Orzechy włoskie - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w orzechach włoskich oraz jakie alergie mogą powodować.
Orzechy włoskie - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Orzechy

Wartości odżywcze orzechów włoskich - tabela

Energia i białka

Orzechy włoskie
na 100 g
Białko 15.20 g
Fenyloalanina 0.71 mg

Węglowodany w orzechach włoskich

Orzechy włoskie
na 100 g
Węglowodany 13.70 g
Węglowodany przyswajalne 7.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 6.70 g
Sacharoza (cukier) 2.43 g
Glukoza 0.08 g
Fruktoza 0.09 g
Skrobia 0.06 g
Laktoza 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Orzechy włoskie
na 100 g
Tłuszcz 65.20 g
Tłuszcze nasycone 9.07 g
Tłuszcze nienasycone 56.13 g
Tłuszcze jednonasycone 8.93 g
Tłuszcze wielonasycone 47.20 g
Tłuszcze trans 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na orzechy włoskie

Orzechy włoskie
na 100 g
Witamina A 1.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.54 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 1.30 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.70 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.34 mg
Ryboflawina 0.15 mg
Niacyna 1.12 mg
Foliany 98.00 µg (mcg)
Beta karoten 12.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na orzechy włoskie

Orzechy włoskie
na 100 g
Sód 2.00 mg
Potas 441.00 mg
Wapń 98.00 mg
Fosfor 346.00 mg
Magnez 158.00 mg
Żelazo 2.91 mg
Cynk 3.09 mg
Miedź 1.59 mg
Mangan 3.41 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170187/nutrients

Alergie w orzechach włoskich

  • Orzechy włoskie - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z orzechami włoskimi

Przepisy z orzechami włoskimi

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z orzechami włoskimi

ciasto marchewkowe kcal, makaron ze szpinakiem kcal, chlebek bananowy kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto