Kurczak - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kurczaku oraz jakie alergie mogą powodować.
Kurczak - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze kurczaka - tabela

Energia i białka

Piersi kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Skrzydełko kurczaka wędzony filet z piersi kurczaka Mięso mielone z kurczaka wędzone udko z kurczaka Piersi kurczaka ze skórą Udko kurczaka ze skórą Kurczak cały
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 22.50 g 19.20 g 19.20 g 17.50 g 20.00 g 17.40 g 28.40 g 20.80 g 16.40 g 17.50 g
Fenyloalanina 0.91 mg 0.77 mg 0.77 mg 0.71 mg b/d 0.68 mg 1.13 mg 0.82 mg 0.63 mg 0.71 mg

Węglowodany w kurczaku

Piersi kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Skrzydełko kurczaka wędzony filet z piersi kurczaka Mięso mielone z kurczaka wędzone udko z kurczaka Piersi kurczaka ze skórą Udko kurczaka ze skórą Kurczak cały
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.04 g 0.65 g 0.00 g 0.17 g 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.04 g 0.65 g 0.00 g 0.17 g 0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Glukoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Fruktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Skrobia 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Laktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Piersi kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Skrzydełko kurczaka wędzony filet z piersi kurczaka Mięso mielone z kurczaka wędzone udko z kurczaka Piersi kurczaka ze skórą Udko kurczaka ze skórą Kurczak cały
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 2.62 g 4.22 g 4.22 g 12.80 g 1.82 g 8.10 g 9.32 g 9.25 g 16.00 g 12.80 g
Tłuszcze nasycone 1.51 g 1.82 g 1.82 g 4.88 g 1.82 g 2.98 g 3.67 g 3.47 g 6.03 g 4.88 g
Tłuszcze nienasycone 1.11 g 2.40 g 2.40 g 7.92 g b/d 5.12 g 5.65 g 5.78 g 9.97 g 7.92 g
Tłuszcze jednonasycone 0.69 g 1.44 g 1.44 g 5.42 g b/d 3.61 g 3.43 g 3.82 g 6.62 g 5.42 g
Tłuszcze wielonasycone 0.42 g 0.96 g 0.96 g 2.50 g b/d 1.51 g 2.22 g 1.96 g 3.35 g 2.50 g
Tłuszcze trans 0.01 g 0.02 g 0.02 g 0.06 g 0.00 g 0.07 g b/d 0.11 g 0.06 g 0.06 g
Cholesterol 73.00 mg 91.00 mg 91.00 mg 111.00 mg 54.00 mg 86.00 mg 99.00 mg 64.00 mg 93.00 mg 111.00 mg

Witaminy w przepisie na drób

Piersi kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Skrzydełko kurczaka wędzony filet z piersi kurczaka Mięso mielone z kurczaka wędzone udko z kurczaka Piersi kurczaka ze skórą Udko kurczaka ze skórą Kurczak cały
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 9.00 µg (mcg) 10.00 µg (mcg) 10.00 µg (mcg) 9.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 20.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg) 28.00 µg (mcg) 9.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.81 mg 0.41 mg 0.41 mg 0.53 mg b/d 0.51 mg 0.39 mg 0.53 mg 0.32 mg 0.53 mg
Witamina B12 0.21 µg (mcg) 0.57 µg (mcg) 0.57 µg (mcg) 0.25 µg (mcg) b/d 0.56 µg (mcg) 0.34 µg (mcg) 0.34 µg (mcg) 0.56 µg (mcg) 0.25 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.20 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.10 µg (mcg) b/d b/d b/d 0.40 µg (mcg) 0.10 µg (mcg) 0.10 µg (mcg)
Witamina E 0.56 mg 0.18 mg 0.18 mg 0.64 mg b/d 0.27 mg b/d 0.27 mg 0.00 mg 0.64 mg
Retinol 9.00 µg (mcg) 10.00 µg (mcg) 10.00 µg (mcg) 9.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 20.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg) 28.00 µg (mcg) 9.00 µg (mcg)
Tiamina 0.09 mg 0.09 mg 0.09 mg 0.05 mg b/d 0.11 mg 0.08 mg 0.06 mg 0.07 mg 0.05 mg
Ryboflawina 0.18 mg 0.18 mg 0.18 mg 0.10 mg b/d 0.24 mg 0.25 mg 0.09 mg 0.14 mg 0.10 mg
Niacyna 9.60 mg 5.58 mg 5.58 mg 5.70 mg b/d 5.58 mg 6.69 mg 9.91 mg 4.73 mg 5.70 mg
Foliany 9.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg) b/d 1.00 µg (mcg) 9.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na drób

Piersi kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Skrzydełko kurczaka wędzony filet z piersi kurczaka Mięso mielone z kurczaka wędzone udko z kurczaka Piersi kurczaka ze skórą Udko kurczaka ze skórą Kurczak cały
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 45.00 mg 96.00 mg 96.00 mg 84.00 mg 818.00 mg 60.00 mg 96.00 mg 63.00 mg 84.00 mg 84.00 mg
Potas 334.00 mg 238.00 mg 238.00 mg 187.00 mg 305.00 mg 522.00 mg 254.00 mg 220.00 mg 203.00 mg 187.00 mg
Wapń 5.00 mg 10.00 mg 10.00 mg 11.00 mg 5.00 mg 6.00 mg 13.00 mg 11.00 mg 9.00 mg 11.00 mg
Fosfor 213.00 mg 180.00 mg 180.00 mg 123.00 mg b/d 178.00 mg 193.00 mg 174.00 mg 155.00 mg 123.00 mg
Magnez 28.00 mg 23.00 mg 23.00 mg 16.00 mg b/d 21.00 mg 25.00 mg 25.00 mg 19.00 mg 16.00 mg
Żelazo 0.37 mg 0.78 mg 0.78 mg 0.46 mg 0.64 mg 0.82 mg 1.40 mg 0.74 mg 0.69 mg 0.46 mg
Cynk 0.68 mg 1.76 mg 1.76 mg 1.21 mg b/d 1.47 mg 2.98 mg 0.80 mg 1.47 mg 1.21 mg
Miedź 0.04 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.03 mg b/d 0.07 mg 0.09 mg 0.04 mg 0.05 mg 0.03 mg
Mangan 0.01 mg 0.02 mg 0.02 mg 0.01 mg b/d 0.02 mg 0.03 mg 0.02 mg 0.02 mg 0.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171077/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173619/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173619/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172390/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171116/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172379/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171474/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172378/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172390/nutrients

Alergie w kurczaku

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z drobiem

Przepisy z drobiem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z drobiem

sałatka cezar kcal, sałatka gyros kcal, krupnik kcal, flaki kcal, krokiety z mięsem kcal, ramen kcal, burrito kcal, lasagne kcal, bigos kcal, kurczak pieczony kcal, makaron ryżowy kcal, tortilla kcal, spaghetti bolognese kcal, pad thai kcal, kapuśniak kcal, tortilla z kurczakiem kcal, pierś z kurczaka kcal, pieczona pierś z kurczaka kcal, gotowana pierś z kurczaka kcal, zupa pomidorowa z ryżem kcal, filet z kurczaka kcal, kotlet z kurczaka kcal, kurczak z rożna kcal, smażona pierś z kurczaka kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto