Buraczki z fetą

Opublikowano: 22.03.2024 r., 19:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraczki z fetą podane na ozdobnej misce.
Buraczki z fetą
Buraczki z fetą to doskonała przekąska, która zasmakuje wszystkim miłośnikom prostych warzywnych dań. Są niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
258 kcal
Kcal w porcji
152 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (420 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Orzechy włoskie (30 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Miód (10 g)
  • Ocet balsamiczny (7 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na buraczki z fetą krok po kroku

Buraki ugotuj z odrobiną soli do miękkości (około godzinę). Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Ser feta rozkrusz w rękach i posyp nim buraczki.

Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni. Posyp nimi sałatkę.

W miseczce zmieszaj oliwę, ocet i miód. Dodaj sól, pieprz.

Sosem polej przystawkę.

Jak oceniasz przepis na buraczki z fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,7% osób
Zobacz inne pomysły na sałatki z buraków

Więcej informacji na temat buraczków z fetą

Buraczki z fetą to doskonała przekąska, która zasmakuje wszystkim miłośnikom prostych warzywnych dań. Są niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe.

Przepis na buraczki z fetą to pomysł na ciekawe wykorzystanie buraków. Ta zdrowa przystawka na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia te słodkie warzywa. Buraczki podane z serem typu feta, komponują się doskonale. Najlepiej w tym przepisie sprawdzają się gotowane buraki. Możesz wykorzystać te, dostępne w sklepach. Idealnie nadają się do tej przekąski, a do tego podkreśla cały smak dania. Za wszystko odpowiada połączenie słodkich buraków, słonego sera i ostrego pieprzu. Ciężko przejść obok tej przystawki obojętnie. To zapewne najlepsza i najszybsza warzywna sałatka, o cudownym smaku i wspaniałym, niebanalnym sposobie podania. Idealnie nadaje się na wykwintne przyjęcia, czy imprezy rodzinne. Wygląda bardzo elegancko i dekoracyjnie. Jest bardzo niskokaloryczna, dlatego będą nią zachwycone osoby na diecie redukcyjnej. Ta przystawka pozwala na włączenie do swojego zdrowego menu dania jak z prawdziwej, drogiej restauracji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraczki z fetą, by były szybkie, smaczne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Głównym składnikiem tej przekąski są buraki. To warzywa o niezwykle ciekawym smaku. Jednak należy odpowiednio z nimi postępować i dobrze je łączyć, by ten smak właściwie podkreślić. Burak lubi towarzystwo soku z cytryny, ale również słonej fety. Buraki, choć tak ciekawe w polskiej kuchni zwykle lądują tylko w barszczu. Warto to jednak zmienić, gdyż to warzywa z dużym potencjałem. Warto sięgać po nie często i eksperymentować w kuchni. W dodatku buraki to warzywa, które są niezwykle zdrowe. Burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Buraki są niskokaloryczne, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie. Te niedrogie i popularne warzywa dostarczają niezbędnych witamin. Zawierają mnóstwo potasu, trochę fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, PP i E.

Alergeny w buraczkach z fetą

Lista alergenów dla buraczków z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze buraczków z fetą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(152g)
Energia (kcal)
170.01
258.42
Białko (g)
4.22
6.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(152g)
Węglowodany (g)
9.49
14.42
Węglowodany przyswajalne (g)
7.21
10.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
3.45
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(152g)
Tłuszcz (g)
13.47
20.48
Tłuszcze nasycone (g)
4.27
6.50
Tłuszcze nienasycone (g)
9.20
13.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.03
9.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.16
4.81
Cholesterol (mg)
14.66
22.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(152g)
Witamina A (µg (mcg))
22.03
33.48
Witamina B6 (mg)
0.14
0.22
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.46
5.26
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.05
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.08
1.64
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.59
31.30
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
0.68
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
85.57
130.06
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.93
22.69
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(152g)
Sód (mg)
242.34
368.36
Potas (mg)
259.10
393.83
Wapń (mg)
97.61
148.37
Fosfor (mg)
100.58
152.88
Magnez (mg)
27.02
41.08
Żelazo (mg)
0.86
1.30
Cynk (mg)
0.87
1.33
Miedź (mg)
0.14
0.21
Mangan (mg)
0.40
0.61
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków z fetą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków z fetą

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
420 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Ocet balsamiczny
7 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 7 ml
Koszt składników
67.00