal w porcji
405 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Makaron fettucine - gniazda (500 g)
  • Ser Mozzarella - tarty (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na makaronowe gniazda krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni I podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj mięso mielone oraz przyprawy: 1 łyżeczkę oregano, sól i pieprz.

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Rozcieńcz szklanką wody oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż część sosu, następnie ułóż na nim makaron. Pozostałą częścią sosu polej makaron. Całość posyp tartym serem

Piecz około 25-30min w 180 st. C, do zarumienienia sera.

Jak oceniasz przepis na makaronowe gniazda
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat makaronowych gniazd

Makaronowe gniazda to danie, które ma wielu zwolenników. Jest niezwykle proste, a wspaniale się prezentuje. Jeśli nie wiesz, jak je przygotować sięgnij po ten przepis.

Przepis na makaronowe gniazda to doskonała opcja na obiad. Można je przygotować na obiad, czy też na kolację. Zapiekane gniazda smakują i prezentują się wyśmienicie. To idealny posiłek dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Można je zrobić w kilkanaście minut i cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Najlepiej prezentuje się udekorowane bazylią. Choć domowe, smakuje jak z najlepszych włoskich restauracji. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania można znaleźć w każdym sklepie. Dzięki temu cała potrawa jest również tania, choć wciąż zaskakująco smaczna i wyrazista. Najlepiej wybierać produkty o dobrej jakości, dzięki czemu całość będzie znacznie lepsza. Dobrze jest wybierać pomidory w puszce już pokrojone, tak by zaoszczędzić sobie sporo czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaronowe gniazda, nadziewane mięsem mielonym, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość robisz w sosie pomidorowym, dzięki temu jest lekka i naprawdę aromatyczna. Możesz też zamienić sos na śmietanowy, choć to opcja, która jest znacznie bardziej kaloryczna i pełna nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie jest dobrze sięgać po nią zbyt często. W kilka chwil powstaje wspaniałe danie, które przekona do siebie nawet największego krytyka kulinarnego. Jest tak łatwe, że spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Ten domowy makaron jest niesamowicie smacznym, choć nieskomplikowanym daniem. W dodatku całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To wszystko przez aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, który ze względu na dużą zawartość pomidorów, a także zioła smakuje wprost wybornie. Jego prostota jest największym atutem. Najlepiej podawać go z dużą porcją świeżo tartego parmezanu, który idealnie podkreśla smak pomidorowego sosu. Te gniazdka pięknie prezentują się na talerzu, choć zwykle znikają z nich w błyskawicznym tempie. Wie to każdy, kto choć raz ich próbował.

Alergeny w makaronowych gniazdach

Lista alergenów dla makaronowych gniazd przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron fettucine
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron fettucine
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze makaronowych gniazd

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(405g)
Energia (kcal)
218.95
886.75
Białko (g)
11.19
45.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(405g)
Węglowodany (g)
22.33
90.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(405g)
Tłuszcz (g)
9.11
36.89
Tłuszcze nasycone (g)
4.08
16.51
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
20.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(405g)
Sód (mg)
74.94
303.50
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronowych gniazd 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronowych gniazd

Koszt składników
98.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Makaron fettucine
500 g
gniazda
34.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
68.00
Za 500 g
Ser Mozzarella
100 g
tarty
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
98.50