Kurczak - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kurczaku oraz jakie alergie mogą powodować.
Kurczak - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze kurczaka - tabela

Energia i białka

Piersi kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Skrzydełko kurczaka wędzony filet z piersi kurczaka Mięso mielone z kurczaka wędzone udko z kurczaka Piersi kurczaka ze skórą Udko kurczaka ze skórą Kurczak cały
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w kurczaku
Białko 22.50 g 19.20 g 19.20 g 17.50 g 20.00 g 17.40 g 28.40 g 20.80 g 16.40 g 17.50 g
Fenyloalanina 0.91 mg 0.77 mg 0.77 mg 0.71 mg b/d 0.68 mg 1.13 mg 0.82 mg 0.63 mg 0.71 mg

Węglowodany w kurczaku

Sprawdź, jakie węglowodany ma kurczak

Tłuszcze

Piersi kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Skrzydełko kurczaka wędzony filet z piersi kurczaka Mięso mielone z kurczaka wędzone udko z kurczaka Piersi kurczaka ze skórą Udko kurczaka ze skórą Kurczak cały
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 2.62 g 4.22 g 4.22 g 12.80 g 1.82 g 8.10 g 9.32 g 9.25 g 16.00 g 12.80 g
Tłuszcze nasycone 1.51 g 1.82 g 1.82 g 4.88 g 0.89 g 2.98 g 3.67 g 3.47 g 6.03 g 4.88 g
Tłuszcze nienasycone 1.11 g 2.40 g 2.40 g 7.92 g b/d 5.12 g 5.65 g 5.78 g 9.97 g 7.92 g
Tłuszcze jednonasycone 0.69 g 1.44 g 1.44 g 5.42 g b/d 3.61 g 3.43 g 3.82 g 6.62 g 5.42 g
Tłuszcze wielonasycone 0.42 g 0.96 g 0.96 g 2.50 g b/d 1.51 g 2.22 g 1.96 g 3.35 g 2.50 g
Tłuszcze trans 0.01 g 0.02 g 0.02 g 0.06 g b/d 0.07 g b/d 0.11 g 0.06 g 0.06 g
Cholesterol 73.00 mg 91.00 mg 91.00 mg 111.00 mg 54.00 mg 86.00 mg 99.00 mg 64.00 mg 93.00 mg 111.00 mg

Witaminy w przepisie na drób

Sprawdź, jakie witaminy ma kurczak

Składniki mineralne w przepisie na drób

Piersi kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Udko kurczaka bez skóry Skrzydełko kurczaka wędzony filet z piersi kurczaka Mięso mielone z kurczaka wędzone udko z kurczaka Piersi kurczaka ze skórą Udko kurczaka ze skórą Kurczak cały
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 45.00 mg 96.00 mg 96.00 mg 84.00 mg 818.00 mg 60.00 mg 96.00 mg 63.00 mg 84.00 mg 84.00 mg
Potas 334.00 mg 238.00 mg 238.00 mg 187.00 mg 305.00 mg 522.00 mg 254.00 mg 220.00 mg 203.00 mg 187.00 mg
Wapń 5.00 mg 10.00 mg 10.00 mg 11.00 mg 5.00 mg 6.00 mg 13.00 mg 11.00 mg 9.00 mg 11.00 mg
Fosfor 213.00 mg 180.00 mg 180.00 mg 123.00 mg b/d 178.00 mg 193.00 mg 174.00 mg 155.00 mg 123.00 mg
Magnez 28.00 mg 23.00 mg 23.00 mg 16.00 mg b/d 21.00 mg 25.00 mg 25.00 mg 19.00 mg 16.00 mg
Żelazo 0.37 mg 0.78 mg 0.78 mg 0.46 mg 0.64 mg 0.82 mg 1.40 mg 0.74 mg 0.69 mg 0.46 mg
Cynk 0.68 mg 1.76 mg 1.76 mg 1.21 mg b/d 1.47 mg 2.98 mg 0.80 mg 1.47 mg 1.21 mg
Miedź 0.04 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.03 mg b/d 0.07 mg 0.09 mg 0.04 mg 0.05 mg 0.03 mg
Mangan 0.01 mg 0.02 mg 0.02 mg 0.01 mg b/d 0.02 mg 0.03 mg 0.02 mg 0.02 mg 0.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171077/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173619/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173619/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172390/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171116/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172379/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171474/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172378/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172390/nutrients

Alergie w kurczaku

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z drobiem

Przepisy z drobiem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto