-
Sałatka z buraków i jajka
Z czym Ci się kojarzą dania z buraków ćwikłowych lub z czerwonych buraczków? Ze świętami czy domowym jedzeniem? Są to …
15 + 30 min łatwy 2 441 kcal -
Sałatka z buraka i rukoli
Sałatka z buraka i rukoli to doskonała propozycja na posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Świetnie sprawdzi się …
15 + 25 min łatwy 4 236 kcal -
Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie …
15 + 67 min łatwy 2 435 kcal
Sałatki z buraków - przepisy
-
Sałatka z pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem to przepyszna i bardzo zdrowa, a przy tym naprawdę sycąca potrawa. Świetnie sprawdzi się jako przepyszna …
20 + 60 min łatwy 2 350 kcal -
Sałatka z gotowanych buraków
Sałatka z gotowanych buraków to jedna z najlepszych i najprostszych sałatek, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu. Jednak możliwości …
14 min łatwy 1 112 kcal -
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z burakami i kozim serem jest świetną opcją dla osób, które kochają zdrowe potrawy w nowoczesnym wydaniu. Ta sałatka …
20 + 60 min łatwy 2 512 kcal -
Sałatka z burakami i serem pleśniowym
Sałatka z burakami i serem pleśniowym to wspaniała opcja na naprawdę szybki i odżywczy posiłek. Doskonale łączą się w niej …
15 + 50 min średni 2 495 kcal -
Śledzie pod pierzynką z burakami
Pyszna, pięknie wyglądająca sałatka śledziowa – śledzie pod pierzynką z burakami. Znakomite danie bardzo znane jako szuba na Ukrainie. Jest …
30 + 120 min średni 8 178 kcal -
Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem
Takiej sałatki ze śledziem i burakiem prawdopodobnie jeszcze nie miałeś okazji jeść… Tę sałatkę koniecznie trzeba zrobić, ponieważ jest prosta, …
25 min łatwy 6 232 kcal
-
Sałatka z burakiem
Sałatka z burakiem i z fetą to idealny pomysł na szybką fit przekąskę, przystawkę lub jako dodatek do dań obiadowych …
15 + 35 min łatwy 3 265 kcal -
Sałatka z kiszonych buraków
Sałatka z kiszonych buraków z majonezem to doskonały wybór na sałatkę kolacyjną lub dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z …
20 + 40 min łatwy 4 166 kcal -
Sałatka z buraków i fety
Sałatka z buraków i fety z rukolą to doskonały wybór na przystawkę na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi, świetnie …
20 min łatwy 4 250 kcal -
Sałatka szuba
Sałatka szuba to sałatka śledziowa z ziemniakami praz burakami. Jest to doskonała propozycja na pyszną i szybka przekąskę oraz danie …
30 + 40 min łatwy 10 178 kcal -
Śledź pod szubą
Śledź pod szubą to inaczej popularny śledź pod pierzynką. Ta sałatka doskonale sprawdza się zarówno na imprezy, jak i prostą …
20 + 10 min łatwy 4
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Jest to danie wywodzące się tradycyjnie …
25 + 50 min łatwy 4 605 kcal -
Prosta sałatka z buraków gotowanych
Prosta sałatka z buraków gotowanych to doskonała propozycja na kolację. Smaczna fit sałatka z buraków i fety świetnie sprawdzi się …
20 + 60 min łatwy 2 -
Buraczki z fetą
Buraczki z fetą to doskonała przekąska, która zasmakuje wszystkim miłośnikom prostych warzywnych dań. Są niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu i …
15 + 60 min średni 4 258 kcal
Sałatki z buraków – proste i szybkie sałatki z buraków do obiadu
Sałatki z buraków uwielbiane są w naszym kraju od zarania dziejów. Proste przepisy pozwalają nam robić buraczki niemal w dowolnej formie. Najchętniej pakujemy je na zimę do słoików, a później wyciągamy jako dodatek do obiadu. Przepisy na sałatki z buraków są proste, pyszne i bardzo pożywne. Jakie są najlepsze sałatki z gotowanymi burakami? Sprawdź, jak zrobić dobre sałatki z buraków.
Sprawdzone przepisy na pyszne sałatki z buraków – jak zrobić, krok po kroku
Właściwości odżywcze buraków – co warto wiedzieć?
Od lat z chęcią przyrządzamy sałatki z buraków. Często robimy je na zimę do słoików, aby później cieszyć się ich smakiem w chłodne dni. Wiele osób uwielbia jeść buraki na ciepło w formie zasmażanej. Innym bardziej smakują na zimno, gdy zalewa do buraków otacza warzywa dosłownie z każdej strony. Niezależnie od tego, które przetwory z buraków są według ciebie najlepsze, trzeba przyznać jedno. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Poza tym łatwo je zrobić np. w formie sałatki buraczanej, z czego na pewno zadowoleni będą amatorzy gotowania. Buraki można jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Mają bardzo specyficzny smak, dzięki czemu pasują do obiadu mięsnego, wegetariańskiego i rybnego. Buraczki znakomicie komponują się również z ryżem i kaszą. Stać się też mogą wartościowym dodatkiem do sałatek i kanapek. Dobrze smakują w domowej zupie.
Jednak nie tylko właściwości kulinarne buraków świadczą o ich wyjątkowości. Jedzenie buraków pozwala lepiej zadbać o zdrowie. Znajduje się w nich duża ilość błonnika, który przyczynia się do lepszej pracy naszego układu trawiennego. Buraki ukrywają też w sobie sporo kwasu foliowego, witaminy B6 oraz witaminy C. Właśnie dlatego warto włączyć spożywanie buraków do swojego jadłospisu. Jedzenie tych pysznych warzyw ma doskonały wpływ na krążenie – głównie dzięki zawartości azotanów. Regularne spożywanie burków może minimalizować ryzyko pojawienia się np. udaru mózgu czy miażdżycy. Poza tym buraki wykazują właściwości oczyszczające. Jeśli będziesz jeść je regularnie, możesz skutecznie pozbyć się metali ciężkich i wielu toksyn z organizmu.
Jakie buraki warto podawać do obiadu? Sprawdź
Przepisy na sałatki z buraków są bardzo różne. Każdy z pewnością znajdzie idealny dla siebie, dopasowany pod własny gust i preferencje. Buraki mają dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Czasami wystarczy doprawić buraki, aby smakowały inaczej. Warto spróbować przyrządzić buraki pod swoje wymagania, zwłaszcza że wykazują cenne właściwości zdrowotne. Wśród buraków, które warto podawać do obiadu, wyróżniamy:
- Buraki konserwowe – w celu
przygotowania buraków należy je najpierw ugotować, a następnie obrać ze skórki
i pokroić w kostkę. Wrzuć warzywa do słoików. Następnie zalej je marynatą z
octu, cukru, soli i ziół. Zapasteryzuj buraki. Warzywa doskonale smakują z
ziemniakami i mięsem. Możesz podawać je jako smaczny i zdrowy dodatek do
obiadu.
- Buraki marynowane – doskonale
smakują jako dodatek do sałatek czy kanapek. Jeśli chcesz zjeść sałatkę z
marynowanych buraków, najpierw ugotuj buraki. Następnie obierz je ze skórki i
pokrój w plastry. Zamarynuj buraki w zalewie z gorczycy, cukru, soli i octu.
Warto dodać też do nich ulubione zioła.
- Buraki w occie – niezwykle smaczne buraki, które fantastycznie podkreślić mogą smak m.in. mięsa, ryb lub sera. Warzywa zalej wrzącym octem, żeby zyskały intensywny i wyrazisty smak. Buraki w occie możesz zrobić również na zimę, aby w dowolnej chwili móc je wyciągać ze spiżarki i dodawać do obiadu.
Sprawdzone przepisy na sałatki z gotowanymi burakami
Kiszone buraczki do obiadu – jak przygotować?
Kiszone buraki są zdrowym i niezwykle smacznym dodatkiem do obiadu. Fantastycznie smakują zarówno z mięsem, jak i warzywami czy rybą. Są bardzo proste do przygotowania – nawet laik gotowania znakomicie sobie z nimi poradzi. Kiszone buraczki będą też świetnym dodatkiem do zimowych obiadów, dlatego warto zrobić ich więcej i zawekować. Warzywa są bardzo zdrowe. Wzmacniają działanie układu immunologicznego, a także świetnie sprawdzają się przy leczeniu anemii. Dzięki nim można również obniżyć poziom złego cholesterolu. Uważaj jednak, ponieważ zmagając się z insulinoopornością, nie powinno się jeść zbyt wielu buraków. Znajduje się w nich duża ilość cukru. Jeśli chcesz zrobić kiszone buraki, zaopatrz się w kilka składników: buraki, czosnek, liście laurowe, pieprz i sól.
Pokrój buraki ugotowane na małe kawałki. Kupiłeś surowe warzywa? Powinieneś je wcześniej ugotować do miękkości, po czym obrać i pokroić. Umieść w słoiku kawałki warzyw – możesz też podzielić je na kilka słoików, a później zawekować. Następnie dodaj do nich liść laurowy, pieprz czarny i sól. Zalej buraki wodą, najlepiej ponad poziomem. Możesz je później szczelnie zamknąć. Odstaw warzywa na kilka dni w miejsce, gdzie będzie panować temperatura pokojowa. Zadbaj o to, aby na górze słojów zebrała się piana. Następnie odstaw słoiki na kilka dni w chłodne miejsce. Dopiero po tym czasie kiszone buraczki będziesz mógł otworzyć i podać do obiadu.
Surówka z zasmażanych buraków na obiad
Proste przepisy na surówki z buraków sprawiają, że ludzie chętnie je przygotowują. Wśród szczególnie polecanych przepisów są zasmażane buraczki. Możesz podawać je np. do kotletów mielonych z ziemniakami. Buraki zasmażane doskonale komponują się również z panierowaną rybą. Jeśli wiesz, jak doprawić surówkę z buraków, możesz zyskać naprawdę pyszny dodatek do obiadu. Przepis na zasmażane buraczki jest tak łatwy, że nawet laik gotowania świetnie sobie z nim poradzi. Aby je przygotować, wystarczy zaopatrzyć się w kilka potrzebnych składników: buraki, mąkę pszenną typ 1850, cebulę, olej rzepakowy, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny.
Najpierw umyj buraki. Następnie wlej wodę do garnka. Ugotuj warzywa do miękkości – proces ten powinien trwać maksymalnie do 60 minut. Wyjmij warzywa z wody i odstaw do wystudzenia. Obierz warzywa ze skórki, po czym zetrzyj na tarce. Obierz cebulę i posiekaj ją na małe kawałki. Podsmaż na patelni rozgrzanej olejem rzepakowym. Zmieszaj z mąką. Następnie dodaj starte buraki i przyprósz wszystko pieprzem oraz solą. Dodaj odrobinę cukru i soku z cytryny, po czym wymieszaj to z burakami. W taki sposób przygotowaną surówkę z buraków możesz zawekować i wyciągnąć, kiedy tylko przyjdzie ci na nią ochota. Możesz również zaserwować surówkę na świeżo do obiadu.
Buraki z cebulą – jak je zrobić?
Niezwykle łatwe do zrobienia są buraki z cebulą. Możesz zaserwować je na obiad lub podawać jako przekąskę np. na domówce. Tak prostą surówkę możesz też zawekować – tym bardziej że w słoiku przeleżeć może nawet przez kilka miesięcy. Aby zrobić surówkę, powinieneś zapatrzyć się w następujące składniki: buraki, olej rzepakowy, cebulę, ocet jabłkowy, cukier, ocet, pieprz i sól.
Ugotuj buraki do miękkości. Następnie obierz je ze skórki, gdy już wystygną. Zetrzyj buraki na tarce. Obierz cebulę z łupin i poszatkuj. Na patelni rozgrzanej olejem kokosowym podsmaż cebulę. Dodaj buraki, po czym dopraw je pieprzem, octem i cukrem. Smaż całość przez 3-4 minuty. Surówkę z buraków i cebuli warto podawać ciepłą. Możesz ją też zapasteryzować, aby zimą wyciągnąć w dowolnym momencie.
Sałatka buraczana z musztardowo-miodowym sosem
Jeśli masz ochotę na pyszną i prostą sałatkę, koniecznie zrób buraczaną w musztardowo-miodowym sosie. Jest smaczna i treściwa. Fantastycznie komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami. Aby przyrządzić sałatkę, powinieneś zaopatrzyć się w kilka produktów spożywczych: buraki, nasiona słonecznika, ser feta, rukola, oliwa z oliwek, musztarda, miód i przyprawy do smaku – czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól.
Najpierw umyj surowego buraka. Następnie obierz go ze skórki i pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. Ułóż plastry buraka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj je oliwą z oliwek i piecz przez ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C. Zostaw buraki do wystygnięcia. W jednej misce ułóż wystudzonego buraka, liście umytej rukoli, pokrojoną w kostkę fetę i pestki słonecznika. Następnie przygotuj dressing. W jednej szklance wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, musztardą, miodem, pieprzem i solą. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek. Polej sałatkę dressingiem i podawaj tuż po przygotowaniu.
Sałatka buraczana z chrzanem – prosty przepis
Jeśli szukasz smacznego dodatku do mięsnego obiadu, warto postawić na buraczki z chrzanem. Okazują się świetnym wyborem nie tylko na Wielkanoc. Buraki z chrzanem fantastycznie komponują się niemal z każdym mięsem, a już zwłaszcza z kurczakiem lub schabem. Buraczki z chrzanem można zrobić i podawać od razu po przyrządzeniu. Są również świetnym pomysłem do zawekowania – po pasteryzacji możesz przechowywać je nawet przez kilka miesięcy w słoiczkach. Buraki z chrzanem świetnie rozgrzewają organizm. Aby zrobić sałatkę, potrzebujesz zaledwie kilku składników: buraki ćwikłowe, chrzan, sól, cukier, ocet winny i przyprawy do smaku.
Umyj buraki, jednak najlepiej ich nie obieraj. Zostaw korzonki. Włóż buraki do garnka, po czym zalej wodą. Gotuj do miękkości przez półtorej godziny. Buraki powinny zrobić się miękkie. Następnie należy je ostudzić i obrać. Zetrzyj buraki na tarce z grubymi oczkami. Możesz je przełożyć do miski. Na tarce zetrzyj obrany chrzan i zalej go wrzątkiem na sitku – zwłaszcza jeśli chrzan nie ma być bardzo ostry. Włóż chrzan do miski. Dodaj ocet, sól i cukier. Wymieszaj wszystko i dopraw pod własne upodobania. Całość należy wymieszać i przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć je i zawekuj. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się sałatką buraczaną z chrzanem przez wiele miesięcy.
Sałatka z buraków i fety – krok po kroku
Jeśli masz ochotę na pyszną sałatkę, koniecznie przygotuj ją z buraków i fety. To naprawdę ciekawe połączenie, które może przypaść ci do gustu. Doskonale sprawdzi się m.in. na imprezie z rodziną, ale też na lekką kolację czy dodatek do obiadu. Aby zrobić sałatkę, koniecznie zaopatrz się w następujące składniki spożywcze: buraki gotowane, rukola, ser feta, olej rzepakowy, nasiona słonecznika, miód, musztarda i przyprawy do smaku – sok z cytryny, pieprz i sól. Sałatka jest bardzo zdrowa i pożywna. W dodatku zrobienie jej zajmuje mało czasu. Sałatka jest też prosta w przygotowaniu. Nawet amator gotowania powinien znakomicie sobie z nią poradzić.
Najpierw ugotuj buraki, jeśli kupiłeś surowe. Następnie ugotowane warzywa pokrój w talarki i każdego buraka przekrój na równe połówki. Rozgrzej patelnię, po czym upraż na niej nasiona słonecznika. Najlepiej przetrzymać je na patelni do momentu, aż się zarumienią. Patelnia nie powinna być natłuszczona – inaczej słonecznik się nie upraży. Odłóż ziarenka do osobnego naczynia i poczekaj, aż wystygną. Pokrój w kostkę ser feta. Następnie zabierz się za przygotowanie dressingu. W tym celu wymieszaj w jednym kubku olej rzepakowy, musztardę, sok cytrynowy, pieprz, sól oraz miód. Rozłóż rukolę na talerzach, po czym ułóż na niej półtalarki buraka. Rozłóż na burakach ser feta oraz posyp całość uprażonym słonecznikiem. Na koniec polej wszystko miodowo-musztardowym dressingiem.
W tym przypadku sałatka z buraków najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Nie nadaje się na wekowanie, zwłaszcza ze względu na konieczność użycia dressingu. Warto przygotować sałatkę i podawać ją na świeżo do obiadu, np. mięsnego lub rybnego. Sałatka świetnie smakuje też saute na kolację. Jest pożywna, wartościowa i pełna wartościowych witamin oraz składników mineralnych. Możesz od czasu do czasu przygotować ją w ramach lekkiego posiłku.